Piaţa RCA aruncată în aer din nou de neglijenţa unei instituţii publice. Plângere penală împotriva conducerii ASF

Fundaţia Pentru Apărerea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), ca parte activă a societăţii civile nu poate sta impasibilă la situaţia dezastruoasă din piaţa asigurărilor auto obligatorii, în contextul falimentului companiei Euroins. Astfel, ca urmare a pasivităţii nepermise a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie a statului român, plătită tocmai pentru a preveni aceste situaţii ce au consecinţe în majorarea preţurilor la RCA, FACIAS va face plângere penală împotriva conducerii ASF.

Euroins este a treia companie de asigurări care ajunge în faliment după City Insurance şi Astra, iar conducerea ASF este incapabilă să prevină astfel de situaţii. Falimentul City Insurance a avut ca şi consecinţe o triplare preţului poliţelor RCA şi probabil că şi recentul faliment al Euroins va avea acelaşi tip de efect. În ciuda acestor situaţii, responsabilii ASF care ar fi putut opri aceste companii înainte ca valoarea daunelor să depăşească veniturile, fac declaraţii post dezastru şi susţin cu nonşalanţă că şi-au făcut treaba.

Aşadar putem vorbi despre o neglijenţă crasă în serviciu având în vedere următoarele informaţii certe:

– ASF a constatat încă din sept 2020 ca Euroins nu deţinea fonduri proprii eligibile care să acopere SCR şi MCR precum şi că a constituit necorespunzător rezerva de prime, rezerva de daune avizate şi rezerva de daune neavizate.

– De asemenea, în dec. 2021 a constatat că Euroins nu are constituite rezerve regim naţional şi solvabilitate 2 şi că nu deţine fonduri proprii necesare acoperirii SCR, aspectul ultim făcând obiectul unei constatări şi în martie 2022.

– ASF s-a mulţumit doar să constate şi să dea amenzi, însă nu a intervenit la timp pentru a stopa activitatea acestei societăţi, deşi finalul era previzibil, un plan de redresare nefiind realizabil.

*Fotografie cu caracter ilustrativ din arhiva abnews.ro

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile