Circ și voie bună în Consiliu, pe tema creșterilor salariale în Primăria Alba Iulia

Nu știu cum v-ați distrat voi, însă eu am fost azi la ședința Consiliului Local Alba Iulia, unde s-au dezbătut și votat chestii vitale pentru omenire. Cum alea vitale nu m-au interesat atât de tare, am fost mai atent la proiectul 12, prin care ar fi urmat să fie aprobate niște creșteri salariale ale unor angajați de prin primărie. În speță, la partea care i-ar fi crescut salariul lui Robi.

Cum, nu știți cine-i Robi? Robi este băiatul ăla la care tot încearcă Pleșa, de ceva vreme, să-i facă o super direcție de cultură, ca să aibă omul un ditai departament – cu j-de angajați și, implicit, să aibă pe mână un mega buget. Asta așa, pentru că de ce nu?, dar mai ales pentru că anul viitor e an electoral. Nu v-am lămurit? Ok. Robi este, momentan, șef de birou și omul care se ocupă de evenimente, câmpenești și alte din-astea, despre care Pleșa zicea, când era doar candidat, că n-o să se mai facă. Că deh, zicea Pleșa, nu e normal ca Primăria să se comporte ca o firmă de impresariat și organizat concerte, să arunce cu sutele de mii de euroi în chefuri publice, dar uite fix că asta face.

Robi a ajuns în primărie pe vremea lui Hava și, se credea, și-a atins apogeul în mandatul de interimar al lui Paul Voicu, vreme în care făcea ghost writing și îl umplea pe șeful de atunci cu osanale, în timp ce în direcția lui Pleșa vitupera plin de talent și îl umplea de zoaie-epitet. Căci omul e alfabetizat, ceea ce nu-i puțin lucru în primărie. Evident, după ce Pleșa a fost ales primar, Robi a făcut o piruetă, un salt moral, de mai că i-au sărit principiile din piept. Noroc că n-avea. Rapid, pragmatic, Robi a devenit vocea care-i șoptește dulcegării lui Pleșa, mâna care tastează bălăriile semantice pe care le postează acesta și, mai ales, confidentul cel mai de seamă.

Evident, Pleșa, la rândul său, a făcut și el o piruetă sentimentală, un salt moral, și l-a reevaluat pe Robi. Gurile rele spun că ar fi vorba de o dragoste adevărată, însă e clar că nu-i nimic mai mult decât interes pur. Că doar Pleșa a promis schimbare, însă lumea n-a înțeles că era vorba, pe cât posibil, cu o schimbare post pe post, că omul își dorea să fie noul Hava, ba chiar cu tot cu oamenii lui Hava.

Ei, s-a înțeles cine e Robi? Nu? Băi, Robi este pentru Pleșa ce era Coșer pentru Hava. Atât că Robi nu știe chiar atât de bine cu cuvintele, însă compensează prin faptul că are mâini lungi, buzunare adânci și n-are probleme la coloana vertebrală, căci nu te poate durea ceva ce n-ai. Bașca, e și pe invers cu fidelitatea, semn că ceva tot s-a prins de Pleșa de când e la USR, că tare-i plac astea cu pe invers, în materie de fidelitate, desigur.

Ei bine, Robi urma ca, după ședința de azi, să beneficieze de o creștere salarială. Că, dacă n-a reușit Pleșa să-i facă uber direcția aia, pe care a supus-o la vot de vreo 4 ori, și de 4 ori a picat, măcar să-i dea un sălărel mai baban frumușelului, că se apropie alegerile și cineva trebuie să pună cuvinte în gura agramatului candidat pentru al doilea mandat.

N-a fost să fie. Proiectul nu a trecut, în ciuda unui circ în care fiecare euglenă a zis ceva, fiecare grup de euglene a comentat ceva, fiecare avea dreptatea lui, căci dacă cinci oameni au cinci idei proaste, sunt cu toții la fel de deștepți.

În buna tradiție a proiectelor cu mantă, principala temă din propunere era creșterea salariilor unor polițiști locali.

Mai exact, există o ceată de angajați, la ordine publică, ce încasează salariu undeva la 2.500 de lei. La care, sigur, începând de astăzi se mai adaugă și norma de hrană, încă vreo 1.000 de lei lunar, că asta trecuse la un proiect înainte. Practic, ăștia cu 3.500 de lei lunar, net, sunt cam cei mai amărâți din Primăria Alba Iulia. Or, nu vă zic ce salarii au monocotiledonații cu funcții și pile, că nu vreau să vă stric weekendul.

