Miercuri 8 noiembrie 2023, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia s-a desfășurat o întâlnire de lucru convocată de prefectul Nicolae Albu, cu participarea d-lui Stețco Istrate – inspector șef Garda Forestieră Cluj, d-lui Petru Crișan – șef serviciu Garda Forestieră Alba, d-lui Bălașa Ioan – director tehnic, Direcția Silvică Alba, d-nei Doina Vasiu – director, Direcția Județeană pentru Agricultură Alba, d-lui Spânu Vasile -director, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba, d-lui Nicolae Oprica – consilier, Agenția pentru Protecția Mediului Alba, reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Alba, primarilor și șefilor de ocoale silvice din județul nostru.
„Am organizat această întâlnire la solicitarea primarilor și a șefilor de ocoale silvice din județ, propunându-vă o serie de teme cum ar fi: legislația pe codul silvic, procedura de aprovizionarea cu lemne pentru ajutoarele de încălzire, amenajamentele pastorale, organizarea de târguri de animale, prevederi legislative privind despăgubirile acordate în urma daunelor provocate de animale sălbatice.
De asemenea, am invitat reprezentanții instituțiilor publice cu atribuții în domeniu, pentru a dezbate problemele cu care vă confruntați și împreună să identificăm soluții cât mai viabile pentru dumneavoastră. Este pentru prima dată când ne întâlnim cu șefii de ocoale și vă încurajez să veniți cu propuneri concrete pe care să le transformăm în proiecte legislative pentru a fi transmise instituțiilor publice centrale competente ”, a precizat prefectul Nicolae Albu în debutul reuniunii.
Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Cluj, Stețco Istrate a precizat faptul că, încă se lucrează la noul Cod Silvic, care se află în formă de proiect, urmând să fie dezbătut în cadrul Parlamentului, iar acesta vine cu o serie de completări și lămuriri la diverse probleme. Domnul Stețco a mai subliniat faptul că județul nostru, comparativ cu alte județe din țară, nu au fost semnalate atât de multe probleme cauzate de animalele sălbatice, menționând ca o dificultate în cadrul procedurii de despăgubire faptul că nu sunt stabilite tarife certe, astfel încât membrilor Comisiei le este dificil să stabilească cuantumul despăgubirilor. Precizăm totodată că pe teritoriul județului Alba, în ultimii trei ani nu au fost relocate animale sălbatice.
În continuare, s-a discutat despre procedura în cazul atacului animalelor sălbatice, specialiștii prezenți la întâlnire menționând faptul că primăriile ar trebui să încheie contracte cu un medic veterinar de liberă practică care stabilește doza tranchilizantului și cu o persoană autorizată care să poată folosi arma specifică pentru tranchilizare.
A mai fost dezbătută problema trecerii drumurilor forestiere din proprietatea Direcției Silvice în proprietatea primăriilor, solicitându-se primarilor să înainteze propuneri concrete pentru modificarea legislației, pentru a veni în sprijinul acestora.
Referitor la ajutoarele de încălzire, s-a propus realizarea unor parteneriate între instituțiile implicate, astfel încât procedura să fie cât mai ușoară pentru beneficiari.
Prefectul Nicolae Albu a amintit primarilor că termenul final pentru depunerea cererilor pe Legea 123/2023 este 18 noiembrie 2023 și a menționat faptul că județul Alba este pe primul loc pe țară, la solicitări de emitere a titlurilor de proprietate conform acestei legi, subliniind faptul că și la procesul de cadastrare sistematică ne situăm la nivel național pe locul șase.
Instituția Prefectului – Județul Alba