Elevii Colegiului Tehnic Apulum, Alba Iulia, se bucură de o nouă mobilitate Erasmus+
Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia desfășoară în perioada 1 septembrie 2021 – 31 august 2022 în cadrul programului Erasmus+ un nou proiect de mobilitate – Formare Profesionala (VET), cu titlul „PERFORMANȚA PROFESIONALĂ PENTRU PIAȚA EUROPEANĂ A MUNCII”.
In cadrul proiectului, 15 elevi de la clasa de chimie industrială a Colegiului Tehnic Apulum Alba Iulia, calificarea profesională – Tehnician chimist de laborator, însoțiți de profesorii Dana Urițescu și Elena Rusu, merg intr-un stagiu de pregătire practică la Valencia, Spania. Tinerii vor derula activitati practice sub indrumarea partenerilor de la AMBIENTALYS Consultoría y Análisis și ANTICIMEX 3D SANIDAD AMBIENTAL, timp de două săptămâni, incepand din 2 aprilie.
Lansat în septembrie 2021, proiectul se derulează pe parcursul a 12 luni și are drept scop atingerea performanțelor profesionale pentru piața europeană a muncii, prin mobilitatea stagiarilor VET, în domeniile: materiale de construcții și chimie industrială. Activitățile din mobilitate vizează dezvoltarea competențelor specifice calificărilor Tehnician chimist de laborator și Tehnician în industria sticlei și ceramicii, prin învățarea la locul de muncă și consolidarea competențelor lingvistice.
“Mobilitatea care debuteaza in 2 aprilie este o oportunitate extraordinară de formare pentru elevi şi îi ajută să beneficieze atât din punct de vedere educaţional, cât și lingvistic şi cultural. Prin aceste activități, elevii Colegiului Tehnic Apulum, Alba Iulia, au ocazia să cunoască cultura spaniolă, să înțeleagă mai bine valorile europene și să își îmbunătățească abilitățile personale, interculturale si de comunicare. Îmbunătățirea competențelor de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională și a competențelor cheie in domeniile Materiale de constructii / Tehnician în industria sticlei și ceramicii și Chimie industrială / Tehnician chimist de laborator pot fi de un real folos elevilor, facilitând tranziţia acestora de la şcoală la locul de muncă. De asemenea, ei au ocazia să lucreze cu echipamente și aparatură specializate în mediul privat și să învețe și să aplice noi tehnici și proceduri, precum proceduri operaționale, instrucțiuni de lucru, buletine de analiză, etc. în scopul analizării calității proceselor de producție. Activităţile desfăşurate vizează in același timp dezvoltarea abilităţii de adaptare la condițiile oferite de mediul privat și formarea de valori şi atitudini care să le permită să se adapteze într-o societate multiculturală”, a explicat profesorul Elena Rusu.
„Tinerii vor avea ocazia să-și formeze o imagine reala asupra pieței muncii, să valorifice cunoştinţele teoretice într-un context real și motivant, să iși consolideze abilitățile profesionale la standarde europene și, de asemenea, să își îmbunătățească abilitățile de utilizare a tehnologiei moderne ca instrument de lucru pentru pregătirea de specialitate, pentru performanța școlară și, de asemenea, pentru creșterea șanselor de a ocupa un loc pe piața muncii. Proiectul este o ocazie unică pentru elevii noștri de a se bucura de o experiență de învățare și de a-și lărgi orizonturile într-o țară care iți oferă toate condițiile pentru a te simți și pentru a evolua pozitiv”, a completat profesorul Dana Urițescu.
Elevii vor avea ocazia să efectueze stagiul de pregătire practică în companii private performante într-o țară europeană, intr-un mediu nou din punct de vedere sociocultural, să se familiarizeze și să lucreze cu noi tehnici și metode de producție în domeniul chimiei de laborator. Este un aspect important in formarea unor deprinderi și abilități profesionale de nivel înalt, activitățile de pregătire venind în sprijinul nevoilor tinerilor de pregătire profesională și de dobândire a experienței la locul de muncă.