Rabla Clasic și Rabla Plus. Ghidul de finanțare în dezbatere publică. Cuantumul ecotichetului și proceduri de înscriere

„Dăm astăzi startul celui mai așteptat, mai longeviv și, probabil, cel mai iubit program: Rabla Clasic și Rabla Plus.

Ne propunem să avem un buget mare, de peste 1,3 miliarde de lei alocat în acest an. De asemenea, ne propunem să plătim ecotichete de la 7.000 de lei pentru o motocicletă, până la 25.000 lei pentru un autoturism electric.

Ținta noastră este să finanțăm cât mai multe autoturisme nepoluante, cât mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Așteptăm câteva zile observații și propuneri în legătură cu acest ghid de finanțare, după care putem să demarăm efectiv Rabla 2025”, a precizat ministrul Mircea Fechet cu ocazia semnării ghidului de finanțare pentru programul Rabla 2025.

Ghidului de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2025-2030

Prezentul referat de aprobare este elaborat în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (3) și art. 30 alin. (1) lit. c) și alin. (2) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările și completările ulterioare, reprezentând instrumentul de prezentare și motivare a proiectului de ordin pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2025-2030.

Baza legală a proiectului de ordin supus aprobării o constituie prevederile art. 12 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum și ale art. 13 alin.(1) și (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Având în vedere finalizarea Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic și a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional pentru perioada 2020-2024, a fost elaborat un ghid unic care va fi valabil pentru perioada 2025-2030.

Ghidul de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2025-2030, constituie un suport informativ, având rolul de a furniza informaţii esenţiale privind derularea Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2025-2030.

Ghidul conţine dispoziţii privind:

a) sursa de finanţare şi durata de aplicare a acestuia;

b) cuantumul şi condiţiile de acordare a ecotichetului;

c) categoriile de persoane eligibile şi criteriile de eligibilitate;

d) participarea persoanelor eligibile în cadrul programului.

Obiectul programului îl reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma de ecotichet, pentru achiziţionarea autovehiculelor noi, în schimbul predării spre casare și radiere din evidențele de circulație a autovehiculelor uzate.

Scopul programului îl constituie îmbunătăţirea calităţii mediului prin achiziţionarea de autovehicule noi, mai puțin poluante şi eficiente din punct de vedere energetic. Programul vizează atingerea următoarelor deziderate de protecţie a mediului de interes general:

a) diminuarea efectelor poluării aerului asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, cauzate de emisiile de gaze de eşapament provenite de de la autovehiculele uzate;

b)prevenirea generării deşeurilor şi atingerea obiectivelor privind recuperarea şi valorificarea deşeurilor provenite de la vehiculele scoase din uz.

Programul are caracter multianual, se aplică la nivel naţional și se desfăşoară în perioada 2025-2030. Finanţarea programului se realizează din veniturile Fondului pentru mediu constituite în temeiul O.U.G. nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările şi completările ulterioare, în limita creditelor de angajament şi bugetare prevăzute cu această destinaţie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.

Cuantumul ecotichetului este de:

7.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete;

10.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă) sau hibrid;

13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice;

25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

Finanțarea se acordă, în limita bugetului aprobat, persoanelor fizice și persoanelor juridice, de drept public ori de drept privat, entităților juridice fără personalitate juridică sau organizaţiilor profesionale care îşi desfăşoară activitatea în una dintre formele de exercitare a profesiei liberale, în vederea achiziţionării autovehiculelor noi, mai puţin poluante, în schimbul predării spre casare a autovehiculelor uzate.

Participarea în cadrul programului se realizează prin înscrierea la unul dintre producătorii validaţi care au încheiat contract de participare în vederea decontării cu Autoritatea, și, în cazul persoanelor juridice, de drept public ori de drept privat, entităților juridice fără personalitate juridică sau organizaţiilor profesionale care îşi desfăşoară activitatea în una dintre formele de exercitare a profesiei liberale, în baza contractelor pentru finanțare nerambursabilă încheiate cu Autoritatea.

Procedura de înscriere pentru persoanele fizice

Înregistrarea și accesarea finanțării se vor realiza exclusiv prin intermediul aplicației dedicate, parcurgând următoarele etape:

Lansarea sesiunii de înscriere pentru persoanele fizice;

Încărcarea documentelor necesare în aplicație;

Generarea numărului de înscriere și rezervarea sumelor disponibile;

În termen de 10 zile, completarea procesului prin:

încărcarea documentelor aferente autovehiculului uzat;

introducerea seriei de șasiu;

selectarea unui producător din aplicație;

Analizarea documentelor de către producători într-un interval de 20 de zile, perioadă în care pot fi solicitate clarificări. După finalizarea acestei analize, solicitantul va primi un status provizoriu, care va fi ulterior validat de către Comitetul Director și Comitetul de Avizare.

Procedura de înscriere pentru persoanele juridice

Persoanele juridice vor urma o procedură similară, cu particularități specifice:

Lansarea sesiunii de înscriere pentru persoanele juridice;

Încărcarea dosarului de finanțare în platformă;

Generarea numărului de înscriere și rezervarea sumelor disponibile;

Evaluarea dosarului de către AFM, cu posibilitatea solicitării de clarificări în termen de 10 zile. Statusul final va fi aprobat prin intermediul Comitetului Director și al Comitetului de Avizare;

Generarea contractului de finanțare în aplicație;

Semnarea contractului de finanțare în termen de 10 zile de la primirea statutului de „solicitant acceptat”, cu completarea procesului prin:

încărcarea documentelor autovehiculului uzat;

introducerea seriei de șasiu;

selectarea producătorului din aplicație;

Analizarea documentelor de către producători, cu posibilitatea solicitării clarificărilor într-un interval de 10 zile. Statusul final va fi atribuit ca „beneficiar finanțare” sau „beneficiar necontractat”.

Distrugerea și casarea autovehiculului uzat

Procesul de distrugere și casare trebuie finalizat în termen de 30 de zile de la obținerea statutului de „beneficiar finanțare”, după cum urmează:

Distrugerea și radierea autovehiculului uzat;

Încărcarea certificatului de distrugere și radiere în aplicație;

Verificarea documentelor de către producători. Clarificările pot fi solicitate în termenul legal, iar statusul va fi modificat în funcție de validarea documentelor.

Implementarea programului

Durata totală de implementare este de 90 de zile de la obținerea statutului de „beneficiar finanșare”. În acest interval, producătorii sunt obligați să:

Emită și introducă factura electronică în aplicație;

Finalizeze formalitățile de vânzare-cumpărare și predare-primire a autovehiculului nou.

Monitorizarea beneficiarilor

Beneficiarii au obligația să respecte următoarele condiții:

Înmatricularea permanentă a autovehiculului nou achiziționat la autoritățile competente din România, pe numele beneficiarului, pentru o perioadă de minimum trei ani de la emiterea facturii.

În cazul leasingului financiar, înmatricularea permanentă pe numele beneficiarului trebuie realizată la sfârșitul perioadei de leasing.

Este interzisă înstrăinarea autovehiculelor noi achiziționate în cadrul programului pe durata celor trei ani de monitorizare sau până la finalizarea perioadei de leasing financiar.

Aceste prevederi asigură transparența, eficiența și conformitatea programului cu obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi.

Ghidul de finanțare în forma prezentată a fost avizat în ședința Comitetului Director al Administrației Fondului pentru Mediu din 17.12.2024.

Ghidul de finanțare complet poate fi descărcat AICI

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
trackback

[…] Citește și: Rabla Clasic și Rabla Plus. Ghidul de finanțare în dezbatere publică. Cuantumul ecotichetului ș… […]