SURSE. Poliția va desfășura acțiuni, în mai multe județe, împotriva cumpărării de voturi și fraudei electorale

Deși pare greu de crezut în anul 2024, după 34 de ani de la ieșirea din comunism și după 12 ani electorali cu scrutine de toate felurile, de la locale la prezidențiale, parlamentare și europarlamentare, în România încă se mai practică fraudarea alegerilor prin transbordarea de populație și întocmirea de vize de flotant în fals, pentru ziua votului, sau chiar prin cumpărarea directă de voturi. Fenomenul pe care-l credeam dispărut după scandalurile din 2012, care au dus și la câteva condamnări răsunătoare, inclusiv a lui Liviu Dragnea – 1 an cu suspendare în dosarul „Fraudă la Referendum”, se practică în continuare pe scară destul de mare, mai ales în mediul rural și în comunitățile lipsite de oportunități și independență economică.

Surse apropiate de viitoarele acțiuni susțin că Poliția Română a demarat, în ultimele două săptămâni, o amplă acțiune de combatere a acestor practici, mai ales în câteva județe în care numărul sesizărilor de fraude a crescut destul de mult de la începerea campaniei electorale. Printre ele se regăsește și Alba, dar și alte județe precum Olt, Dolj, Tulcea, Bistrița Năsăud sau Arad.

Conform acelorași surse, sunt vizate nu doar rețele clasice, operate prin baronii principalelor partide, dar și rețele mai sofisticate, construite pe schelet religios, sub pretextul întrajutorării unor comunități mai numeroase din anumite confesiuni.

Acțiunile Poliției ar urma să fie susținute de procurori DIICOT, iar țintele alese în mod precis, în județele menționate, posibil și în altele, în funcție de numărul sesizărilor și informațiilor obținute de organele statului. În Alba, spre exemplu, ar fi vizate mai multe localități din zona Munților Apuseni, în special acolo unde există o dependență de ajutoarele de stat, cum de altfel se întâmplă și în județele din sud sau în Tulcea. Aici, spre exemplu, susțin surse din sistem, pentru că este nu doar un județ sărac, dar și cu o populație redusă, sumele oferite sunt mult mai ridicate. Ar exista suspiciuni conform cărora sumele oferite pentru un vot variază de la câteva sute de lei, în localități precum Babadag sau Mihail Kogălniceanu, și chiar până la 1.000 de lei în altele, precum Baia. Cu alte cuvinte, sumele cresc cu cât mandatele se obțin cu un număr mai mic de voturi, conform unor surse apropiate de acțiunile ce urmează să fie întreprinse de polițiști.

În conformitate cu Noul Cod Penal, articolul 386, „Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați, ori un anumit candidat, se pedepsește cu închisoarea până la 3 ani şși interzicerea exercitării unor drepturi”.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
trackback

[…] abnews.ro, din Alba Iulia, a publicat un articol, citând surse anonime din Poliția Română, despre desfășurarea unor acțiuni de prevenire a […]