În Duminica a V-a după Pogorârea Sfântului Duh, numită și a Sfinților Părinți de la Sinodul al IV-lea Ecumenic, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Rădești, protopopiatul Aiud. Ierarhul nostru, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, după care a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul nostru a spus: „𝐴𝑑𝑟𝑒𝑠𝑎̂𝑛𝑑𝑢-𝑚𝑎̆ 𝑡𝑢𝑡𝑢𝑟𝑜𝑟 𝑐𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑝𝑟𝑒𝑧𝑒𝑛𝑡̦𝑖, 𝑣𝑎̆ 𝑖̂𝑛𝑑𝑒𝑚𝑛 𝑠𝑎̆ 𝑖𝑢𝑏𝑖𝑡̦𝑖 𝐵𝑖𝑠𝑒𝑟𝑖𝑐𝑎 𝑠𝑡𝑟𝑎̆𝑏𝑢𝑛𝑎̆ 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑛𝑖𝑐𝑖 𝑖̂𝑛𝑣𝑒𝑐ℎ𝑖𝑡𝑎̆, 𝑛𝑖𝑐𝑖 𝑛𝑒𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒, 𝑝𝑟𝑒𝑐𝑢𝑚 𝑔𝑟𝑎̆𝑖𝑒𝑠𝑐 𝑢𝑛𝑒𝑙𝑒 𝑔𝑢𝑟𝑖 𝑟𝑒𝑙𝑒. 𝐵𝑖𝑠𝑒𝑟𝑖𝑐𝑎 𝑛𝑜𝑎𝑠𝑡𝑟𝑎̆ 𝑂𝑟𝑡𝑜𝑑𝑜𝑥𝑎̆ 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑠𝑡𝑎̂𝑙𝑝 𝑠̦𝑖 𝑡𝑒𝑚𝑒𝑙𝑖𝑒 𝑎 𝑎𝑑𝑒𝑣𝑎̆𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖, 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑐𝑜𝑟𝑎𝑏𝑖𝑎 𝑚𝑎̂𝑛𝑡𝑢𝑖𝑟𝑖𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑒 𝑑𝑢𝑐𝑒 𝑙𝑎 𝑐𝑒𝑟, 𝑢𝑛𝑑𝑒 𝑛𝑒 𝑎𝑠̦𝑡𝑒𝑎𝑝𝑡𝑎̆ 𝐻𝑟𝑖𝑠𝑡𝑜𝑠 𝑠̦𝑖 𝑚𝑜𝑠̦𝑖𝑖, 𝑠𝑡𝑟𝑎̆𝑚𝑜𝑠̦𝑖𝑖 𝑠̦𝑖 𝑝𝑎̆𝑟𝑖𝑛𝑡̦𝑖𝑖 𝑛𝑜𝑠̦𝑡𝑟𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑣𝑒𝑎𝑐𝑢𝑟𝑖 𝑎𝑑𝑜𝑟𝑚𝑖𝑡̦𝑖 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑛𝑎̆𝑑𝑒𝑗𝑑𝑒𝑎 𝑖̂𝑛𝑣𝑖𝑒𝑟𝑖𝑖 𝑠̦𝑖 𝑎 𝑣𝑖𝑒𝑡̦𝑖𝑖 𝑣𝑒𝑠̦𝑛𝑖𝑐𝑒. 𝐷𝑎𝑡𝑜𝑟𝑖 𝑠𝑢𝑛𝑡𝑒𝑚 𝑠𝑎̆ 𝑛𝑒 𝑠𝑡𝑟𝑎̆𝑑𝑢𝑖𝑚 𝑎 𝑛𝑒 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎 𝑐𝑎 𝑛𝑖𝑠̦𝑡𝑒 𝑢𝑐𝑒𝑛𝑖𝑐𝑖 𝑎𝑖 𝑀𝑎̂𝑛𝑡𝑢𝑖𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑛𝑜𝑠𝑡𝑟𝑢, ℎ𝑟𝑎̆𝑛𝑖𝑛𝑑𝑢-𝑛𝑒 𝑚𝑒𝑟𝑒𝑢 𝑐𝑢 𝑝𝑎̂𝑖𝑛𝑒𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑠𝑒 𝑐𝑜𝑏𝑜𝑎𝑟𝑎̆ 𝑑𝑖𝑛 𝑐𝑒𝑟 𝑠̦𝑖 𝑖̂𝑚𝑏𝑜𝑔𝑎̆𝑡̦𝑖𝑛𝑑𝑢-𝑛𝑒 𝑖̂𝑛 𝑓𝑎𝑝𝑡𝑒 𝑏𝑢𝑛𝑒. 𝑁𝑖𝑚𝑖𝑐 𝑠𝑢𝑏 𝑠𝑜𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑢 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑚𝑎𝑖 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡 𝑑𝑒𝑐𝑎̂𝑡 𝑢𝑛 𝑜𝑚 𝑠𝑎𝑢 𝑢𝑛 𝑐𝑟𝑒𝑠̦𝑡𝑖𝑛 𝑐𝑟𝑒𝑑𝑖𝑛𝑐𝑖𝑜𝑠, 𝑐𝑎̆𝑐𝑖 𝑧𝑖𝑐𝑒 𝑆𝑓𝑎̂𝑛𝑡𝑢𝑙 𝐴𝑝𝑜𝑠𝑡𝑜𝑙 𝑃𝑎𝑣𝑒𝑙: «𝐶𝑟𝑒𝑑𝑖𝑛𝑡̦𝑎 𝑐𝑒𝑎 𝑏𝑢𝑛𝑎̆ 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑓𝑜𝑙𝑜𝑠𝑖𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑜𝑡𝑢𝑙, 𝑎𝑣𝑎̂𝑛𝑑 𝑒𝑎 𝑓𝑎̆𝑔𝑎̆𝑑𝑢𝑖𝑛𝑡̦𝑎 𝑣𝑖𝑒𝑡̦𝑖𝑖 𝑑𝑒 𝑎𝑐𝑢𝑚 𝑠̦𝑖 𝑎 𝑐𝑒𝑙𝑒𝑖 𝑣𝑖𝑖𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒»”.
La finalul slujbei, pentru întreaga osteneală și râvnă apostolică de care a dat dovadă pe parcursul anilor de slujire, părintele paroh Ioan Ghibescu, preot al parohiei Rădești începând cu anul 2006, a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit la edificarea și înfrumusețarea locașului de închinare au primit din partea Întâistătătorului Eparhiei noastre Diplome de aleasă cinstire.
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din parohia Rădești a fost ridicată prin strădania și jertfa deosebită a credincioșilor dreptslăvitori de aici, sprijiniți de către Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Rădești. Piatra de temelie a noului locaș a fost așezată la data de 2 octombrie 2008, lucrările de edificare fiind realizate între anii 2009-2015. De praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, la data de 13 aprilie 2014, a fost oficiată pentru prima dată Sfânta Liturghie în noua biserică. În primăvara anului 2015, a fost montat iconostasul, executat în lemn de stejar, iar între anii 2016-2021, locașul a fost îmbrăcat în haina picturii. Lucrarea a fost realizată în tehnica fresco de către pictorul Emanuel Bumbu din Dej. A transmis Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia.