VIDEO. “Statul la vase”, la Șugag. Un jandarm din Alba a schimbat haina militară cu portul popular

Jandarmeria Alba: “În a doua zi de Paște suntem prezenți în localitatea Șugag la tradiția “Statul la vase”, un obicei vechi de sute de ani dedicat tinerelor familii care se căsătoresc în ultimul an pascal.

Anul acesta, colegul nostru Răzvan a schimbat haina militară cu portul popular și a participat la această frumoasă tradiție alături de soția sa, în calitate de tineri proaspăt căsătoriți.”

Comuna Șugag a găzduit luni, 17 aprilie 2023, „Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, un obicei străvechi, unic în România. Acesta reunește atât sărbătoarea întemeierii unei noi familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului.

Sărbătoarea a început , în jurul orei 11:30, în curtea bisericii din Șugag și continuă apoi cu un spectacol folcloric, la care participă întreaga comunitate.

Și la ediția din acest an, părintele spiritual al obiceiului tradițional și nașul simbolic al tinerelor familii a fost Marius Moga Senior, originar din Șugag, cel care s-a implicat activ în reînvierea și păstrarea acestei tradiții.

Pe parcursul „Statului la vase”, Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal, a susținut un program artistic de sărbătoarea, alături de îndrăgiții artiști vocali Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Nicolae Plută, Leontina Fărcaș și tinerii interpreți Alina Cucui, Daria Costea și Alexandra Băcilă. Grupul instrumental tradițional „Fluierașii din Șugag” a încheiat spectacolul artistic, prezentat de jurnalista Andreea Bogdan.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile