RAMSAT: Initiativa dedicata sprijinirii protejarii patrimoniului natural si cultural al regiunilor montane izolate din Europa

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a derulat, alaturi de alte sapte organizatii de la nivel european, proiectul RAMSAT ”Revitalizing Remote And Mountainous areas through Sustainable Alternative Tourism” o initiativa menita sa imbunatateasca politicile locale si regionale dedicate dezvoltarii turismului durabil din zonele montane si revitalizarii acestor zone, prin utilizarea sustenabila a resurselor existente si prin promovarea patrimoniului cultural.

La nivel regional proiectul a fost implementat in colaborare cu Primaria Comunei Rasinari si cu sprijinul mai multor organizatii responsabile de dezvoltarea turismului in regiune si in special in zona Marginimea Sibiului. Valoarea totala a proiectului a fost de 1.049.130,00 euro, cu o contributie din partea programului Interreg Europe de 891.760,50 euro. Bugetul alocat Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru pentru implementarea activitatilor proiectului a fost de 71.363,00 euro, din care 60.658,55 euro a constat in finantare nerambursabila si 10.704,45 euro a fost contributia Agentiei.

Zonele montane au avut intotdeauna o semnificatie simbolica si, in ultimii ani, au crescut ca destinatie turistica, in special datorita faptului ca ofera posibilitatea de a evada din mediile din ce in ce mai urbanizate. Initiativa proiectului a avut la baza nevoia comuna identificata in aceste zone montane izolate, din regiunile europene partenere, de a valorifica potentialul turistic neexploatat sau exploatat in mod gresit prin intermediul turismului de masa si care dauneaza biodiversitatii fragile si unicitatii acestor zone, populatia si economia locala fiind afectate de acest aspect.

   ”Implementarea initiativei RAMSAT la nivelul Regiunii Centru a fost una de succes, eforturile depuse de cele doua organizatii partenere – ADR Centru si Primaria comunei Rasinari – cu sustinerea actorilor si specialistilor din domeniul turismului ducand la atingerea obiectivului propus, respectiv acela de a imbunatati instrumentul de politica abordat in contextul proiectului. Prin intermediul consultarilor publice organizate, ADR Centru, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regiunea Centru 2021-2027, a facilitat participarea membrilor grupului de lucru RAMSAT si integrarea contributiilor acestora in procesul de elaborare a Programului si a ghidurilor specifice aferente Prioritatii 7. Astfel, ca urmare a activitatilor derulate in cadrul proiectului, autoritatile publice din mediul rural vor avea acces la finantare pentru dezvoltarea turismului durabil prin valorificarea patrimoniului cultural si natural”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Rezultatele implementarii proiectului RAMSAT in Regiunea Centru si Marginimea Sibiului au fost prezentate in cadrul Conferintei de final a proiectului, un eveniment dedicat diseminarii rezultatelor implementari proiectului, gazduit de Agentia de Dezvoltare a Regiunii Zasavje din Slovenia, in perioada 24-25 mai 2023. Evenimentul a reunit peste 40 de participanti, reprezentanti ai partenerilor de proiect si actorilor din domeniul turismului din cele sase regiuni partenere si a beneficiat de prezenta unui reprezentant al Programului Interreg Europe. Primaria Comunei Rasinari si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru in calitate de parteneri de proiect, au condus delegatia Regiunii Centru la acest eveniment, din care au mai facut parte reprezentanti ai Primariei Comunei Rau Sadului si ai Ocolului Silvic Rasinari.

Mai multe detalii privind proiectul RAMSAT si rezultatele implementarii acestuia pot fi gasite la urmatorul link: https://projects2014-2020.interregeurope.eu/ramsat/.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile