Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor

Vinerea Mare – sau Vinerea Paştelui, Vinerea Seacă, Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor – este o zi de mare doliu pentru întreaga creştinătate, deoarece în această zi a fost răstignit şi a murit pe cruce Domnul Iisus Hristos, spre mântuirea întregii omeniri.

Prin slujbele ținute în Săptămâna Mare, biserica ne aduce aminte de patimile Mântuitorului, care a fost scuipat, batjocorit și răstignit între doi tâlhari, după ce a urcat alături de mulțimea ostilă parcurgând Via Dolorosa, urcând apoi pe Dealul Golgota de lângă Ierusalim, motiv pentru care această zi neagră este cunoscută și ca Vinerea Patimilor.

Răstignirea nu era practicată la evrei, cu excepția unui caz în vremea regelui Alexandru Ianeul. Era însă o pedeapsă aplicată de autoritățile romane. Cel care primea condamnarea la moartea pe cruce era dezbrăcat de haine, biciuit și obligat să parcurgă drumul pâna la locul execuției, cu bârna orizontală a crucii în spate, legată de mâinile întinse. Sentința era pronunțată de catre conducătorul provinciei într-un loc public.

Pe crucea pe care era răstignit Iisus, soldații romani au scris în semn de batjocură: Iisus Năzărineanul, Regele Iudeilor (Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum).

Această zi este numită Vinerea Seacă, pentru că femeile în vârstă de la sat ţineau post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, luau anafură de la biserică.

Prohodul este slujba ținută la înmormântare, trupul fiind învelit într-un giulgiu (obicei preluat de la egipteni).

În Vinerea Mare, în mijlocul bisericii, se scoate Sfântul Epitaf, pânza care are pe ea chipul Mântuitorului. Credincioşii trec pe sub acest epitaf până în după-amiaza zilei de sâmbătă.

Profundă zi de doliu, tăcere și meditație, Vinerea Mare, sau Vinerea Patimilor, așa cum mai este cunoscută această zi, este cinstită în mod tradițional prin participarea la Prohodul Domnului, slujbă ce se ține în toate bisericile creștine în această seară.

Vinerea Mare o zi aliturgică (nu se țin slujbe), nu se împărtășește, nu se mănâncă.

Punctul culminant al Săptămânii Mari este Noaptea de Înviere, când este celebrată învierea lui Iisus, trezit dintre cei morți, „biruința vieții asupra morții” – punct central pe care se bazează creștinismul, fondarea acestei religii universale.

 

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile