Voicu Vușcan, deputat PSD de Alba: „Statul trebuie să protejeze de urgență fermierii români”

De peste un an de zile, crescătorii de animale din România, precum și procesatorii de carne, traversează o criză generată atât de restricțiile naționale impuse pentru limitarea extinderii focarelor de pestă porcină africană, precum și de pesta micilor rumegătoare.

Recent, într-un stat vecin, mai exact în Ungaria, medicii veterinari au descoperit focare de febră aftoasă. Boala se transmite foarte ușor la toate tipurile de animale cu copite, bovine, oi, porci etc. și duce la pagube economice mari. Din cauza bolii, animalele nu mai pot mânca, nu mai pot merge, nici nu mai pot digera. În plus, virusul este foarte rezistent și poate supraviețui cu ușurință în mediu până la trei luni în condițiile meteorologice actuale.

În acest context, pentru a se limita posibilitatea introducerii acestui nou patogen în țara noastră, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a dispus o serie de măsuri dure, printre care se numără și sistarea accesului unor specii de animale, a cărnii, laptelui și produselor derivate din acestea, venite din Ungaria.

Va fi interzis accesul în România a tot ceea ce înseamnă carne proaspătă, refrigerată sau congelată provenită de la animalele biungulate, produse din carne provenită de la animale biungulate pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase, produsele din lapte pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat, laptele materie primă va fi interzis, dar și materialul seminal, astfel încât să protejăm efectivele de biungulate la nivel național.

În încheiere, ca membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, îmi exprim încrederea că statul român va reuși să adopte măsurile necesare astfel încât fermierii români crescători de animale să își poată desfășura activitatea în condiții optime și să nu fie afectați de acest nou patogen.

Voicu Vușcan, deputat PSD

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile