Joi, 30 martie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a prezidat Sinaxa monahală a stareților, starețelor și duhovnicilor din mănăstirile și schiturile Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Întrunirea a avut loc la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” de la Dumbrava, protopopiatul Aiud, și a debutat la ora 10.00 prin oficierea slujbei de Te-Deum, în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din incinta așezământului monahal.
În continuare, s-a desfășurat ședința propriu-zisă a Sinaxei. Referatul din cadrul întâlnirii a fost susținut de către părintele arhimandrit Dionisie Ignat, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Albac, prelegerea fiind intitulată „Despre statornicie”. De asemenea, au fost dezbătute aspecte din punct de vedere liturgic, administrativ, cultural și spiritual care privesc în mod special viața monahală din Arhiepiscopia Alba Iuliei.
În continuare, Ierarhul nostru a rostit un cuvânt de învățătură despre rolul important îndeplinit de monahi în societatea actuală, subliniind semnificația deosebită a monahismului în cadrul Bisericii: „Sinaxa monahală a Eparhiei noastre din anul acesta are pentru noi drept scop de a reflecta la importanţa monahismului nostru ortodox care este, de fapt, creştinismul în toată splendoarea şi frumuseţea sa. Totodată, avem chemarea de a conştientiza împreună că mănăstirile sunt icoane vii ale Împărăţiei, de la care se aşteaptă învăţăturile Domnului nostru Iisus Hristos. Important este să nu neglijăm rugăciunea din biserică şi din chilie, pentru că această convorbire cu Dumnezeu ne conferă linişte şi bucurie. De asemenea, nu trebuie să ignorăm pelerinii creştini, care au nevoie de cuvânt bun şi de exemplul nostru personal. În acest fel, monahii şi monahiile pot fi factori de echilibru spiritual, călăuzitori ai sufletelor şi plăsmuitori de caractere morale”.
Părintele protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul Mănăstirii „Sfânta Cruce” de la Aiud și exarhul mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei, a evidențiat situația așezămintelor monahale din Eparhia noastră și a reliefat purtarea de grijă deosebită a Chiriarhului Alba Iuliei față de monahi și monahii:
„În mănăstirile și schiturile din județele Alba și Mureș, consemnăm un număr de 449 de viețuitori, respectiv 138 de călugări, 218 de monahii, 26 de rasofori/rasofore și 67 de frați/surori. În total, Eparhia noastră numără 43 de așezăminte monahale, dintre care 19 de călugări și 24 de călugărițe. Evidențiem, în mod special, purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu față de mănăstirile și schiturile Eparhiei, atât prin cercetarea personală a viețuirii monahale, cât și prin acest moment – Sinaxa monahală – în care se dezbat teme duhovnicești pentru îmbunătățirea vieții spirituale. Apropierea sufletească a Arhipăstorului nostru față de călugări este una deosebită, iar acest aspect ne oferă multă nădejde și putere sufletească de a continua nevoința pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o, pentru binele Bisericii și al neamului românesc”.
Sinaxa monahală a stareților, starețelor și duhovnicilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei constituie un efort de revigorare a misiunii pe care monahii o desfășoară în vetrele pe care le povățuiesc. Această consfătuire se organizează conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din şedinţa de lucru din 5-6 iulie 2005, având ca scop analizarea problemelor specifice, schimbul de experienţe duhovniceşti şi adoptarea de măsuri adecvate în scopul îmbunătăţirii vieţii monahale. Transmite Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei.