Săptămâna Protecției Civile. Inspectorii de prevenire ISU Alba vor fi prezenți în mall-uri, centre comerciale și mijloace de transport în comun

Protecția civilă a luat fiinţă în România, în data de 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr. 468. Acesta aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”, având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.

Numită şi „arma celor aflați în nevoie”, sub deviza „Cu viaţa mea, apăr viaţa”, Protecţia Civilă este o componentă a sistemului securității naționale și reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturării operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.

Pentru a marca împlinirea a 90 de ani de la înființarea Protecției Civile, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al Județului Alba va desfășura, în perioada 27 februarie – 4 martie a.c., o serie de activități care presupun informarea preventivă a cetățenilor, cât și pregătirea acestora, în mai multe localități ale județului.

Astfel, începând de luni, în perioada 27.02 – 03.03.2023, la toate sediile subunităților de intervenție(Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Câmpeni, Blaj) se va organiza evenimentul „Zilele Porților Deschise”, în cadrul căruia, în intervalul orar 09.00 – 12.00, cei interesați se pot bucura de expoziția de tehnică și mijloace de intervenție, și pot asista la prezentarea misiunilor specifice protecției civile.

Marți, 28 februarie, în Piața Cetății din municipiul Alba Iulia, începând cu ora 14.00, va avea loc o ceremonie militară cu dublă semnificație, marcându-se atât celebrarea Zilei Protecției Civile din România, cât și depunerea jurământului militar de către personalul nou încadrat.

Miercuri, 01.03.2023, în intervalul orar 10.00 – 11.00, se va desfășura exercițiul de alarmare publică „Miercurea Sirenelor”. Deși există posibilitatea de a se crea disconfort în spațiul public prin modul de acționare a mijloacelor tehnice de alarmare, dorim să aducem la cunoștință cetățenilor că astfel de exerciții sunt necesare și benefice. Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Vă solicităm să nu intrați în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte răspândirea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor.

Întrucât prin intermediul activităților desfășurate în permanență de ISU Alba, se urmărește educația pentru o mai bună pregătire a populaţiei la dezastre, prin cunoaştrea modalităţilor de comportare şi acţiune în cazul producerii acestora, în perioada următoare vor fi intensificate acțiunile de informare preventivă și vor fi reluate campaniile naționale de informare preventivă, printre care amintim campaniile „Nu tremur la cutremur”, „RISC Siguranța nu este un jc de noroc”, „Flăcările Omoară Copii”.

În acest sens, în perioada 27.02. – 03.03.2023, inspectorii de prevenire din cadrul ISU ALBA vor fi prezenți în spațiile cu afluență mare de persoane (mall-uri, centre comerciale, mijloace de transport în comun), unde vor disemina mesaje preventive. De asemnea, atenția noastră se îndreaptă și către populația din mediul rural, acolo unde, aceste activități se vor desfășura prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență și vor avea ca teme principale incendiile la gospodării și incendiile de vegetație uscată.

Ne dorim ca la finalul acestor activități să fim, așa cum spune sloganul „Împreună mai pregătiți”.

INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ ,,UNIREA” AL JUDEȚULUI ALBA

Compartimentul Informare și Relații Publice

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
trackback

[…] Citește și: Săptămâna Protecției Civile. Inspectorii de prevenire ISU Alba vor fi prezenți în mall-uri, ce… […]