Rezultatele controalelor realizate de DSVSA Alba cu ocazia Sărbătorilor Pascale

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba a realizat ample acțiuni de control cu ocazia Sărbătorilor Pascale pentru a asigura cetățenilor un comerț cu alimente sigure și pentru a preveni apariția de toxiinfecții alimentare.

Astfel, în perioada 28 martie – 17 aprilie au fost efectuate 251 de acțiuni de control, la unități de alimentație publică și din industria alimentară, în urma cărora au fost aplicate 21 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 78.000 lei și 11 avertismente.

În această perioadă nu au fost înregistrate episoade de toxiinfecții alimentare la om, consecutiv consumului de alimente.

Principalele deficiențe constatate de inspectorii sanitar-veterinari au fost:

  • Nerespectarea normelor sanitar-veterinare privind întreținerea spațiilor de prelucrare și depozitare;
  • Ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • Comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar;
  • Nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile de depozitare ale produselor alimentare;
  • Încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind demonstrarea trasabilității.

În perioada menționată au fost efectuate verificări amănunțite în toate categoriile de unități: abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, carmangerii, măcelării, piețe agro-alimentare, unități de alimentație publică din locurile cu mari aglomerări, laboratoare cofetărie patiserie, brutării, depozite alimentare cu/fără regim termic, supermarketuri și magazine alimentare.

De asemenea, au fost realizate 12 controale oficiale în trafic, fiind verificate un număr de 52 mijloace transport alimente de origine animală sau nonanimală, 28 mijloace auto de transport animale vii și 16 mijloace auto proprietate personală. Ca urmare a deficiențelor constatate a fost aplicată o sancțiune contravențională  în valoare de 1.500 de lei.

Pentru asigurarea protecției consumatorilor, inspectorii sanitar-veterinari au colaborat cu reprezentanți ai altor instituții competente de la nivel județean (prefectură, OPC, IPJ), fiind organizate acțiuni mixte de control în piețe/hale agroalimentare, la unități care produc și comercializează produse alimentare, precum și în trafic.

DSVSA Alba

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile