Teatrul de Păpuși „Prichindel” sărbătorește prin teatru, în data de 21 martie, Ziua Mondială a Marionetiștilor și Păpușarilor

Teatrul de Păpuși „Prichindel” sărbătorește prin teatru, în data de 21 martie, Ziua Mondială a Marionetiștilor și Păpușarilor. Este o zi specială, în care păpușari și marionetiști din toată lumea celebrează această minunată artă. În fiecare an, UNIMA (Uniunea Internațională a Marionetiștilor) alege o temă cu prilejul acestei zile și transmite un mesaj. Tema din 2024 este Clima, iar din mesajul secretarului general al acestei organizații, Dimitri Jageneau, am extras un fragment care sintetizează importanța acestei arte în viața noastră și a copiilor noștri: „Să ne gândim la viitor, viitorul nostru, viitorul copiilor noștri! Haideți să creăm pentru a înțelege și a inventa legăturile cu viitorul. Tema „climei” este o temă multiplă care descoperă, o temă care compune cele Patru Anotimpuri, o temă care dansează și se joacă cu toate materiile și formele, o temă care deschide imaginația zilei de azi, a corpului, muzicii și toate elementele care ne fac să suferim, dar de care ne și minunăm. Haideți să cream viitorul prin arta păpușăriei!”

Am ales pentru această zi importantă un spectacol, care, odinioară, s-a bucurat de un real succes la public și pe care ne bucurăm să îl oferim din nou micilor noștri spectatori, într-o nouă distribuție: „Punguța cu 2 bani”, regia Gabriel Apostol.

Punguța cu 2 bani, după Ion Creangă

Dramatizarea și regia: Gabriel Apostol

Scenografie și costume: Marian Sandu

Pictură și sculptură: Marian Sandu și Oriana Pelladi

Muzica: Dan Bălan

Distribuția: Viorica Boda, Teodora Popa, Iulian Costea, Irina Melnic, Mădălin Costea, Ramona Benchea Mincu, Tudor Cristian Popa

Regia tehnică: Elena Madaras

Sunet: Florin Andrea

Lumini: Ovidiu Tămășan

Croitorie: Mirela Tămășan

Mașiniști: Gheorghe Hațegan, Florin Badiu

Manager teatru: Ioana Bogățan

În caz că doriți să vizionați acest spectacol împreună cu familia și prietenii, vă așteptăm și în data de 30 martie, orele 12:00. Pentru această reprezentație bilete le puteți achiziționa de la casieria teatrului, de luni până vineri, între orele 9:00 și 14:00, sau online, pe www.teatrulalba.ro.

Tot în luna martie, pe data de 20 se sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii și Tineret, iar pe data de 27 Ziua Mondială a Teatrului. Spunem La mulți ani! tuturor colegilor din teatrele pentru copii și tineret, din teatrele dramatice, alături de care ne străduim să facem lumea mai bună, mai veselă, mai colorată: „O facem pe stradă și în sălile marilor teatre, în școli și case și pe scene. Facem spectacole pentru, cu, de și despre copii și tineri, oriunde ar fi. Copiii și tinerii au nevoie de teatru și de spectacol și, din cauza lipsei lor de putere, au nevoie de adulți care să îi ajute în această experiență.”, exact cum afirmă și președinta ASSITEJ (Asociația Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineri), Sue Giles.

Iar din Mesajul Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului, transmis de scriitorul și dramaturgul norvegian Jon Fosse, am extras un fragment, sugestiv și valabil pentru întreaga lume a teatrului: „…arta spulberă graniţele dintre limbi, regiuni geografice, ţări. Ea concentrează nu doar calităţile individuale ale fiecăruia, ci şi, în alt sens, caracteristicile individuale ale fiecărui grup de oameni, de pildă ale fiecărei naţiuni.”

Cristina Smadea,

Secretar literar

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile