Noua rampă temporară de la Partoș. Se îngroașă gluma cu gunoaiele

Luați prin surprindere de realitate și ajunși din urmă de indeciziile trecutului, făpturile aflate la butoanele Primăriei Alba Iulia au decis că vor construi o „rampă temporară”, undeva la Partoș.

Problema e una mai veche și, după ce s-a mers pe burtă, buboiul s-a rupt în urmă cu ceva vreme. Aici. După care s-a ajuns aici.

Reacțiile lui Ion Dumitrel le găsiți aici. Ale lui Paul Voicu aici. Iar aici găsiți cele ale Polaris.

Și poate ar mai trebui menționat că, în plină criză a gunoaielor, Raul Dumitrașcu, vicele în a cărui atribuții cade serviciu, se plimba prin italia.

 

Apoi au urmat niște decizii luate în al 13-lea ceas.

Și am ajuns aici, în punctul în care Primăria a decis că face rampa asta.

Ei bine, situația e departe de a fi rezolvată. Căci, în vâltoarea lucrurilor și-n buna tradiție românească, decizia de a face rampa asta la Partoș a fost luată fără a pune neuronul prea mult la treabă. Vorba aia, băieții care conduc orașul sunt oameni de acțiune, oameni de faptă, nu pierd timpul cu gânditul, cu logica.

Au transmis că au luat în calcul trei variante și că s-au decis asupra ăsteia. Și mai zic că totul e ok.

Iar acolo, la Partoș, totul e ok, cu excepția faptului că nimic nu e ok. Evident că nu exista timp pentru o consultare publică. Situația era una de urgență, de criză, iar deicizia trebuia luată rapid. Însă e cât se poate de clar că oamenii ăștia n-au învățat mai nimic din trecut. Căci, poate că, dintre cele trei variante, asta era cea mai bună. Dar de ce existau cele trei variante doar? De ce nu s-a luat în calcul un amplasament în extravilan? Ah, există condiții, utilități, acces și așa mai departe. Păi, și ce i-ar fi oprit să facă un drum până în punctul G al dracului din praznic, în mijlocul câmpului, undeva departe de orice așezare umană? Un drum normal, cu piatră, ce poate fi făcut în câteva zile. Nu exista apă și curent? Păi, e temporar, există generatoare. Se putea fora după apă și există pompe. Se putea, evident că se putea! Chiar și în timpul ăsta scurt, de 45-60 zile, stabilit de autorități.

Și era chiar bine să se facă așa. Pentru că, iote surpriza – că mna, când lucrezi în Primărie și ești genul de om care e luat prin surprindere de anotimpuri, nici nu mai e de mirare că te va fi luat și situația asta prin surprindere – treaba de la Partoș e departe de a fi sigură, cosher și ok.

Am fost ieri, la o dezbatere publică asupra Bugetului pe 2020, unde, printre altele, s-a discutat destul de mult și de intens despre această situație. Iar oamenii, destul de mulți, nu-s deloc mulțumiți. Ba chiar sunt nervoși, și pe bună dreptate. Căci nimeni nu e atât de prost încât să pună botul la acest „temporar” care asociază rampa în toate comunicările. Toți știu că acest temporar va însemna, probabil, o vreme destul de lungă, poate chiar ani. Și, cine naiba și-ar dori o rampă de gunoi în cartier, aproape de case?

Mai apoi, se pare că regulile, legea carevasăzică, nu-i tocmai respectată, din ce spun oamenii. Căci există locuințe mult mai apropiate de locul rampei decât ar permite legea. Ceea ce înseamnă că, scuzați franceza, plua autorizație de mediu pentru rampă. Bașca, chiar și dacă oamenii de la APM și celelalte instituții vor face o horă a complicității, din motive de urgență și nevoia unei soluții, mai există totuși o problemă, anume că oamenii din Partoș par foarte hotărâți să nu lase măgăreața asta să se întâmple în cartierul lor. Și, din câte am înțeles, vor face tot ce ține de ei să oprească acest proiect. Adică, de la petiții, liste și până la avocați și atacarea în instanță a deciziei lui Paul Voicu de a amplasa rampa de gunoi acolo. De altfel, săptămâna viitoare vor face chiar și o întâlnire pe tema asta, în care vor decide ce pași urmează să fie luați.

(desigur, dacă aleșii locali, dacă oamenii din administrație, ar fi bătut străzile alea, dacă le-ar mai fi bătut din când în când pe la ușă să-i întrebe pe oamenii ăia câte ceva, de sănătate, de probleme, de nevoie, ar fi știut că nimeni nu e de acord cu un așa proiect)

Însă, acum, decizia e luată. Paul Voicu & Compania au decis că rampa de gunoi va fi fost amplasată la Partoș. Fără să aibă măcar habar de ce cred ori vor oamenii de acolo. Că deh, nici Paul Voicu, nici ceilalți șefi din instituție nu stau în Partoș. Și-apoi, merge și așa.

În plus, mai mult decât despre decizia oamenilor din Partoș de a merge și în instanțe pentru a nu avea o rampă de gunoi în cartier, Paul Voicu și gașa de șefi din primărie nu știu nici despre un alt lucru care s-ar putea să cântărească greu în tot procesul ăsta. Adică, acolo, în Partoș, locuiesc și vreo doi judecători, cu familiile, plus încă vreo câțiva oameni care lucrează în instituții de forță. Și care, să ne scuzați islandeza, chiar nu pun botul la gargara politică și vituperările lui Paul Voicu, pe care le oferă pe post de explicație la propria neputință de a gestiona, din timp și eficient, situația colectării deșeurilor din Alba Iulia.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile