Alexandru Sinea: Avem nevoie de ajutorul oamenilor și cel mai mare ajutor pe care ni-l pot da e să respecte regulile de distanțare socială și să stea în case

Suntem încă departe de vârful pandemiei. Asta zic toți specialiștii, ba chiar și politicienii care-s o leacă raționali. Măsurile de distanțare socială, statul în casă, măsurile impuse de situația de urgență – așa cum sunt ele – sunt încă absolut necesare. Chiar dacă deja pare o eternitate de când a început toată această nebunie, încă nu e cazul să ne gândim la măsuri de relaxare. Abia am început și noi să facem teste la modul serios și, după cum vedem chiar și din statistici, cazurile se înmulțesc. Auzim, în fiecare zi, de noi cadre medicale care sunt infectate iar presiunea pe sistemul medical e din ce în ce mai mare.

L-am sunat pe Alexandru Sinea, directorul DSP Alba și am schimbat câteva întrebări pe răspunsuri. Iată:

 

Alex Cristorian: Mai puteți acolo? Mai rezistați?

Alexandru Sinea: Nu avem ce face. Mergem înainte.

 

Rep: Ei, haide, că acum au mai fost angajați niște oameni. Încep să vină și echipamente, și teste.

Alexandru Sinea: Era absolut necesar. Nu am fi rezistat așa, cu doar o mână de oameni care să se ocupe de toate testele, care să lucreze în ture de câte 12 – 14 ore zilnic, 7 zile pe săptămână.

 

Rep: A început și Spitalul să facă teste acum. Pare că ne mișcăm destul de bine, nu?

Alexandru Sinea: Da, e bine că au reușit și ei să pună în funcțiune acea linie. Așa cum am transmis și public, Județul Alba este printre primele din țară la numărul de testări. Și noi suntem un județ mic, în comparație cu marile centre medicale din București, Cluj, Timișoara, Iași sau altele.

 

Rep: Suntem un fel de campioni pe sate. Cei mai buni dinte cei slabi. La noi, nivelul testărilor e pistol cu apă, în comparație cu ce fac țările mari, și mă gândesc doar la Germania…

Alexandru Sinea: Nu ne putem compara cu Germania, asta e clar. Dar dacă mă întrebi pe mine, ceea ce am reușit să facem, în condițiile pe care le avem noi, aici, eu zic că stăm foarte bine.

 

Rep: Stăm pe naiba. Avem cazuri puține pentru că avem și teste puține. Nici nu vreau să mă gândesc la numărul real de persoane infectate. Și apoi, mai e și problema respectării indicațiilor. Că nu suntem cei mai disciplinați pământeni. În fiecare zi văd pe geam puzderie de plimbăreți, care pare că n-au auzit de criză.

Alexandru Sinea: Nu e chiar așa cum zici tu. Pentru că știu mulți oameni care respectă indicațiile și sunt sigur că cea mai mare parte respectă aceste reguli. Din păcate, ai dreptate, că sunt mulți care fie nu au înțeles cu adevărat pericolul, amploarea acestei pandemii, fie pur și simplu nu le pasă. Am văzut și eu, zilele trecute, venind cu mașina la birou, zeci de oameni pe afară. Înțeleg că e Săptămâna Mare și oamenii se pregătesc să sărbătorească Paștele, însă ți-o zic sincer, mă enervez la culme când văd atâția oameni pe stradă, pe afară, la plimbări sau cumpărături, ori unii cărora pur și simplu nu le pasă.

 

Rep: N-ai ce-i face lui românache. Dintr-o dată, toți vrem să jucăm sport, să alergăm, să plimbăm papagalul. Și apoi, e și o problemă, cred eu, la nivel de înțelegere, a ce înseamnă distanțarea socială și statul în casă.

Alexandru Sinea: E posibil ca unii să nu fi înțeles. Statul în casă nu înseamnă că nu ieși deloc din casă. E normal să ieși, să mergi la serviciu, să mergi la cumpărături. Și să te protejezi în permanență când ieși. Dar asta nu înseamnă că, dacă ai voie să ieși cu acea hârtie, pe proprie răspundere, trebuie să o faci ori de câte ori ai chef. Nu trebuie să ieși la cumpărături în fiecare zi sau, mai rău, de mai multe ori pe zi. Ideea este să reduci la minimul posibil ieșitul din casă și interacțiunea cu alți oameni.

 

Rep: Ete fâs! Scrii hârtia aia și ieși si te plimbi. Mergi la magazin de zece ori dacă vrei. Nu zice nicăieri în lege de câte ori ai voie să ieși, ci zice doar să ai hârtie.

Alexandru Sinea: Eu înțeleg ce spui tu. Și e de-a dreptul trist dacă unii fac așa. Pentru că ceea ce fac ei, cei care nu respectă regulile și indicațiile, anulează toată munca noastră, toată munca personalului medical. Crede-mă când îți spun, că discut zilnic cu medici, situația nu e deloc roz și să ne ferească Dumnezeu de o creștere mare și rapidă a cazurilor. E păcat că unii nu înțeleg gravitatea situației. Am auzit și eu multe astfel de cazuri, care ziceau „asta e, e viața mea, îmi asum riscul”. Păi tocmai, că nu e doar viața ta în joc. E și viața celorlalți în joc. E vorba de noi toți aici, nu doar de unul sau altul.

 

Rep: Hai că l-ai băgat pe Dumnezeu în discuție. Azi (L.E. mâine) e seara de Înviere. Ieși să iei lumină, paște, ce se dă?

Alexandru Sinea: Nici vorbă să ies! Voi sta acasă, cu familia. Și sper ca toți să facem așa. Riscul e mare și e cât se poate de real. Mă gândesc deja cu teamă la ce ar putea să urmeze în următoarele săptămâni, dacă nu respectăm indicațiile medicilor, a specialiștilor și a oamenilor care chiar se pricep. Înțeleg nevoia oamenilor de a merge la Biserică. Pentru unii e instinct chiar. Dar îmi doresc și sper că oamenii vor înțelege că, dacă nu respectă regulile și indicațiile specialiștilor, pentru mulți ar putea fi ultima sărbătoare de Paște. Așadar îi rog pe toți să stea în case, să sărbătorească alături de cei cu care locuiesc împreună.

 

Rep: Suntem pregătiți de, mă gândesc la cea mai nasoală variantă, o situație precum cea din nordul Italiei?

Alexandru Sinea: Nu vreau să apreciez eu cât suntem sau nu de pregătiți. Însă crede-mă când îți spun, atât noi la DSP, cât și oamenii din sistemul medical, și discut zilnic cu medici, cu manageri de spitale, facem tot ce ține omenește de noi pentru a gestiona cât mai bine situația asta. Și e o situație cu care nimeni nu s-a mai întâlnit. Însă avem nevoie de ajutorul oamenilor. Avem nevoie de ajutorul lor și cel mai mare ajutor pe care ni-l pot da e să respecte regulile de distanțare socială și să stea în case. Cu cât regulile astea sunt respectate mai strict, de către cei mai mulți, de către toți dacă se poate, cu atât mai repede vom trece peste criza asta. Și am încredere, trebuie să am încredere, că oamenii înțeleg situația.

 

Rep: Sper să ai dreptate. Eu nu-s atât de optimist, dar hei, fiecare cu religia lui. Orișicum, spor la treabă și o dupămasă faină. Îți doresc Sărbători suportabile.

Alexandru Sinea: Sărbători liniștite, și ție și tuturor.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile