O primă după-masă sub gunoaie în Alba Iulia – galerie FOTO

Scriam ieri după-masa despre cum celor de la Polaris M Holding le-a fost suspendată autorizația pentru acel „depozit temporar”. Și tot ieri scriam că urmează câteva zile în care gunoaiele ne vor sufoca orașul, pentru că nu vor mai fi ridicate. Aveți aici textul.

Din păcate, am avut dreptate. Orașul e ticsit de gunoaie, pubelele dintre blocuri dau pe afară și, încet dar sigur, ne vom transforma cu totul într-o veritabilă groapă de gunoi. Plănuiam după-masa asta să dăm o tură prin oraș, să vedem care-i situația. Să ne convingem, de fapt, căci știam ce urmează. Am renunțat la plan și am zis că e mai simplu să arătăm o oglindă a orașului cu ajutorul vostru, al cititorilor, care ne-ați trimis poze din toate zonele. Vă mulțumim pentru ele, le găsiți mai jos.

Acum, că suntem unde suntem, ce-i de făcut? Păi nouă, cetățenilor, nu ne rămâne de făcut nimic. Poate să nu mai producem deșeuri menajere. Și, eventual, să le batem obrazul autorităților și celor responsabili. Dar cine-s ei? Păi, hai să încercăm un clasament al vinovaților:

  1. Ion Dumitrel și Consiliul Județean Alba. Consiliul Județean ar fi trebuit ca, încă de cu ani în urmă, să aibă acel Sistem Integrat de Management al Deșeurilor funcțional. Nici în zi de azi nu e funcțional. S-au pierdut cel puțin doi ani cu alegerea locului, stabilit inițial la Mihalț, la care s-a renunțat, și apoi mutat la Galda. Apoi, toată documentația și toate procedurile, care au căzut în sarcina Consiliului Județean, au fost făcute atât de bine încât azi, când scriem textul ăsta, procedurile au fost anulate în Justiție și trebuie reluate. Ion Dumitrel este principalul vinovat și responsabil pentru faptul că tot județul e în haos din punct de vedere al colectării și depozitării deșeurilor. El este responsabil pentru că plătim transportul deșeurilor până la dracu în praznic, la Tg Jiu. Dacă ar fi fost acel Sistem Integrat funcțional, la ora asta nu existau aceste probleme.
Iată o poză cu Ion Dumitrel. E bine ca atunci când înjuri să ai și figura înjuratului în minte.
  1. Paul Voicu și Primăria Alba Iulia. Relația Primăriei cu Polaris M Holding a fost mereu una de prieteneală. Directoarea Polaris M Holding, doamna Maria Lucia Pera, este sora șefei de cabinet a lui Paul Voicu, doamna Mariana Giurgiu. Primăria Alba Iulia nu a identificat încă un loc în care să poată fi amplasată o rampă temporară – precum asta tocmai rămasă cu licența suspendată. Primăria Alba Iulia, care trebuie să asigure acest serviciu cetățenilor – care plătesc și care-s cei mai afectați de aceste mizerii – nu a identificat soluții alternative. Contractul cu Polaris M Holding este în prelungire la prelungire, pentru că noul operator refuză să preia contractul de colectare înainte ca Sistemul Integrat – cu rampa ecologică de la Galda – să fie funcțional. Primăria nu a sancționat operatorul pentru modul în care își face treaba.
Iată o poză cu Paul Voicu. E bine ca atunci când înjuri să ai și figura înjuratului în minte.
  1. Polaris M Holding. Pentru că ei sunt operatorul și ei ar trebui să ofere un serviciu de calitate. Iar serviciul e așa cum se vede.
O poză mai veche puțin, zona Poligonului, cu efectul colectării efectuate de Polaris.
  1. Noi înșivă, pentru că-i suportăm pe acești băieți și fete care, pe banii noștri, transformă orașul într-o groapă de gunoi.

Sursele noastre zic că mâine urmează să aibă loc o ședință, o întâlnire, între reprezentanți ai Primăriei, ai Polaris, ai Gărzii de Mediu, ai APM, ai unor companii sufocate de gunoaiele depozitate în infecția de la Bărăbanț, despre care am scris ieri, și urmează să se decidă niște chestii. Adică, deși le-a fost suspendată licența, li se va da totuși voie să depoziteze acolo, pentru o perioadă de 45-60 de zile.

Și, bineînțeles, vor posta acolo niște polițiști locali care să se asigure că deșeurile vor fi ridicate în maxim 24 de ore. A promis asta chiar Paul Voicu, cică. Și acum, și în urmă cu șase luni, când situația era similară, iar autorizația fusese suspendată.

Adică, pentru că nu sunt în stare să facă lucrurile bine, și nici măcar legal, le vor face ilegal. Că deh, merge și așa.

Apoi, Primăria urmează – de fapt au și făcut deja, zic sursele noastre – să identifice un alt teren în care să amplaseze un nou „depozit temporar”, precum cel din Bărăbanț. Iar locul ăla ar fi fost identificat în Zona Industrială (în Țigănime), undeva după talcioc.

Văleu! Ce bucurie pe oamenii ăia. Dacă n-am avut până acum o groapă de gunoi în care să se așeze comunități de țigani, lasă că facem unde e deja comunitatea. Ăia oricum n-au buletine să voteze, nu? Și-apoi, să vedeți ce frumos are să fie la vară pentru cei din cartierele de case, de către Micești, din zona Ampoi și către Bărăbanț! Mi-nu-nat! Căci, să fie clar, temporar înseamnă un an, poate doi sau chiar mai bine. Căci procedura pentru rampa ecologică de la Galda, care trebuie reluată, cu caiet de sarcini, clarificări, licitație, clarificări, contestații, atacat în Justiție iar, va dura mult și bine. Așadar, are să fie frumos!

Însă, știți ce e cel mai nasol, cel mai mizerabil? Nici Primăria – ca instituție, prin vocea purtătorului de cuvând, nici Paul Voicu, primarul de facto, nici Ion Dumitrel, șeful CJ și principalul vinovat pentru situație, nici Compania Polaris M Holding, prin vreun reprezentant, nu au chițăit măcar. N-au zis nimic, n-au ieșit public să ceară scuze albaiulienilor pentru situația ceată, să ceară răbdare și înțelegere, să zică ceva!

Nu s-a auzit nici musca, nimic, din direcția lor. Nici partidele de opoziție, PSD de exemplu (Polaris M Holidng este firma deținută de familia Martin, șmenauți de constanța, parte a brigăzii Mazăre și pesediști de frunte), nici USR, ALDE, Pro România sau UDMR măcar, n-au ieșit să zică ceva public, să ceară socoteală cuiva. Blatul merge mai departe.

Și, probabil, dacă nu se întorcea Hălălai la Garda de Mediu, sau dacă apucau să-l schimbe repede, s-ar fi mers în continuare așa. Căci Hălălai, la cerința unor firme care au reclamat mizeria din Bărăbanț, a făcut control și a cerut APM să le suspende autorizația. Altfel, ar fi fost pusă batista pe țambal și se făceau că totul e ok.

Așa stau lucrurile, dragi prieteni. Asta e calitatea umană a celor care ne conduc, care ne administrează.

Iată, mai jos, poze de prin oraș, primite de la cititori.

 

Centru. La câțiva pași de Primărie.

 

Zona Bulevardul Transilvaniei, lângă Școala Generală nr. 6

Zona Tulnicului

Zona Arnsberg

Zona străzilor Ștefan Cel Mare și Poligonului

Zona cartierului Ampoi 1

Zona străzii Detunata

Le mulțumim celor care ne-au trimis poze și, pe măsură ce vom mai primi, le vom adăuga acestui material.

Să avem o seară bună și să scăpăm cu bine dintre gunoaie.

L.E.

Alte poze din zona Arnsberg

Cartierul Ampoi, seara…

Ampoi 1, lângă Penny

În spatele blocului M 6, în Cetate

Strada Orhideelor

Zona străzii Vasile Goldiș

În spatele Grădiniței de lângă școala Ion Agârbiceanu.

Lângă intraea în Școala Ion Agârbiceanu – e și o pizzerie lângă

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

2 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Petru Constantinescu
Petru Constantinescu
20 ianuarie 2020 17:47

Rezultatul anilor precedenți începe sa se cunoască, cetățeni din Alba Iulia acum au să vadă cum au fost mințiți ani de zile și de către cine…urmează…uni uită dar nu iartă…întoarcem armele…știau numai să amenințe…

Duțu
Duțu
21 ianuarie 2020 9:43

Din păcate începe să iasă mizeria la suprafață…era cazul…
P.S. În lista vinovaților…
4. “Noi înșine” sau “voi înșivă”