Servicii publice la mișto. Deratizarea, dezinfecția și dezinsecția în Alba Iulia costă cam cât salariul lui Pleșa

Pe lângă concerte, festivități, serbări, deplasări, delegații, crescut salarii, luat bani cu împrumut, rând-pe-rând-uri și nesfârșite promisiuni, care constituie mare parte din activitatea găștii Pleșa, administrația publică locală are obligația să asigure și un set de servicii publice. Printre acestea se găsește și activitatea de deratizare, dezinfecție și dezinsecție la nivelul domeniului public al orașului.

Începând din luna iulie, și până la sfârșitul anului, o nouă firmă va asigura aceste servicii în Alba Iulia. Este vorba de Total Cleaning SRL, companie care a câștigat licitația din 26 iuie, dacă i se poate spune așa, căci în fapt a fost vorba de o atribuire „fără publicarea prealabila a unei invitatii la o procedura concurentiala”. Asta pe motiv că primăria nu a reușit să atribuie un contract cadru, pe patru ani, cum era normal. Pentru că nu a venit nimeni. Așadar, variantă temporară, sanchi, un contract pe 6 luni.

Ei bine, Total Cleaning SRL va presta aceste servicii, timp de 6 luni, contra unei sume de 186.965,65 lei, plus TVA, în condițiile în care primăria lui Pleșa estimase că totul va costa maxim 203.286,77 lei.

O minunăție de contract! S-a și făcut niscaiva economie, cum se zice, că doar știe toată lumea că administrația Pleșa e pusă pe făcut economie. Unde mai pui că firma are o super experiență. La servicii de curățenie, chestia asta cu dezinfecția – dezinsecția – deratizarea fiind ceva relativa nou în activitățile lor.

Spre deosebire de alte contracte, care s-au lăsat cu poze cu primarul și patronul firmei câștigătoare, în timp ce se țineau de pix, despre treaba asta cu dezinfecția, deratizarea și dezinsecția, nimeni din primărie n-a zis nici pâs. De ce oare?

Pentru că suma e prea mică, de-aia! Nu, nu e doar prea mică pentru ca fiul șefului arhivelor statului din vremea comunismului, actualul primar Gabriel Pleșa, să-și întrerupă siesta pentru a se trage în poză la semnat de contrate. Ntz! E prea mică pentru a fi plauzibilă.

Să vă explicăm!

186.965 de lei, pentru 6 luni, înseamnă aproape 31.161 lei lunar. Puțin peste salariul lui Pleșa, care trece de 28.000 lunar, brut.

Cu banii ăștia ar trebui să se facă dezinfecție, dezinsecție și deratizare în tot orașul. Anume, ar trebui să se facă tratament pentru căpușe, de vreo 10 ori, pe toate zonele vezi; ar trebui să se facă tratament împotriva țânțarilor, vreo 5 treceri prin tot orașul; ar trebui să se facă deratizare, de vreo două ori, în tot orașul; și, nu în ultimul rând, ar trebui să se facă dezinsecție la toate clădirile publice din oraș: bazin, primărie, cămin de bătrâni, școli, creșe, grădinițe, etc.

Să zicem că activitatea asta poate fi făcută cu câți oameni? Evident nu unul. Hai nici zece, douăzeci, dar măcar 3-5 oameni tot ai nevoie, în ore – adunat. Că, repet, e vorba de tot fucking orașul.

Trei salarii minime pe economie înseamnă 9.000 de lei lunar. Asta dacă, să zicem, găsești 3 oameni care să lucreze așa ceva, cu substanțe toxice, să opereze pulverizatoare, pe salariul minim.

Prin urmare, mai rămân vreo 22 de mii lunar pentru tot restul, ba chiar și pentru profitul firmei, că doar nu lucrează nimeni voluntar.

În oraș există peste 300 de km de străzi. Mă rog, ceva mai bine, dacă punem la socoteală și străzile apărute în ultimii 5-6 ani, dar să lucrăm cu cifre rotunde. Adică, îți trebuie, când faci dezinsecție – de exemplu – benzină pentru ca mașinile, cu tunurile respective, cu echipaje, să parcurgă peste 300 km.

Mai apoi, toate aceste activități, de dezinsecție, dezinfecție și deratizare implică și consumabile, pe lângă salariile angajaților și combustibil.

Or, am întrebat vreo câteva persoane care lucrează în domeniu și, evident, e imposibil ca toate lucrările să fie făcute în bugetul ăsta.

 

Așadar, ce putem înțelege din toate astea? Păi, doar atât: fie firma asta, care a câștigat contractul, va ieși într-o gaură mai mare ca o promisiune a lui Pleșa, fie vor face dezinfecție, dezinsecție și deratizare de toți banii, adică mai deloc.

Iar ca să fie și mai clar că acest serviciu public este o glumă, să facem o mică comparație cu un oraș similar ca mărime, unde a fost recent atribuit un contract cadru.

La Deva, serviciul public de dezinfecție – dezinsecție – deratizare a fost câștigat de DD Chim SRL, o firmă de acolo din județ, însă cu niscaiva experiență în domeniu. Mă rog, nu că ar fi ei campioni mondiali în domeniu, că-s niște băieți deștepți, însă iată câteva date.

Pentru aceste servicii, Municipiul Deva va plăti 7,6 milioane lei. Plus TVA, evident. Adică undeva la 160.000 de lei lunar. De peste CINCI ori mai mult decât la Alba Iulia. Or, asta nu poate să însemne decât că cei de la DD Chim lucrează cu niște adaosuri uriașe, și au o rată de profit de peste 400%, ceea ce nu se întâmplă nici în filme. Sau că ceva pute rău aici, la Alba Iulia.

Iar dacă nici acum nu e super clar că serviciile astea sunt, la Alba Iulia, o glumă, haide să vă mai zicem ceva mișto, de râs. Firma Total Cleaning este deținută de un domn pe nume Adrian Popescu. Iar domnul Adrian Popescu este, de câteva luni, căsătorit cu doamna Simina Mihaela Plosca. Care doamnă Simina Plosca este consilier juridic în cadrul Primăriei Municipiului Alba Iulia. Este că-i frumos?

5 4 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile