Vidanjele de opinie. Sondajele, am vrut să zic sondajele

Orice sondaj de opinie apare cu mai puțin de 6 luni de alegeri e nimic mai mult decât un instrument de manipulare. Nu există nici urmă de logică să sondezi, pe bune, cu câteva luni înainte de alegeri. Cu atât mai mult după ce îți stabilești candidații. Că nu mai are rost. Poți, cel mult, face niște cercetări de piață, cam cu jumătate de an înainte de alegeri, ca să-ți poți adapta minciunile electorale la ceea ce își dorește piața. Ca să poți să păcălești mai bine electoratul.

Mai apoi, nici un partid serios nu își publică sondajele făcute pe bune. Că nu de-aia le face! Un partid face sondaje ca să știe ce fel de candidat să propună și pe ce teme să insiste, nicidecum să publice rezultatele. Dacă le publică, sunt 100% coafate și, cum ziceam, au rol de instrument de manipulare.

E suficient să te uiți la ce date apar în piață. Sondaje care se bat cap în cap și au date diametral opuse, de ai zice că-s făcute la 10 ani distanță, pretind fiecare că au datele corecte. Unele dintre ele sunt de-a dreptul ridicole!

Probabil că, în logica partidelor și politicienilor, sondajele astea, aruncate acum pe piață, fac parte din programul de pâine și circ fără pâine, secțiunea oglinzi mincinoase, în care se văd mari și falnici. Altfel, sincer, nu-mi explic… Despre alea făcute pe facebook, unde „votează” mai multe conturi false decât sunt morți în cimitire, nu mai zic.

Acum vreo 4 ani, fix cam cum vreo două luni înainte de alegeri, PNL Alba arunca pe piața locală niște „sondaje” care-l dădeau pe Paul Voicu aproape de 50% și pe Pleșa cu peste 20% în urmă. Smart move, ce să zic… S-a văzut la urne cum a stat treaba!

Pe de altă parte, l-a omorât Arya Stark pe The Night King și nu se aștepta nimeni la asta. De ce n-ar avea și sondajele dreptate? Valar Morghulis!

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile