Radu Tuhuț, deputat PSD: E necesară extragerea și degajarea arborilor, din zona drumurilor publice, care pot reprezenta un pericol

Am abordat, în această săptămână, de la tribuna Camerei Deputaților, subiectul privind necesitatea extragerii și degajării arborilor din zona drumurilor publice care pot reprezenta un pericol la o eventuală furtună, astfel încât să nu mai avem situații în care aceștia să cadă pe drumuri ori pe liniile electrice și să cauzeze, în acest fel, victime, disconfort ori pagube materiale însemnate.

Am abordat  o problemă pregnantă de care sunt convins că se lovesc nu doar locuitorii județului Alba, ci majoritatea românilor care locuiesc în zone montane sau de deal. Recent, în cadrul audiențelor pe care le susțin la cabinetul parlamentar din Munții Apuseni, foarte mulți cetățeni mi-au semnalat pericolul reprezentat de pădurile situate de-a lungul drumurilor județene sau naționale, precum și de arborii aflați pe versanții din imediata apropiere a șoselelor.

Pericolul în acest caz, este reprezentat de lipsa toaletării periodice și a extragerii arborilor aflați la distanțe mai mici de 4-5 metri de carosabil, care sub greutatea zăpezii sau din cauza rafalelor puternice de vânt, se pot rupe iar crengile desprinse pot oricând să producă daune asupra autovehiculelor aflate în deplasare, pot genera accidente rutiere și nu în ultimul rând pot pune viața participanților la trafic în pericol. Astfel de cazuri, așa cum bine știm cu toții, au fost deja înregistrate în mai multe județe ale țării.

Doar în acest sfârșit de săptămână, în zona munților Apuseni, mai exact pe drumurile naționale DN 74, între localitățile Zlatna și Abrud, precum și DN 75, de la Gârda la Arieșeni, din munții Apuseni, au fost înregistrați zeci de arbori căzuți pe carosabil, aceștia blocând total circulația rutieră pentru câteva ore bune.

Tot din cauza arborilor doborâți de zăpadă și vânt puternic, mai multe localități din munții Apuseni au rămas fără alimentarea cu energie electrică. Vorbim aici nu doar de consumatorii casnici ci și de școli, primării, cabinete medicale, respectiv de agenții economici.

În acest context, doresc să trag un semnal de alarmă asupra acestei probleme în speranța că atât autoritățile din domeniul protecției mediului cât și cele cu atribuții în administrarea infrastructurii rutiere, vor lua atitudine și vor identifica soluțiile, precum și planurile de acțiune necesare pentru monitorizarea constantă a arborilor  din proximitatea drumurilor naționale și județene.

Deputat PSD de Alba,

Radu Marcel Tuhuț

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile