Nicolaie Moldovan, city-manager de Alba Iulia. Bugetar de lux cu salariu tupeu si atributii de stat pe facebook

Probabil că muritorii de rând, când aud de funcţia de “city-manager”, îşi închipuie o funcţie atât de importantă încît, pusă pe umerii bietului angajat public, acesta ar fi cocoşat chiar şi numai de fişa postului. Întregul management al oraşului, planurile şi proiectele de dezvoltare, infrastructură, mediatizare, dezvoltare, toate cad, ar zice numele, în seama acestuia. Dar, aşa cum “assistant manager” e folost pentru a descrie secretara modernă, “city-managerul” înseamnă, în fapt, o muncă destul de lejeră şi, mai ales, în limitele trasate de primar. Prin urmare, dacă vă închipuiţi că infrastructura, turismul, dezvoltarea şi economia oraşului, însuşi destinul de “Cealaltă Capitală” pe care Alba Iulia şi-l asumă, cad în cârca angajatului Nicolaie Moldovan, ei bine vă zicem noi că nu-i chiar aşa.

În mod normal, pe Nicolae Moldovan îl mai găseşti legat de cîte un proiect european, de cîte o chestie pe care mai vine să o explice, public, în Consiliul Local. Altfel, prezenţa lui ar trece ca fiind una discretă, ba chiar ai putea crede că-i rudă cu omul invizibil. Cu ce se ocupă city-managerul, ce şi-a trecut el în CV ori alte chestii din-acestea care ar putea sau nu să intereseze, nu o să găsim pe site-ul primăriei. Că, deh, de unde nimeni nu ştie, nimeni n-are cum să afle. Şi, mai ales, de ce să ne intereseze? ar putea zice unii.

Dacă e însă să ne luăm după un CV al domnului Nicolaie Moldovan, de prin 2012, publicat de un site de ştiri, acesta are o sumedenie de cursuri şi programe, unele făcute chiar la instituţiile pe la care lucra. Este însă de menţionat faptul că Nicolaie e “utilizator independent”, un fel de centura albă, de chineză şi franceză, dar e experimentat la engleză. La fel de important e şi faptul că omul e absolvent de Ştiinţe Politice la Cluj Napoca, la Babeş Bolyai, apoi devine master în Managementul Serviciilor Publice, la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia şi că, de prin 2008 şi pînă în 2012, de cînd datează CV-ul consultat de noi, omul era doctorand în Pedologie – dezvoltarea durabilă a siturilor monoindustriale, în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca.

Pedologia, pentru cei care vă întrebaţi, e ştiința care se ocupă cu studiul genezei, al evoluției și al distribuției solurilor și cu cunoașterea constituției lor fizice, chimice și biologice, în scopul stabilirii gradului de fertilitate și a posibilităților de ridicare a acesteia. Deci, city-managerul oraşului Alba Iulia, municipiu reşedinţă de judeţ, e specialist în stabilirea gradului de fertilitate al solului. Bun aşa, superb chiar.

Ei bine, să nu ne poticnim la CV-ul omului, că domnul Nicolaie Moldovan şi-a trecut în el zeci şi sute de cursuri la care a participat, mai ceva ca un politician iscusit.

Să trecem puţin la cariera lui profesională, în care debutează în anul de graţie 1997, cînd este angajat pe post de laborant operator la SC GHCL Upsom Ocna Mureş. Mai apoi, în 2002 se angajează la Fundaţia PAEM, ong-ul local preferat al Primăriei şi instituţie eminamente bugetofagă din Alba Iulia, loc în care şi-au găsit cîte un post călduţ politicieni, neveste sau copii de politicieni şi tot felul de alţi sinecurişti. După un an petrecut în postul de consilier, se lipeşte de funcţia de vicepreşedinte al PAEM, director executiv, manager de proiect, unde stă pînă în 2012. Tot în aceeaşi perioadă, începînd cu anul 2003, Nicolaie Moldovan face şi pasul spre Primăria Alba Iulia, unde ajunge Şef Serviciu Proiecte Comunitare. Şi, evident, de acolo la postul de city-manager a mai fost un singur pas. Pas pe care l-a făcut imediat după alegerile din 2012, cînd s-a decis inventarea acestui post. Că, deh, pălăria de şef serviciu rămăsese mică pentru capul mare de doctorand din Şeuşa, comuna Ciugud, ajuns mare goangă în Primăria Alba Iulia.

Să nu vă închipuiţi însă că acest salt calitativ al funcţiei nu a mers mînă în mînă şi cu un salt al lovelelor primite. Să facem o scurtă analiză. În anul 2010, cînd era doar şef serviciu, omul a încasat după cum urmează:

28.728 lei de la Primăria Alba Iulia

11.122 lei de la Fundaţia PAEM

3.282 de la Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia (AIDA)

1.752 lei de la SC Lotus B&B, pentru training pe proiecte

În plus, în calitate de PFA, din activităţi independente, Nicolaie Moldovan a mai obţinut în 2010 suma de 30.000 de lei, de la “terţi“, zice declaraţia de avere a acestuia.

Evident, doar ca fapt divers şi pentru a înţelege sistemul, soţia acestuia, Moldovan Ioana, este angajată tot în cadrul Primăriei Alba Iulia, de unde cîştiga, în 2010, suma de 20.722 lei, angajată şi la PAEM, de unde încasa, în acelaşi an 2010, suma de 8.614 lei, precum şi la AIDA, de unde a mai luat 1.962 lei. Plus, din activităţi independente, Ioana, soţia lui Nicolaie, a mai încasat, tot de la PAEM şi tot în 2010, suma de 12.786 lei.

Ei bine, să facem acum un salt pînă în zilele noastre, în minunatul an de graţie 2014, an în care putem vedea declaraţia de avere a lui Nicolaie pentru anul 2013, primul în calitate de city-manager. Ei bine, distinsul doctor în studiul solului a obţinut, după cum urmează:

74.036 lei de la Primăria Alba Iulia

47.123 lei de la Fundaţia PAEM

20.035 lei de la Asociaţia Intercomunitara de Dezvoltare Alba Iulia (AIDA)

Adică, printr-un singur salt de funcţie, omul şi-a dublat veniturile, ba chiar le-a triplat, dacă din banii obţinuţi în 2010 îi scădem pe cei făcuţi din activităţi independente, pe PFA. Avem, aşadar, un city-manager care duce acasă, anual, peste 140.000 de lei, cam de două ori şi jumătate – de trei ori mai mult decît Primarul sau preşedintele Consiliului Judeţean.

Evident, în condiţiile în care soţul a devenit şi mai şef, Ioana, soţia lui Nicolaie, a fost şi ea trasă pe scara evoluţiei salariale şi, în 2013, a încasat 47.214 lei din Primărie şi 26.581 de la PAEM. Mult peste dublu şi în cazul ei. Ca să fie bine, să nu fie rău, că doar nu degeaba şi-a făcut doctorul în studiul solului, alături de soţie, casă de peste 200 mp la el în sat, la Şeuşa, Construcţie la care, probabil, au ajutat şi creditele accesate, credite care trebuiesc plătite. Dar, noroc că, la aşa venituri, are de unde.

Ei bine, dacă am stabilit cum stă treaba cu CV-ul, pregătirea, aptitudinile şi încasările distinsului city-manager, haideţi să discutăm puţin şi despre evidentul conflict de interese în care se află de o grămadă de vreme.

Păi, în calitate de angajat al Primăriei, el e şi angajat al PAEM ori al AIDA. Asta în condiţiile în care ambele ONG-uri sînt finanţate şi susţinute de Primăria Alba Iulia. PAEM este declarat de utilitate publică şi, nu cu multă vreme în urmă, Primăria şi Consiliul Local au decis să dea un cec în alb celor de la PAEM, în sensul de susţinere financiară a eventualelor cofinanţări. Adică, Nicolaie, în calitate de angajat al ONG-ului, face la ei management, astfel încît Primăria, instituţie la care e anagajat tot Nicolaie Moldovan, să dea bani de cofinanţare pentru proiecte pe care le face Nicolaie Moldovan în una din calităţile lui. Mai apoi, AIDA este sinecura prin care se realizează suveica subvenţiei ilegale acordate celor de la STP. Adică, AIDA e o entitate a cărei existenţă e justificată de faptul că, în mod legal, Primăria nu poate acorda subevnţii unei firme private, cum e STP, aşa că dă banii celor de la AIDA, care mai apoi îi dau celor de la STP. Deci, e foarte clar că, în situaţia dată, Nicolaie Moldovan e cu interesul în două luntrii.

Dar, să vă povestim şi un caz concret. Un deosebit caz din care putem înţelege, limpede ca lumina zilei, cu ce se ocupă Nicolaie Moldovan, city-managerul oraşului, în Primărie. În urmă cu vreo săptămînă primim pe adresa redacţiei un comunicat din care reiese că ceva tînăr autor îşi dă cartea moca pofesorilor de liceu. Tînărul e din Cluj Napoca iar cartea e despre ceva promovare a lecturii, chestie care s-a petrecut prin Cluj Napoca şi pe facebook. Nu vă reţinem cu detalii. Ideea e că, acestui extrem de cunoscut în rîndul propriilor prieteni, Primăria Alba Iulia i-a dat 5.000 de lei. Un fel de ajutor pentru tipărirea şi promovarea volumului. La schimb, Primăria Alba Iulia şi-a plasat un logo cu oraşul pe copertă. Ştim, pînă aici e o chestie mai plicticoasă ca un discurs al lui Tăriceanu, dar staţi că ce e mişto abia acum vă zicem. Cum s-a ajuns aici? De ce susţinem în ale scrisului copii din Cluj Napoca, care fac chestii în Cluj Napoca? Păi, mega simplu: a văzut el, Nicolaie Moldovan, campania puştiului pe facebook, i-a plăcut şi a decis că e bine pentru Alba Iulia să-l ajute. Deci, repet, i-a plăcut lui Nicolaie Moldovan o chestie pe facebook, a dat like şi a decis să o finanţeze cu 5.000 de lei, că dă bine pentru oraş să aibă sigla pe coperta unei cărţi scrisă de un elev din Cluj Napoca. Wow. Omul ăsta e un fel de Mecena pe banii primăriei.

Desigur, nu zice nimeni că nu e bine să ajuţi tineri autori, să te promovezi ca oraş prin talente. Dar, în condiţiile în care avem în Alba Iulia un Mihnea Costachi, locul 3 în lume la şah, care n-a fost scos la un cico măcar de către primărie, în condiţiile în care sînt atîţia artişti locali pe care instituţiile publice îi ignoră cu obstinaţie, să ne trezim cu un city-manager, doctor în fertilitatea solului şi pasionat de facebook, care o face pe Mecena pe banii primăriei, împărţind cîte 5.000 de lei cui i se năzăreşte lui like-ul, e parcă prea mult. Mai ales că, la ce tupeu de purcoi de bani ia de la locurile de muncă, toate alimentate cu bani publici, asta ca să nu folosim sintagma deja uzată a “salariilor nesimţite”, ar putea să o facă pe Mecena pe banii lui. Şi să dea de la el cîte 5.000 de lei cărui tînăr din Cluj Napoca vrea. Ba chiar, la cît cîştigă, ar putea să se chiar mute în Cluj Napoca, asta dacă nu cumva l-a căutat primarul din New York, că şi americanii şi-ar dori, probabil, un astfel de city-manager.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile