În primele 3 luni ale anului, la nivelul județului Alba s-au înregistrat 217 cazuri confirmate de rujeolă, constatându-se o creștere importantă a cazurilor de rujeolă în condițiile în care pe tot parcusul anului trecut au fost înregistrate în total 73 de cazuri confirmate. Potrivit datelor INSP, la 31 martie 2024 județul Alba se situa pe locul 9 în țară, cu o incidență de 89,17 cazuri la suta de mii de locuitori.
Dintre cele 217 cazuri confirmate de rujeolă, 158 au necesitat internare din cauza complicațiilor (de exemplu: bronhopneumonie, insuficiență respiratorie, hepatită reactivă, sindrom diareic acut cu deshidratare secundară, encefalită). Formele ușoare s-au tratat la domiciliu.
DSP Alba, prin angajații din cadrul Compartimentului Promovarea Sănătății dar și prin intermediul asistenților comunitari și mediatorilor sanitari au desfășurat acțiuni de informare, educare, comunicare și consiliere a părinților, cu preponderență în comunitățile vulnerabile: *au fost distribuite materiale informative; *a fost menținută o comunicare permanentă cu medicii de familie și asistenții medicali comunitari în vederea mobilizării la vaccinare la cabinetele medicilor de familie; *au fost desfășurate acțiuni de educație pentru sănătate în școli prin asistența medicală școlară; *au fost constituite echipe integrate – medici de familie, asistenți medicali comunitari – la nivelul UAT-urilor cu asistență medicală comunitară; *au fost promovate mesaje provaccinare pe site-ul instituției, rețelele de socializare și mass-media locală.
Campania ”Vaccinare – promovarea vaccinării ROR şi a vaccinărilor din Calendarul Naţional de Vaccinare”, se desfăşoară încă de la începutul anului 2024 în toate cele 50 de comunităţi cu asistenţă medicală comunitară. În vederea creşterii numărului de personae vaccinate ROR, asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari desfăşoară următoarele activităţi:
- Informează populaţia despre beneficiile vaccinări ROR;
- Se deplasează la domiciliul familiei pentru a anunța data și ora programării vaccinării;
- Consiliază părinții copiilor privind importanța vaccinării;
- Facilitează accesul copiilor proveniți din familii aflate la distanță mare de cabinetul medical prin solicitarea de suport la nivelul autorităților locale;
- Comunică medicului de familie și autorităților locale problemele întâmpinate și participă activ la identificarea de soluții;
- Contactează cabinetele medicale de medicină de familie din zona arondată pentru a se informa privind situația copiilor catagrafiați (lot de bază și restanțieri) pentru vaccinare în vederea mobilizării.
Cea mai recentă acțiune a campaniei de conștientizare a importanței vaccinării ROR s-a desfăurat în comunități vulnerabile cu acoperire vaccinală scăzută din Câmpeni și Blaj (vezi foto).
”Uneori rujeola nu este o simplă boală a copilăriei și, în lipsa vaccinării, poate pune viața în pericol. De la începutul acestui an asistăm la o creștere importantă a cazurilor de rujeolă în județul Alba, fiind afectate în principal comunitățile vulnerabile. Angajații DSP responsabili cu promovarea sănătății încearcă să-i convingă pe cei reticenți că cea mai bună armă împotriva rujeolei este prevenirea, vaccinul ROR fiind cheia. Vaccinarea este gratuită și se realizează în cabinetele medicilor de familie. Apelul meu este: în cazul în care copilul dumneavoastră nu are schema completă de vaccinare (o doză la 12 luni și a doua doză la 5 ani) luați legătura cu medicul de familie pentru recuperarea vaccinală. Dacă aveți nelămuriri, solicitați clarificări medicului de familie sau medicului pediatru. Vaccinați-vă copiii!”, Alexandru SINEA, director executiv al DSP Alba.
Biroul de presă al DSP Alba