Mă rog, oamenii ăștia voiau niște salarii mai mari. Din cauză că sunt mici – deși aici putem discuta, că unii mai știm și ce salarii se plătesc în lumea reală, nu doar în primărie-fantasy-realm – dar mai ales din cauză că există o altă categorie de polițiști locali care primesc aproape dublu, numai pentru că au superioare. Mai exact, posturile au aceleași cerințe, oamenii au fix aceleași atribuții, însă ăia care au o facultate încasează aproape dublu. Ceea ce, în regulă, este de mega căcat. Adică, să zicem că e ok să ia ceva mai mult ăia cu studii superioare, dar nu dublu. Cu toate că, la drept vorbind, dacă postul nu cere studii superioare, iar studiile superioare nici măcar nu trebuie să aibă legătură cu domeniul, de ce naiba să încaseze ăia cu facultate mai mult? Spre exemplu, eu, deși am terminat și o școală, atunci când am lucrat, în Germania, la bandă, l-a durut pe angajator fix în cur de faptul că eu aveam studii superioare, știam trei limbi străine ori mă știam la calculator. Jobul era la bandă, eram plătit cu salariul corespunzător. Ce-i drept, am lucrat într-o fabrică, nu la primăria lu’ Pleșa.

Ei bine, și o să încerc să scurtez, că oricum nu am cum povesti toate bălăriile din ședință, că n-am timp, spațiu și, recunosc, nici capacitatea să exprim în cuvinte toată butaforia aia de ședință, toate miorlăielile și lălăielile aruncate pe după logică, ei bine Pleșa ar fi vrut, prin acest HCL, să le mărească salariile ăstora. Că echitate, că să fie bine, să nu fie rău. Ceea ce, foarte frumos din partea lui, că-i darnic cu salariile, doar nu-i ca și când dă de la el.

Chestia este că, pe lângă ăștia cu studii medii, de la ordine publică, mai sunt și alți polițiști locali cu studii medii, care nu erau vizați de acest HCL. Că doar Poliția Locală, de când a intrat în zodia Hârceagă, a fost reformată de-i la fel de în afara legii ca și în vremea lui Hava. Legea zice 1 polițist local la 1.000 de locuitori, ceea ce înseamnă că Alba Iulia are, conform numărului de angajați din Poliția Locală, peste 110.000 de locuitori.

Or, evident au existat voci, și chiar amendamente, care au cerut ca, în cazul în care se propun măriri de salarii, să fie pentru toți. Pleșa a insistat, însă, că acum doar atât se poate, că nu are Primăria echitate decât 37.000 de lei pe lună, deci să le crească cu vreo 1.000 de lei salariul celor 30 și ceva de oameni cu studii medii de la ordine publică. Ăia de la pază, ori alții, să mai aștepte.

În plus, au existat și niscaiva probleme de fond la proiectul ăsta, în sensul că nu-i prea în regulă să vii cu o măsură menită a reduce niște decalaje salariale exagerate, dar să creezi alte decalaje și să discriminezi în mod vădit pe alții, căci acest HCL ar fi afectat, în mod preferențial, doar pe cei 34 – 35 de polițiști locali în cauză.

Bașca, pentru a înțelege cât de bine a fost făcut acest HCL, el a fost introdus pe ordinea de zi direct cu un amendament al inițiatorului, Gabriel Pleșa. Adică, omul a făcut proiectul atât de bine, încât a fix înainte de ședință i-a adus o corectură.

Mă rog, una peste alta, după un circ de o oră și jumătate, proiectul nu a trecut. Au urmat circ, urlete, Pleșa arunca acuze în stânga și dreapta, s-a ieșit afară, câțiva dintre polițiștii locali vizați de proiect & Pleșa au luat la rost două doamne consilier, care – INADMISIIIIBIIIIIL! – nu au votat cum ar fi vrut Pleșa. Circ și voie bună.

 

În plus, la final de vot, a vorbit și șeful Poliției Locale, Ciprian Hârceagă, care a acuzat consilierii de lipsă de empatie. După care, plin de empatie, s-a dus înapoi la birou, unde încasează spor de fonduri europene, că doar Poliția Locală e esențială în derularea proiectelor cu finanțare europeană.

Or, după două ore de tămbălău nu poți să nu te întrebi, oare era necesar tot circul ăsta? De altfel, o doamnă consilier, întâmplător colegă de partid cu Pleșa, a și propus amânarea proiectului. S-a mers înainte, însă, chestie care nu poate fi explicată decât în două feluri.

  1. Pleșa s-a asigurat că are susținere pentru proiect, dar l-au trădat unii, ori lui Pleșa nu i-a păsat, ceea ce înseamnă că e prost, din moment ce știe și el că nu mai are o majoritate în CL, de când PNL a decis să nu se mai facă de râs în compania lui și să vină cu propriul lor candidat.
  2. Totul a fost o strategie, pentru a-i permite lui Pleșa să se comporte precum un dictator mărinimos, gata să mai promită 200 de lei la salariu, ca răposatul în balconul CC. Pentru ca mai apoi, fiind clar că nu va trece de CL, să dea vina pe ceilalți, în timp ce el pozează în sfânt, gata să le dea angajaților – care și ei votează, nu-i așa?! – salarii cât mai mari.

Iar partea cu adevărat nasoală e că Robi, care altfel are deja peste 10 miuțe salariu, și proiecte și combinații, n-a primit totuși creșterea aia de salariu. Semn că Pleșa, în loc să treacă de la Sfântul Promite la Sfântul Face, trebuie să se mulțumească cel mult cu un rol de Sfântul Așteaptă.

5 5 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile