În primele 9 luni ale anului 2024, în județul Alba s-au produs 40 de accidente grave de circulație.
În cadrul ședinței Comisiei Autorității Teritoriale de Ordine Publica desfășurată joi 10 octombrie a.c., s-a prezentat o situație a accidentelor rutiere produse în județul Alba.
Principalul obiectiv al polițiștilor rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a fost siguranța traficului rutier pe drumurile publice, asigurându-se continuitatea dispozitivului rutier, precum și reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezențe active pe principalele drumuri naționale, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulației și prevenirii evenimentelor rutiere.
În primele 9 luni ale anului 2024, în județul Alba s-au produs 40 de accidente grave de circulație, cu 4 mai puține decât în perioada similară a anului trecut, care s-au soldat cu 13 persoane decedate, cu una mai puțin față de 2023, 31 de persoane rănite grav, cu 4 mai puține decât în perioada similară a anului 2023 și cu 16 persoane rănite ușor, cu una mai mult decât în anul precedent.
Cele mai multe accidente rutiere s-au produs în mediul urban (22), iar acestea s-au soldat cu 5 persoane decedate, 19 persoane rănite grav și 9 rănite ușor.
În medul rural s-au produs 8 accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 8 persoane, rănirea gravă a 11 persoane și rănirea ușoară a 7 persoane.
Pentru mediul urban, cele mai multe accidente grave s-au produs în Alba Iulia (9), urmată de Aiud (4), Sebeş, Câmpeni şi Baia de Arieş (câte două accidente).
În Blaj, Zlatna şi Cugir s-a produs câte un accident grav, iar în restul localităților urbane din județ nu au fost înregistrate accidente grave de circulație.
În mediul rural, cele mai multe s-au produs în Mirăslău, Lupşa, Săsciori şi Pianu de Jos, fiecare cu câte două accidente rutiere grave.
Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulație, în primele 9 luni ale anului 2024, au fost viteza neadaptată la condițiile de drum (11 accidente), neacordarea de prioritate pietonilor (4 accidente), nerespectare distanta între vehicule (4 accidente) și alte abateri săvârșite de conducătorii auto (un accident).
”Reducerea numărului accidentelor rutiere şi a consecințelor acestora reprezintă o prioritate pentru noi, prin intermediul Poliției Rutiere, care acționează în permanență pentru reducerea riscului rutier, punându-se accent pe combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave, prin aplicarea fermă a legislației privind circulația pe drumurile publice, concomitent cu dezvoltarea activităților de educație rutieră. Viața are prioritate, iar nerespectarea regulilor circulației rutiere poate avea urmări fatale. Credem, că printr-o informare corectă și acțiuni comune, putem contribui la prevenirea accidentelor rutiere, dar și la responsabilizarea șoferilor în trafic Siguranța la drum este o responsabilitate comună, atât a autorităților, cât și a conducătorilor auto și a pietonilor. Nu ne costă nimic să fim atenți la semafor, să ne uităm mereu la stânga și la dreapta și să respectăm regulile circulației rutiere”. precizează prefectul Nicolae Albu.