Românii au la dispoziție, începând de azi, un instrument digital prin care pot afla ce se întâmplă cu lemnul exploatat din pădurile țării

Ministrul Mediului: „Aplicația www.balantalemn.ro permite, în cadrul proiectului pilot implementat de Grupul pentru Dialog Forestier în parteneriat cu Ministerul Mediului, explorarea datelor pe anul 2023 în funcție de regiuni sau județe, specii și sortimente, și va fi actualizată anual.

Citește și: Bunul-simț a învins: gata cu primele nerușinate la pensionare de la Romsilva!

E un nou exercițiu de transparență pe care mi l-am asumat în ceea ce privește sectorul forestier, unde îmi doresc să avem o radiografie exactă și completă, pentru a putea lua cele mai bune decizii și a combate practicile ilegale.

Am participat astăzi la evenimentul de prezentare a rezultatelor proiectului Balanța Lemnului în România, unde am subliniat importanța unei colaborări strânse între autorități centrale, companii, reprezentanți ai industriei, mediul academic și institutele de cercetare.

Prin aplicația www.balantalemn.ro , deschidem sistemul SUMAL 2.0 către români, către industrie și oricine este interesat să evalueze trasabilitatea fiecărui buștean din România, să știe dacă ajunge în industrie, dacă este exportat, dacă provine din exploatare națională sau import.

Las mai jos unele dintre cele mai importante concluzii care rezultă din datele centralizate de Ministerul Mediului pentru anii 2023 și 2024:

  • 58% din păduri publice, 32% din păduri private
  • 30% din lemnul exploatat a fost expediat ca fiind certificat în sistemul FSC (Forest Stewardship Council), sistem care asigură că pădurile sunt gestionate responsabil
  • 90% dintre persoanele fizice care au pus în valoare masa lemnoasă în 2023 și 2024 au proprietăți de pădure de sub 5 hectare, din care 50% dețin proprietăți forestiere de sub un hectar
  • 55% dintre persoanele juridice care au pus în valoare masa lemnoasă, în perioada de referință, au proprietăți de sub 30 de hectare.

Mă bucur că, în cadrul Grupului pentru Dialog Forestier, lucrăm împreună să le oferim tuturor românilor acces liber la informații. Țin foarte mult la transparență, pentru că ne ajută inclusiv să îmbunătățim programele pe care le demarăm, care au impact național sau asupra comunităților locale.”, transmite Mircea Fechet.

FOTO: arhiva abnews.ro

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile