Radu Matei Todoran lansează la Alba Iulia volumul „Transilvania. Lacrimi și cruci”

Joi, 4 aprilie 2024, la ora 17:00, la Muzeul Principia din Alba Iulia va avea loc lansarea volumului semnat de scriitorul Radu Matei Todoran – „Transilvania. Lacrimi și cruci”. Vor vorbi despre carte și autor: Vasile George Dâncu – poet, publicist și editor la Editura Școala Ardeleană, Dumitru Mălin – scriitor, membru în Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Sibiu, Ioan Radu Văcărescu – poet, prozator, publicist, traducător și președintele Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România, Mihai Posada – poet, eseist, publicist, vicepreședintele Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România. Lansarea volumului „Transilvania. Lacrimi și cruci” va fi însoțită de un moment muzical susținut de muziciana Laura Orian și va fi moderată de Daniela Floroian, bibliotecară și membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Evenimentul cultural este organizat de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Radu Matei Todoran este născut la 11 octombrie 1954, în comuna Pianu din judeţul Alba. Este absolvent al Universităţii Tehnice „Traian Vuia” din Timişoara şi doctor în management din anul 2009, cu teza „Managementul Cercetării si Dezvoltării Produselor Ceramice”. A fost redactor al revistei „Forum Studențesc” editată de Centrul Universitar Timișoara, președinte al cenaclului „Alma Mater Timisensis” din Timișoara, membru al cenaclului literar „Daco-Romania” din Alba Iulia, președinte al cenaclului literar „Apulum” din Alba Iulia, redactor șef al săptămânalului „Acum”, redactor la publicațiile „Albaiulianul” și Pro Alba, redactor al revistei de cultură europeană ARTE, editată de Clubul Mitteleuropa din Viena și Grupul de Publicații Carașul, membru în Societatea Poeților Francezi din Paris, președintele Asociației Culturale „Mirabila Sămânță” din Alba Iulia și director-fondator al revistei culturale ZENIT22.

A publicat volumele de poezie: „Lumina din propria-mi umbră” (1998), „Aș vrea să fiu iarăși mesteacăn” (2019), „Pergamentele Uitării” (2021), „Conspirația clepsidrei” (2022) și volumul de proză: „Clopote de lemn” (2020). Publică proză scurtă și poezie în peste 20 de publicații literare din țară și străinătate, printre care amintim: Transilvania, Arca, Pro Saeculum, Discobolul, ARTE, Sintagme Literare, Caiete Silvane, Literatura de azi, Acolada, Orizont, Însemnări Ieșene, Poezia etc.

De-a lungul timpului a fost recompensat cu Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara; Premiul Național de Proză „Damian Izvericeanu” al Centrului Cultural Oravița, al Revistei bilingve (română-italiană) ARTE și al Asociației româno-austriece Mitteleuropa, titlul de Cavaler al Ordinului Cultural „Eminescu-1868-Oraviţa” Opera Omnia, la ediţia 2022 a Festivalului „Eminescu la Oraviţa”.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile