De vorbă cu Ion Dumitrel despre gunoaie. Și despre eternii vinovați, vremea, legile, conjunctura, zodiile

După ce am discutat cu Paul Voicu pe tema situației create prin necolectarea timp de trei zile a gunoaielor din oraș, am zis să povestim puțin și cu big-boss-ul județului, Ion Dumitrel, omul care conduce instituția datorită (din cauza?!) căreia nu avem nici în zi de azi un Sistem de Management Integrat al Deșeurilor, nu avem rampa ecologică de la Galda funcțională și, în general, nu avem nimic funcțional din ce ar fi trebuit să avem de mulți, mulți ani.

Rep: Bună ziua domnul Președinte, Alexandru Cristorian sunt.

Ion Dumitrel: Salut, salut

Rep: Ce faceți, cum merge sistemul integrat?

Ion Dumitrel: Merge, merge, dăm drumul.

Rep: Când ne-am putea vedea zece minute să discutăm despre Galda și toată treaba asta cu gunoaiele?

Ion Dumitrel: Păi eu pot să îți spun și la telefon, că am văzut că ieșiseră și ăștia de la PSD că au o soluție. Soluția e să încercăm, până se face achiziția, cum îi spune, achiziția de către cineva a serviciului, este un memorandum care l-a aprobat la sfârșitul anului Guvenul, și nou suntem în procedura asta de pregătire a sistemului ăsta, să punem un operator, zi-i cum îi spune…

Rep: Temporar?

Ion Dumitrel: Da, temporar, da.

Rep: Practic, Consiliul Județean e acum în situația de a relua întreaga procedură, după ce a fost anulat…

Ion Dumitrel. Categori. Păi nu a fost anulat. Niciun, niciunul din operatori, din cei care, cei candidați, nu au îndeplinit condițiile.

Rep: Bun. Deci suntem în situația în care nu e funcțional sistemul, chiar dacă acolo s-au terminat toate investițiile. Realist, realist – nu ca promisiune electorală – când vom avea funcțional sistemul ăla?

Ion Dumitrel: Deci, eu, pentru ce mă întrebi, e greu să spun exact când va fi. Eu mi-aș dori, noi ne dorim, să fie cât mai repede, până în vară să le avem. Și asta nu e electorală în niciun fel, Doamne ferește. Deci, asta este după analiză. Am avut și eu o ședință, a asociației, la Salubris, o ședință în care am stabilit programul pentru găsirea operatorului ăsta temporar. Este un calendar care merge în paralel cu licitația pentru, permanente, așa. Și, la chestia asta suntem. Și cealaltă durează câteva luni, pentru că noi acum avem pornită procedura la începutul lui februarie va fi aprobat un document în Consiliul Județean, după care se publică în SEAP, în SICAP, pardon, procedura efectivă și așteptăm oferte de la operatori. Și, în paralel, până avem oferte de la operatori, până se elaborează, se face o procedură pentru o negociere cu un operator care poate să îndeplinească…

Rep: O negociere directă?

Ion Dumitrel: Da, da. Dacă cauți memorandumul, nu mai știu unde e, dar colegul de la PSD cred că a făcut trimitere la memorandum, ca să ai datele, să vezi…

Rep: Nu știu cine zice, ce coleg de la PSD.

Ion Dumitrel: Zdrând, Zdrânc.

Rep: Mă rog. Aveți în vedere un operator? Ați discutat preliminar cu cineva?

Ion Dumitrel: Noi n-avem un operator, pentru că trebuie să-i identificăm după procedurile care le-a prevăzut memorandumul. Nu pot să spun că am nume sau. Mai ales că, știi, se va face o comisie.

Rep: Da, clar, peste tot comisii, că așa se rezolvă problemele.

Ion Dumitrel: Din păcate asta este legea achizițiilor și așa spune memorandumul clar.

Rep: Aș vrea să întreb altă chestiune. Se lucrează la Sistemul ăsta Integrat de Colectare a Deșeurilor de la 1600 toamna. Adică, rampele, gropile ecologice au fost o condiție de aderare a noastră la Uniunea Europeană.  Încă din contractul de preaderare erau prevăzute, au existat finanțări și așa mai departe. Dacă știați că – și ați văzut, din propria experiență – că se tărăgănează în așa hal sistemul, de ce nu ați luat o decizie la nivelul Consiliului Județean – spre exemplu – împreună cu alte UAT-uri, să creați, să finanțați, să investiți niște sume, altfel mici, în niște rampe de sortare ok. În niște rampe care să fie în afara orașului, în extravilan, care să fie amenajate ok.

Ion Dumitrel: Am înțeles. Am înțeles ce zici. Vreau să spun că regulile și modul cum trebuie făcut nu au fost stabilite de noi, ci de ministerele Mediului și Fondurilor Europene de pe vremea aia. Noi am parcurs exact etapele iar angajamentul cu data când cu rampele nu era la Consiliu când s-a stabilit, cu mulți ani în urmă, pe vremea negocierilor dintre Guvernul României și instituțiilor de profil.

Rep: Am înțeles. Dar nu v-ar fi oprit nimeni să fiți prevăzător și să investiți în niște stații de sortare.

Ion Dumitrel: Știi cum este? Putem interpreta oricum. Noi nu puteam să facem o investiție când nimeni nu ar fi acceptat. Pe urmă, dacă întrebăm, și dau exemplu Sibiul, și ei au vrut să-și facă separat și nu le-au dat voie, pentru că un singur depozit trebuia să fie în județ. Deci, cum să spun, lucrurile sunt logice. Înțeleg ce spui tu și putea să se întâmple și așa…

Rep: Eu nu vorbesc de o rampă ecologică. Eu vorbesc măcar de rampele de sortare, cum e cea din Bărăbanț, care a fost făcută și căreia i-a fost acum suspendată autorizația. Să fie existat niște platforme temporare, care înseamnă o placă de beton, cu înclinație, să adune levigatul, de unde să poată fi adunate și duse în altă parte.

Ion Dumitrel: Am înțeles ce spui. Noi, Consiliul Județean, nu puteam să facem o astfel de investiție. Nu putem pentru că nu avem, noi nu colectăm. Depozitul a fost la inițiativa noastră, să facem depozitul, iar astealalte puteau să le facă asociația Salubris.

Rep: Păi, asociația Salubris e formată din UAT-uri, din dumneavoastră și UAT-uri, deci tot voi sunteți acolo, tot administrațiile.

Ion Dumitrel: Rolul important îl au UAT-urile.

Rep: ȘI atunci toți, UAT-urile, împreună cu dumneavoastră, Consiliul Județean, cu toți, să fi spus, după ce ați văzut că au trecut zece ani și nu e funcțional, să fi zis: Băi oameni buni, poate că mai trec încă zece ani, hai să facem măcar niște rampe din-astea temporare, plăci turnate din beton unde se adună gunoiul, și de unde îl împachetează și-l duce la Tg Jiu, în Khinsasha sau oriunde îl mai ducem în lume?

Ion Dumitrel: Eu te înțeleg, dar noi nu puteam să facem asta.

Rep: De ce?

Ion Dumitrel: Noi nu puteam investi în așa ceva.

Rep: Dar cine v-ar fi oprit?

Ion Dumitrel: Cine? Regulile. Adică noi nu avem, nu suntem producători de așa ceva.

Rep: Păi UAT-urile și instituțiile publice cheltuie bani pe absolut toate prostiile de pe lume și fac niște investiții.

Ion Dumitrel: Cum să spun, legea nu permite. Ne-am fi dorit și noi să facem așa ceva, dar nu puteam. Nu putem nici acum.

Rep: Păi da uite că acum, Primăria Alba Iulia va încerca, ca urmare a discuțiilor avute cu dumneavoastră, cu Consiliul Județean, cu prefectură și alte instituții, să identifice alt spațiu ok unde să facă o rampă temporară care să fie ok.

Ion Dumitrel: Primăria, este corect, este cea care identifică, și au și identificat, aveau soluția asta mai demult.

Rep: Dar cum vă explicați că toate chestiile astea ne iau prin surprindere? Și iarna, și gunoaiele, toate autoritățile sunt mereu luate prin surprindere.

Ion Dumitrel: Eu vreau să spun că nu ne-au prea luat prin surprindere. Iar din nefericire, dacă ar fi situația aceasta, care ne privește, numai în Alba, cum să spun… Din păcate este o problemă națională, în sensul că în jur de 30 de situații nu funcționează…

Rep: Nu eram noi, la Alba, cea mai deșteaptă administrație? Cele mai absorbante de fonduri administrații?

Ion Dumitrel: Este adevărat, dar uite că lucrul ăsta s-a rezolvat acum. Și mai e o chestiune, că operatorii, dacă nu fac oferta corectă, nu poate administrația locală să facă oferte în locul operatorului.

Rep: Și concluzia e că nu există un vinovat anume, ci legea, vremea…

Ion Dumitrel: Dacă ar fi numai la noi, dar este peste tot. Și eu sunt convins că așa cum spuneai, administrația locală din Alba a găsit și altă variantă, până să avem operatorul…

Rep: Încă nu au găsit. Acum caută

Ion Dumitrel: Păi tu ai spus mai devreme

Rep: Acum caută să găsească. Acum când s-a ajuns în situația că a fost suspendat acolo, pentru că nu era conform, și era evident acest lucru, că doar mai fusese suspendată și înainte, acum caută alte variante. Suntem mereu, mereu că ajungem în al 13-lea ceas să căutăm variante și soluții. Dar între ceasul al 12-lea și al 13-lea, până găsesc ei soluții, noi stăm în gunoaie. Și, bănuiesc că stați tot la bloc…

Ion Dumitrel: Păi unde să stau?

Rep: Ei, la mine mă uit pe geam și mai e puțin și ajung până la mine la etajul 3

Ion Dumitrel: Eu sunt convins că colegii de la Primărie vor rezolva cât mai repede.

Rep: Am înțeles. Mulțumesc. Sport la treabă

Ion Dumitrel: Salut, salut.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
Mirela G.
Mirela G.
12 noiembrie 2022 14:01

Eu sunt cetateanul care nu inteleg ce sa fac cu gunoiul, dupa ce l-am sortat acasa. Eu vad primaria direct responsabila imi a facilita degajarea oricarui tip de deseuri casnice. Asta inseamna contract direct intre primarie si operator, serviciul platindu-se, trimestrial sau semestrial, direct la primarie si nu la operator, tot primaria fiind responsabila de intreaga curatenie a orasului. Cetateanul nu trebuie sa fie “prizonierul” firmelor de salubritate, sa incheie contracte peste contracte cu aceste firme care vin si pleaca, sa schimbe pubele cu diverse logo-uri, etc. Acest serviciu face parte din administratia locala si responsabilitatea ar trebui sa-i revina… citeste mai mult »