Târgul de Fete de pe Muntele Găina – Mii de oameni au urcat pe Muntele Găina la cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară din România

Mii de oameni au urcat și în acest an pe Muntele Găina la Târgul de Fete, cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară din România. Târgul are o vechime de sute de ani și este organizat anual în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie). 

În prima zi a sărbătorii, tradițiile și folclorul s-au împletit cu muzica rock, iar participanții au petrecut, până târziu în noapte, la un concert al legendarei trupe Phoenix, urmat de petreceri câmpenești și focuri de artificii. 

Târgul de Fete a debutat, sâmbătă, pe Muntele Găina, la o altitudine de peste 1400 de metri, unde a fost amenajat un spațiu de evenimente, dar și o zonă pentru campare destinată celor care au ales să petreacă noaptea în natură. Sărbătoarea cuprinde și Târgul meșterilor populari  „Alba Tradițional”, care reunește 50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj.

La ora 14:00, a avut loc concertul „Cântec pentru făuritorii libertății”, susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal. În spectacol au evoluat interpreții Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Plută și Nicolae Tuhuț. Pe parcursul zilei a avut loc difuzarea mai multor filme etnografice: „Costumul popular ca emblemă a identității culturale românești” de Doina Îșfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, „Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei”, „Arta lemnului din Avram Iancu și Nicolae Beleiu”, „Altarul Soarelui”, „Țara Moților”, „Drama lui Avram Iancu”, „Chemarea tulnicului și „Lespezi de piatră și Petru Popa”. La ora 17:30 Fanfara Transilvania și Fanfara Transilvania Junior au susținut un spectacol extraordinar de muzică tradițională românească și muzică balcanică. Ulterior a avut loc un spectacol de dansuri antice, moderne și contemporane susținut de „Antheia Imperialis”, coordonator Octavia Oprea.

Seara s-a încheiat cu un concert extraordinar al Trupei Phoenix, 2022 fiind anul împlinirii a 60 de ani de existență a trupei. Din programul primei zile nu a lipsit nici discoteca în aer liber cu „Flaviu fără S” și focurile de artificii, programate la miezul nopții.

„În fiecare an, pe Muntele Găina se rescrie povestea frumoasă a Târgului de Fete, cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară românească. Târgul de Fete de pe Muntele Găina este un brand al Județului Alba, dar și al României, fiind dovada vie a păstrării tradițiilor și obiceiurilor românești. În urmă cu sute de ani, sărbătoarea de pe Muntele Găina era un prilej pentru oamenii din zonă să se întâlnească, să își revadă rudele sau prietenii, iar pentru tineri să se cunoască, să lege prietenii și chiar să se căsătorească. În prezent, Târgul de Fete reprezintă modul în care ne arătăm respectul pentru zestrea culturală, conservăm și valorificăm folclorul și obiceiurile tradiționale românești”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Târgul de Fete va continua duminică, 17 iulie 2022, pe vârful Muntelui Găina, la Crucea Iancului, cu un ceremonial solemn și o slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu – erou al națiunii române. Programul va fi deschis de tulnicăresele din Avram Iancu și de Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș.

Sărbătoarea de pe Găina va continua cu târgul meșterilor populari, dar și un spectacol extraordinar denumit „Muntele Găina unește tradițiile românești”. În cadrul acestui spectacol își vor da concursuri ansambluri din județele Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Suceava, Sălaj, Gorj: SUCEAVA – Ansamblul folcloric ,,FLORI DE BUCOVINA”, GORJ – Ansamblul folcloric ,,CHEILE OLTEȚULUI POLOVRAGI”, SĂLAJ – Ansamblul folcloric ,,MUGUR, MUGUREL”, ARAD – Ansamblul folcloric ,,FLORILE MUREȘULUI”, BIHOR – Ansamblul folcloric „DATINA” din ALEȘD, HUNEDOARA – Ansamblul de cântece și dansuri pădurenești ,,LELEȘANA” din LELESE, CLUJ – Ansamblul folcloric „DOR TRANSILVAN” al R.A.T.U.C. CLUJ-NAPOCA, ALBA – Ansamblul folcloric „TRADIȚII UIORENE” OCNA MUREȘ.

După ce a fost întrerupt în timpul pandemiei, Târgul de Fete de pe Muntele Găina a fost reluat la sfârșitul acestei săptămâni în județul Alba, într-un parteneriat între Centrul de Cultură „Augustin Bena” din subordinea Consiliului Județean Alba, Primăria Comunei Avram Iancu, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.

***

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este pe drept cuvânt un brand al României, manifestarea fiind cunoscută ca și cea mai mare sărbătoare populară în aer liber. Târgul se desfășoară pe vârful Muntelui Găina, la 1467 de metri, fiind atestat pentru prima dată în 1816. Sărbătoarea se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munții Apuseni pentru a face schimb de produse dar era și un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinții. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte iar duminica cu noaptea in cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoții care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoțită de cântece și schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

În decursul timpului la Târgul de Fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalități importante precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, sau regele României Ferdinand I, în 1924, în prezența căruia s-a sfințit „Crucea Iancului”.

Astăzi, Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care își dau concursul locuitorii din zona Munților Apuseni, din județele apropiate și chiar din ținuturi mai îndepărtate ale țării. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanților care durează până spre seară. Începând din 2006 Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba și are ca slogan chemarea:  „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”

Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfășoară manifestările, este posibil pentru autoturisme și microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul județean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit și practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările. Pe munte există o zonă de campare pentru cei care vor să petreacă două zile minunate în natură.

TÂRGUL DE FETE DE PE MUNTELE GĂINA

16-17 iulie 2022 – Muntele Găina / Județul Alba

17 iulie 2022 / Vârful Muntelui Găina

ora 10:00    Ceremonial de depunere de coroane și slujbă religioasă 

        în memoria lui Avram Iancu – Erou al națiunii române

        Tulnicăresele din Avram Iancu

        Fanfara Județului Alba

ora 10:30    RO Cultură pentru Cultură – Târgul meșterilor tradiționali ALBA TRADIȚIONAL

        (50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea,             Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj)

ora 11:00    RO Cultură pentru Cultură – MUNTELE GĂINA UNEȘTE TRADIȚIILE ROMÂNEȘTI

ALBA, BIHOR, CLUJ, HUNEDOARA, ARAD, SUCEAVA, SĂLAJ, GORJ 

spectacolul folcloric extraordinar

SUCEAVA – Ansamblul folcloric ,,FLORI DE BUCOVINA”

GORJ – Ansamblul folcloric ,,CHEILE OLTEȚULUI POLOVRAGI”

SĂLAJ – Ansamblul folcloric ,,MUGUR, MUGUREL”

ARAD – Ansamblul folcloric ,,FLORILE MUREȘULUI” 

BIHOR – Ansamblul folcloric „DATINA” din ALEȘD

HUNEDOARA – Ansamblul de cântece și dansuri pădurenești ,,LELEȘANA” din LELESE

CLUJ – Ansamblul folcloric „DOR TRANSILVAN” al R.A.T.U.C. CLUJ-NAPOCA

ALBA – Ansamblul folcloric „TRADIȚII UIORENE” OCNA MUREȘ 

Imagini video din cadrul primei zile a Târgului de Fete de pe Muntele Găina puteți găsi pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba: 

 https://fb.watch/ejnbv9lTXc/

https://fb.watch/ejnj0WZb0X/

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile