Radu Tuhuț, deputat PSD: Protejarea oamenilor din Apuseni de atacurile urșilor și ale mistreților trebuie să devină o prioritate!

Am prezentat la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cazurile de atacuri ale mistreților și urșilor asupra bunurilor populației din Munții Apuseni și am solicitat soluții pentru protejarea moților.

În acest sens, am transmis două interpelări ministrului PNL, Mircea Fechet, privind cazuri concrete cu care s-au confruntat oamenii din Apuseni la care, încă, nu am primit răspuns. Aștept ca autoritățile centrale să vină cu soluții viabile pentru protejarea populației de animalele sălbatice.

În urma atacurilor urșilor s-au înregistrat daune materiale semnificative și traume psihologice în rândul comunităților locale. Nu mai putem aștepta ca această situație să degenereze și să ajungem la pierderi de vieți omenești. Copiii din comunele din Munții Apuseni merită să trăiască în siguranță, fără frica de a ieși pe stradă. Alături de primari din Apuseni, m-am deplasat la gospodăriile atacate de urși pentru a discuta cu cei afectați. Este inadmisibil ca ministerul condus acum de PNL, și în trecut de UDMR, să nu adopte măsuri de prevenție!

În ceea ce privește atacurile porcilor mistreți, am semnalat faptul că aceștia distrug arii vaste de culturi. Populația de porci mistreți se înmulțește, iar aceștia migrează în urma partidelor de vânătoare dar și atunci când sunt în căutare de hrană. De cele mai multe ori, situația de pe hârtii nu corespunde cu cea din teren, iar cel mai mult au de suferit fermierii. Procedurile de despăgubire ale celor afectați de ravagiile produse de mistreți nu sunt cele mai simple. Au fost nenumărate situații în care, deși terenurile le-au fost atacate de mistreți, oamenii au renunțat la despăgubiri din cauza procedurilor ample.

Este importantă revizuirea și simplificarea procedurilor de despăgubire pentru fermieri și proprietarii afectați de atacurile animalelor sălbatice. Termenele de semnalare în cazul atacurilor și de primire a despăgubirilor trebuie ajustate astfel încât să fie în avantajul oamenilor și să le ofere sprijinul necesar într-un timp rezonabil.

Protejarea oamenilor din Apuseni de atacurile urșilor și ale mistreților trebuie să devină o prioritate pentru autorități. Este responsabilitatea autorităților centrale, conduse la ora actuală de PNL, să asigure siguranța comunităților din zona de munte.

Deputat PSD de Alba

Radu Marcel Tuhuț

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile