Mircea Hva, europarlamentar PNL : Reforma pieței energetice aduce reguli limpezi într-un domeniu în care trebuia pusă ordine de mai multă vreme

Piața energiei va fi, de-acum, una care vine cu beneficii clare pentru fiecare consumator și va încuraja orice investiție în acest domeniu.Reforma adoptată de către Parlamentul European era o necesitate pentru fiecare țară membră iar beneficiile vizează, desigur, și România și românii, ceea ce e mai mult decât îmbucurător.
Lucrurile vor fi mult mai clare în ce privește volatilitatea prețurilor. Cu alte cuvinte, românii angajați într-un contract cu un furnizor vor putea alege între un preț fix sau unul dinamic. Dar o vor face cu toate informațiile necesare la îndemână, iar capcana schimbărilor de tarif, peste noapte, doar prin voia furnizorului, nu va mai exista.
De asemenea, notăm o grijă aparte față de persoanele vulnerabile. Chiar aflați într-o zonă de litigiu, exemplul unui proces cu furnizorul, până la stabilizarea situației, cei vulnerabili vor fi protejați și sprijiniți, inclusiv în cazul în care s-ar dori întreruperea alimentării cu energie electrică.
Situația generală, după adoptarea acestei reforme, e una pe care o consider optimistă. Trebuie reținute câteva aspecte importante, aduse de această reformă: piața energiei electrice din UE va fi mai accesibilă și mai stabilă. Vor exista „Contracte pentru diferență”, pentru a încuraja investițiile în energie, lucru ce va aduce un echilibru între tarifele producătorilor și fluctuațiile prețurilor din piață. Însă, în mod clar, fără să spun vorbe mari, scenariul de la care s-a plecat în această reglementare a pieței energetice are în centrul atenție cetățeanul fiecărui stat membru, care va avea ceea ce merita să încă de la începutul crizei energetice: stabilitate, contracte pe termen lung și o relație win-win cu furnizorul. Pentru că prea mult s-a decontat din buzunarul omului. Și, așa cum spus mai sus, consumatorii vulnerabili vor fi protejați. Nu mai puțin lipsit de importanță este și posibilitatea ca Uniunea să poată declara o criză a prețurilor energiei electrice la nivel regional sau la nivelul UE.
După acest moment, al aprobării de către Parlamentul European, urmează etapa în care Consiliul va adopta legislația, înainte ca aceasta să intre în vigoare.
Mircea Hava, europarlamentar PNL
Membru PPE
0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile