Zeci de elevi de la Școala „Avram Iancu” din Alba Iulia au aflat astăzi cum funcționează Serviciul de urgență 112

Zeci de elevi de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba-Iulia au aflat astăzi cum funcționează Serviciul de urgență 112 și când trebuie să sune la numărul unic. Copiii au primit informații și răspunsuri la întrebări direct de la cei pe care îi găsesc la celălalt capăt al firului atunci când sună la numărul de urgență: operatorii STS și responsabili din agențiile specializate de intervenție: pompieri, polițiști, jandarmi și personal medical.

În contextul aniversării Zilei Europene a Numărului de Urgență 112, la data de 11 februarie, elevii au participat la un atelier interactiv în care s-au familiarizat cu modul în care sunt gestionate apelurile la 112. De asemenea, au aflat de la operatorii STS care sunt situațiile de urgență pentru care trebuie să apeleze numărul unic și care sunt situațiile non-urgente. Copiii au fost interesați și de fluxul unui apel la 112, de informațiile esențiale pe care ei trebuie să le spună și de cum se face localizarea.

Totodată, în cadrul evenimentului a avut loc și o simulare a unui apel la 112, prin care au fost alertate la fața locului autospeciale de intervenție de la fiecare instituție implicată – Poliție, Pompieri, Jandarmerie și Ambulanță.

Copiii au primit cu entuziasm informațiile prezentate și de pompieri, polițiști, jandarmi și de personalul medical. Pompierii le-au explicat cât de important este să fie prudenți și cum se desfășoară misiunile de salvare. Polițiștii i-au îndemnat pe copii să respecte regulile de circulație, să cunoască modul în care trebuie să acționeze în cazul în care se rătăcesc, numele complet al părinților, numărul de telefon și adresa domiciliului, dar le-au prezentat și cazuri pe care agenții le-au soluționat. De asemenea, jandarmii și personalul medical le-au oferit sfaturi și răspunsuri la toate curiozitățile. În final, specialiștii le-au precizat elevilor pot suna la 112 și atunci când cineva din jurul lor are sănătatea sau viața pusă în pericol, iar printr-un apel responsabil, pot deveni eroi. Totodată, folosind linia de urgență doar pentru urgențe, cineva poate primi ajutorul de care are nevoie mai repede.

Sesiunea de informare și exercițiul practic au fost organizate de către Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Alba, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Alba, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Alba, Inspectoratul Județean de Poliție Alba, Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba și Serviciul de Ambulanță Județean Alba.

În anul 2022, în județul Alba operatorii STS au răspuns la 123.131 de apeluri,  dintre acestea 81.560 de apeluri fiind urgențe de competența agențiilor specializate de urgență: Ambulanță (56,61%), Poliție (20,74%), ISU-SMURD (16,71%), Jandarmerie (4,89%), alte agenții (0,98%). Urgențele reprezintă peste 66% din totalul apelurilor, ceea ce poziționează Alba în topul județelor unde numărul 112 este apelat cu responsabilitate.

Biroul de Presă al STS

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile