Dezinfecție sentimentală. Psihologie cu clor la Alba Iulia

Frumos, discret, cât de cât. Am început, pare-se, să spălăm caldarâmul și la Alba Iulia cu clor. Un fel de măsură de precauție, de igienizare „în contextul situației actuale”, cum ar zice un funcționar cu centura neagră la limba de lemn.

În dupămasa asta m-am nimerit la o astfel de acțiune, coordonată – din câte am înțeles – de cei de la Polaris M Holding, la care au mai participat și niște oameni de la Kommunal Tech. Practic, o cisternă de la Polaris, plus o dubă de la cealaltă firmă, au ieșit și au spălat străzi și trotuare cu respectiva soluție cu clor. Câteva străzi aici, câteva trotuare dincolo, acolo, cât să fie.

Acțiunea a fost una voluntară, adică moca. Nota bene. A mai fost și puțin inutilă, cel puțin în ce privește lupta cu Coronavirus.

Acum, să ne înțelegem clar, e de lăudat faptul că unele companii private își dau interesul. Am toată admirația pentru cei care strâng rândurile în vremurile astea, pentru cei care donează, ajută și se implică. Chiar și dacă o fac pentru PR. Și chiar dacă, în general, îmi sunt indiferenți sau îmi provoacă lehamite. Ar putea să fie și cel mai mare bugetofag din lume, și cel mai șmenărică afacerist, dacă în perioada asta dă dovadă de conștiință, dacă înțelege situația și pune osul la treabă, îmi voi scoate basca în fața lui.

Revenind însă la spălatul caldarâmului cu clor, să o luăm logic. Nu există nici măcar o dovadă științifică, dar nici una, din care să reiasă că astfel de acțiuni elimină virusul. Da, sunt recomandate în pachetul ăla de măsuri ce pot fi luate, însă e genul de recomandare generală. Adică, e ca și când îi spui cuiva că nu-i suficient să se spele pe picioare și că, dacă nu-și schimbă și ciorapii, tot are să pută când se descalță.

Publicată de abnews.ro pe Marţi, 17 martie 2020

Ah, nu strică? Normal că nu strică, dar nu există nici o dovadă științifică din care să reiasă că ajută. Mai apoi, băieții ăștia, în speță cei din Primărie, îmi pare s-au lăsat duși de nas de gargara unor trepăduși cu veleități politice, care miorlăie în online. Că uite, acolo se face, alții au luat măsuri, de ce nu luăm și noi?

Sincer, când am văzut prima reacție a lui Paul Voicu, aceea că da, a auzit de astfel de solicitări și că le va analiza, însă că nu e momentul să facem chestii de dragul de a le face, să aruncăm banii publici aiurea, mi-am zis că uite, omul chiar e rațional și nu se lasă dus de val, nu se lasă tras în jocuri politice și bășini vizuale. Am greșit. La câteva ore după ce a ieșit cu mesajul rațional, a clacat și căuta să spele caldarâmul cu clor. Bravo bobiță! Mare dovadă de capacitate de a rezista sub presiune, de a rămâne lucid în momente de criză!

Mi-e teamă că dacă, mâine, niște troli din online îi vor bate obrazul că nu face nimic pe parte de calmat spiritele, „că, uite, alții au acționat deja”, în câteva zile îl vedem pe Paul Voicu cum gâtuie găini în curtea Catedralei și intonează catrene, să îmbuneze zeii.

Ei, dar bine că s-a făcut, o să zică unii. Era mai bine decât deloc? Păi, să știți că era. Practic, trăim niște vremuri în care asta va fi cea mai mare provocare a celor care ne conduc, să gestioneze și să administreze rațional resursele limitate. Căci, mark my words, nota de plată pentru criza asta va fi uriașă. Și, să arunci resursele – fie ele și donate – pe stradă, așa, e o absolută risipă.

Publicată de abnews.ro pe Marţi, 17 martie 2020

Ah, da, am văzut și eu clipurile de prin China și alte părți, unde dezinfectau orașe întregi. Păi, acolo alta era situația. Și apoi, acolo, așa cum ați văzut și voi – dacă ați văzut clipurile – dezinfectau tot. Adică, pe stradă erau cisterne și pe trotuare oameni cu vermorele, și dezinfectau TOT. Adică TOT mă, fiecare colț. Că, sincer, dacă mergi așa, cu o cisternă și dai pe niște drumuri dar pe altele nu, care căcat e farmecul? Dacă speli cu clor din loc în loc trotuarul, adică nu tot, ce ai rezolvat? E ca și când faci curățenie în casă, dar numai în jumătate de cameră. Sau, ca să fiu și mai clar, e ca și când ți-ai șterge lentilele de la ochelari, dar numai pe o parte. Ai să vezi mai bine pe dracu!

https://www.facebook.com/abnews.ro/videos/26938

Publicată de abnews.ro pe Marţi, 17 martie 2020

Publicată de abnews.ro pe Marţi, 17 martie 2020

 

Așadar, chiar dacă, să zicem, ar fi fost util clorul ăsta, dezinfecția trebuia făcută complet. Că e fix ca la goange. Degeaba dai cu soluție la tine în apartament iar la vecin nu, că după două zile iar e plin. Carevasăzică, toată acțiunea asta a fost o frecție la piciorul de lemn. O chestiune așa, ca să mulțumească agitatorii de internet. Este, dacă vreți, un fel de „feel good action”. Să poată ei zice că am făcut și să poată zice lumea că uite la ei că fac. În rest, vrăjeală.

Există, însă, și o parte psihologică, la care sunt convins că cei din administrație n-au gândit. Adică, există ideea că, o cisternă care dă cu soluție pe stradă, în văzul lumii, va da oamenilor senzația că situația e gravă. Că e treaba e groasă. Și chiar e groasă!

Știu, n-avem cazuri confirmate în Alba. Uh, ce frumos. Asta nu înseamnă că nu avem cazuri, ci că nu avem cazuri CONFIRMATE. Că mna, trebuie teste. Și apoi, o astfel de criză are ramificații pe care cu greu le putem intui acum.

Sunt însă, în Alba Iulia, mult mai multe alte lucruri ce pot fi făcute. Ne putem baza pe norocul providențial al inteligentului din administrație, dar ar fi bine să fim, totuși, cât se poate de pregătiți. Căci, să ne ferească Demiurgul să se chiar spargă buba, precum la italieni. Încă nu-i târziu să evităm așa ceva. Încă nu e târziu să facem în așa fel încât cazurile să apară treptat, astfel încât sistemul sanitar să poate face față, să nu crape. Că, să nu-și închipuie cineva, suntem cu mult în urma italienilor în ce privește capacitățile medicale.

Și încă nu e târziu pentru administrație să se pregătească pentru ce are să vină, pentru problemele economice, nu să piardă timpul și resursele – chiar și ale altora – pe spălături de calrarâm. Că, sincer, mai mult decât că miroase, o vreme, pe stradă ca la bazinul olimpic, chiar nu e nici o diferență.

Așadar, să stăm naibii în case, pe cât se poate de mult. Să nu ieșitm decât pentru ce e necesar. La muncă, la câteva cumpărături și cam atât. Să evităm crișme, cluburi, baruri, mers la biserică, mers la circ, mers la orice unde presupune socializare.

Hai să fim, o vreme măcar, niște introvertiți!

 

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile