Sărbătoare în Țara Secașelor – Festivalul „Datină străbună pe Secaşe” la Cut

Locuitorii din Țara Secașelor sunt așteptați, duminică, 16 iunie 2019, la Cut la cea de-a XXVII – a ediție a Festivalului interjudeţean „Datină străbună pe Secaşe”, unul dintre cele mai vechi festivaluri de folclor și datini din România.

Festivalul va începe la ora 10,00 cu Simpozionul cultural „Datină străbună pe Secașe”, iar în cadrul acestuia vor fi susținute prezentările „Cartea Cultului – monografia unui sat transilvănean” (prof. univ. dr. Ilie Moise), „Țara Secașelor –leagăn de istorie și cultură românească” (prof. Ioan Popa) și „Aspecte ale graiului din Țara Secașelor” (prof. dr. Vasile Bătiu). Începând cu ora 11,30, în centrul comunei Cut va avea loc parada portului tradițional din județele Alba și Sibiu, iar de la ora 12,30 este programat un spectacol folcloric în aer liber cu ansambluri din Cut, Cergău, Daia Română, Doștat, Miercurea Sibiului și Păuca. Spectacolul va fi întregit de evoluția Ansamblului Folcloric „Augustin Bena” al județului Alba, alături de soliștii vocali Nicolae Plută, Roxana Reche, Floricica Moga și Dorina Narița. De asemenea vor evolua și dansatorii din ansamblul de dansuri al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba coordonat de Alexandra și Flaviu Mârza.

Festivalului interjudeţean „Datină străbună pe Secaşe” este organizat de Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cut și Primăria comunei Ciugud.  

Festivalului interjudeţean „Datină străbună pe Secaşe” este unul dintre cele mai vechi festivaluri de folclor şi datini din România, iar prima ediţie a acestei manifestări cultural-artistice a avut loc în anul 1972, la Roşia de Secaş – Alba. Festivalul a fost iniţiat de profesorul Ioan Popa, din dorința de a promova zestrea culturală şi tradiţională din Ţara Secaşelor.  Din 2003, județul Sibiu s-a alăturat județului Alba, în organizarea festivalului, aşa că, de atunci, edițiile sunt găzduite alternativ: Păuca (2003), Alămor (2004), Miercurea Sibiului (2005), Şpring (2006), Apoldu de Jos (2007), Roşia de Secaş (2008), Alămor (2009), Cergău (2010), Păuca (2011), Roşia de Secaş (2012), Mihalţ (2013), Doştat (2014), Apoldu de Jos (2015), Ciugud (2016), Păuca (2017), Şpring (2018).

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile