Regele Mihai I – 100 de ani de la nașterea ultimului suveran al României

Regele Mihai I - 100 de ani de la nașterea ultimului suveran al României

81 de ani de monarhie românească, 1866-1947: Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai I…

Mihai I s-a născut la Sinaia la 25 octombrie 1921, fiu al principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea) şi al prințesei Elena. Din partea tatălui este nepot al Regelui Ferdinand I şi al Reginei Maria, iar din partea mamei nepot al Regelui Constantin al Greciei.

Născut la puțin timp după Marea Unire din anul 1918, noul membru al familiei regale a României a primit numele Mihai, ca o recunoaștere a importanței istorice a voievodului Mihai Viteazul, primul întregitor al neamului românesc.

Prin naștere, Mihai deținea titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen, un titlu la care a renunțat ceva mai târziu. Mihai a fost botezat în credința ortodoxă, ca și tatăl său, Carol al II-lea.

Mihai a fost oficial Rege al României în două perioade: 1927-1930 (Mihai fiind minor, îndatoririle oficale erau îndeplinite de o regență), respectiv 1940-1947 (în perioada 1940-1944 conducător al statului a fost Ion Antonescu, iar din 1944 statul a fost condus de către liderii comuniști).

Cu un tată care nu a ştiut ce înseamnă echilibru şi domnie constituţională, Mihai a ajuns rege în anul 1940 în condiţii dureroase pentru România. Era al doilea mandat ca rege al tânărului Mihai.

În anul 1944 Regele Mihai a decis întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste, scurtând al doilea război mondial cu 6 luni, după cum spun unii specialişti.

La sfârşitul războiului, Rusia sovietică a impus regimuri comuniste în Europa de Est: în 1947 Regele Mihai a fost forţat să abdice, ameninţat de primul-ministru de atunci, dr. Petru Groza (venit, precum un gangster, înarmat la întâlnirea cu Regele). Ceva mai devreme, primul ministru ameninţa cu represalii împotriva a 1.000 de studenţi aflaţi în stradă pentru a susţine monarhia românească.

Pentru Rege a urmat mulţi ani de pribegie prin lume. Pentru a-şi întreţine familia (el fiind căsătorit cu Ana de Bourbon Parma), Regele a lucrat ca broker în America, a fost aviator de încercare, a deţinut în parteneriat cu nişte prieteni o firmă ce realiza piese electronice, iar mai târziu şi-a făcut o mică fermă în Elveţia.

Regele Mihai și Regina Ana au avut împreună cinci fete: Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria. Grav bolnav în anii dinaintea morții, Regele s-a retras din viața publică și a a renunțat la toate prerogativele oficiale. Principesa Margareta a devenit prim moștenitor și custode al Casei Regale a României.

După 1989 a dorit să-şi revadă ţara pierdută, dar autorităţile de la București (conduse de comunistul Ion Iliescu) au făcut tot posibilul pentru a bloca revenirea Regelui în ţară.

În 1990 de Crăciun, Regele Mihai a revenit în țară, cu intenția de a se reculege la mormintele înaintașilor săi de la Curtea de Argeș. Regele a primit viza, dar i-a fost retrasă în mod ciudat. Împreună cu suita lui, Regele a plecat spre Curtea de Argeș, dar a fost oprit pe drum de polițiști înarmați. Amenințat cu armele, Regele a fost obligat să facă cale întoarsă, s-a întors la aeroport și a plecat în Elveția.

În anul 1992, de Paştele ortodoxe, Regele Mihai a fost întâmpinat de 1.000.000 de persoane pe străzile Bucureştiului (conform postului american de televiziune CNN). Regele Mihai era însoțit de Regina Ana și de principele Nicolae, aflat la vârsta copilăriei.

Speriat de simpatia de care se bucura Regele, după acest episod, preşedintele Ion Iliescu i-a interzis Regelui să mai revină în ţară.

În 7 octombrie 1994 s-a întâmplat un episod care arată clar natura regimului Ion Iliescu: după ce avionul Regelui aterizase la Bucureşti, Regele Mihai a fost întâmpinat de poliţişti înarmaţi cu mitraliere şi i-a fost refuzată viza de intrare în ţară. Sloganul acelor vremuri era: „Monarhia Salvează România!”, dar şansa nu a surâs românilor.

În 1997, după venirea în fruntea ţării a preşedintelui Constantinescu, Regele a revenit în țară. Regele Mihai a reprimit cetăţenia română, putând reveni în ţară oricând a dorit.

La 15 octombrie 2021, la Alba Iulia a fost dezvelit un bust al Regelui Mihai I, în imediata apropiere a statuii ecvestre a voievodului Mihai Viteazul.

Regele Mihai a fost şi voievod de Alba Iulia, un titlu la care a ţinut foarte mult. După 1997 Regele a vizitat Alba Iulia în câteva rânduri, cel mai adesea de Paşte, răspunzând invitației arhiepiscopului ortodox, ÎPS Andrei Andreicuț. În 2007, Regele Mihai a primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Alba Iulia.

Regele Mihai I s-a stins la 5 decembrie 2017, în Elveția. Ulterior, trupul regelui a fost adus în țară, fiind înmormântat la Curtea de Argeș, alături de ceilalți suverani ai României: Carol I, Ferdinand și Carol al II-lea.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile