Proiect de HCL inițiat de primarul Raica Romulus pentru cetățeanul Romulus Raica

În data de 16 noiembrie, în cadrul ședinței lunare a Cosiliului Local din Galda de Jos, este propus, dezbătut și adoptat un proiect de HCL care privește un Plan Urbanistic de Detaliu care are ca obiect construirea unei spălătorii auto.

După cum se vede în cele două imagini, proiectul este inițiat de către domnul Romulus Raica, în calitate de primar al comunei, în timp ce beneficiar al proiectului este cetățeanul Romulus Raica.

 

 

Acum, știm și noi că la PNL mergea treaba aia cu „pentru noi înșine”, însă toată chestia asta părea prea pe față, prea tupeu 2.0. Asta ca să nu mai vorbim de posibilul abuz / ilegalitate. De fapt, o să vorbim mai la vale.

L-am sunat pe domnul primar PNL, Romulus Raica și l-am rugat să ne explice care-i treaba cu proiectul ăsta. Adică, el centrează, el marchează?

Surpriză, însă, e o coincidență de nume. Adică, nu e el beneficiarul, ci un alt Romulus Raica. Mă rog, Romulus Raica, cel cu PUD-ul, este fiul lui Romulus Raica, primarul și inițiatorul. Ahh, adică e ok, nu mai e nici o problemă. Sau, mă rog, așa crede domul primar PNL din Galda de Jos.

În fapt, starea de conflict de interese este fix aceeași si dacă beneficiarul e fiul său. Asta pentru că, iată ce zice Codul Administrativ:

Art. 228. – Situaţii de conflict de interese

 

(1) Alesul local este în conflict de interese în situația în care trebuie să emită un act administrativ sau să participe la emiterea ori adoptarea unui act administrativ sau să încheie ori să participe la încheierea unui act juridic și are un interes personal de natură patrimonială.

(2) Alesul local aflat în situație de conflict de interese în condițiile alin. (1) are obligația să se abțină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ, de la încheierea sau participarea la încheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru:

  1. a) soț, soție sau rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv;
  2. b) orice persoană fizică sau juridică față de care alesul local are calitatea de debitor al unei obligații;
  3. c) o societate la care deține calitatea de asociat unic ori funcția de administrator sau de la care obține venituri;
  4. d) o altă autoritate din care face parte;
  5. e) orice persoană fizică sau juridică, alta decât autoritatea din care face parte, care a făcut o plată către acesta sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestuia;
  6. f) asociație sau fundație din care face parte.

 

Cu alte cuvinte, domnii Romulus Raica și Romulus Raica, în calitate de tată și fiu, se încadrează la aliniatul 2, litera a).  Și, pe cuvânt, te-ai fi așteptat ca niște oameni care conduc o primăriei să aibă, totuși, un Cod Administrativ pe acolo, în care să se mai uite înainte să facă ceva.

Desigur, chestiunea asta, anume faptul că Romulus Raica a inițiat un proiect de HCL în favoarea lui Romulus Raica, fiul, ar fi trebuit verificată de un jurist, de secretarul Primăriei și, în mod normal, proiectul ar fi trebuit inițiat de viceprimar (l.e. în sensul că acesta ar fi trebuit să semneze proiectul). Cum, însă, Primăria Galda de Jos nu are un jurist, din ce ne-a spus domnul primar Raica, s-a mers așa. Pe de altă parte, același domn primar ne-a spus că va verifica dacă a existat vreo problemă.

În plus, ne-a zis el, documentul a fost trimis către Prefectură. Care prefectură n-a zis încă nimic. Și, la cum îl știm noi pe domnul prefect Albu Nicolae, coleg de partid cu domnul Romulus Raica, nici n-o va face. Sau, mă rog, o va face după ce-i vom transmite noi o sesizare. Poate. Doar poate.

Mai departe, însă, de acest posibil abuz în serviciu, de această situație de conflict de interese, mai există încă un aspect în toată această situație care pare dat pe după copac și lege. Anume, proiectul de HCL visează o spălătorie auto. Adică, e vorba de o activitate lucrativă, caz în care PUD-ul trebuie să fie solicitat de o persoană juridică, de cea care va presta activitatea. Or, Romulus Raica, fiul, în calitate de persoană fizică, nu poate desfășura o activitate economică. Sau, mă rog, o poate desfășura, însă în mod ilegal.

Despre situația aceasta domnul Raica, tatăl, ne-a spus că „urmează” ca Romulus, fiul, să-și obțină actele pentru un PFA. Ceea ce, foarte frumos, să și le scoată, însă înseamnă că prin acest HCL, inițiat de tată în favoarea fiului, s-a comis o ilegalitate. Și că Romulus, fiul, desfășoară o activitate economică nedeclarată. Însă aici, pe lângă liniștea de la Prefectură, ar mai trebui să se sesizeze și cineva de pe la ANAF, Procuratură sau alte instituții ale statului. Dacă există așa ceva.

Acestea fiind spuse, nu ne rămâne decât să salutăm spiritul liberal care domnește în Primăria Galda de Jos și spiritul întreprinzător al familiei care conduce primăria. Brătienii ar fi mândri. Pentru Noi Înșine!

3.8 5 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile