ADR Centru a demarat procesul de contractare a fondurilor europene alocate Regiunii Centru prin FEDR
Copiii din comuna Danes – judetul Mures – vor avea conditii mult mai bune pentru a se integra in sistemul educational modern! Pe baza unei finantari europene nerambursabile de aproape 7,4 milioane lei, alocata in cadrul Programului ”Regiunea Centru”, Prioritatea 6 – O Regiune Educata, edilii acestei comune pot construi una dintre primele crese din mediul rural din judetul Mures si, implicit, din Regiunea Centru. Contractul de finantare a fost semnat azi de Primarul Nicolae Mosora, reprezentand Beneficiarul si de Simion Cretu, Director general ADR Centru, care reprezinta institutia finantatoare.
Prin acest proiect va creste gradul de participare la invatamantul anteprescolar din comuna Danes, aspect care contribuie la imbunatatirea calitatii infrastructurii si a serviciilor educationale, urmand sa deserveasca inclusiv copiii din comunitati defavorizate.
Fondurile nerambursabile – in valoare de peste 6,11 milioane lei din bugetul FEDR, la care se adauga peste 1,26 milioane lei de la Bugetul de Stat – sunt atrase prin Programul ”Regiunea Centru” (PR Centru) 2021-2027, care este implementat in Regiunea Centru de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de Autoritate de Management. La acest buget, comuna Danes va adauga peste 150.000 lei ca si cheltuieli eligibile, precum si aproape 1,94 milioane lei ca si cheltuieli neeligibile. Astfel, valoarea totala a proiectului este de aproape 9,5 milioane lei.
”Comuna Danes se afla la 9 kilometri de municipiul Sighisoara, pe malul stang al raului Tarnava Mare. Apropierea de acest oras din Regiunea Centru impune si o presiune pe sistemul educational, in conditiile in care multe familii tinere s-au relocat in zona rurala adiacenta urbei. Pentru acest proiect, in valoare totala de aproape 2 milioane euro, Unitatea Administrativ Teritoriala a creat un parteneriat cu unitatea de invatamant subiect al cererii de finantare, respectiv cu Scoala Gimnaziala „Cornel Regman”, pentru a crea cea de-a patra cresa din mediul rural muresean. In anul 2023, in comuna Danes era un numar de 271 copii cu varste cuprinse intre 0 si 3 ani, care se adauga la cei 464 de elevi si 170 de prescolari. Astfel, potentialul de crestere a numarului de copii mici este in evolutie, fiind inregistrate multe cereri de primire a anteprescolarilor in unitati specializate.
La nivel regional, avem deja depuse peste 515 proiecte in cadrul Programului ”Regiunea Centru”, a caror valoare totala este de aproximativ 930 milioane euro, prin care se solita peste 564 milioane euro. Dintre acestea, procesul de contractare a inceput pentru patru proiecte destinate investitiilor in infrastructura educationala prescolara si anteprescolara, pentru alte patru proiecte privind conservarea, protectia si punerea in valoare a patrimoniului cultural UNESCO si de clasa A din mediul rural, precum si pentru zece cereri de finantare care vizeaza imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor publice. Odata inceput acest proces de contractare, consideram ca in trei ani cetatenii vor vedea impactul real al acestor finantari pentru dezvoltarea Regiunii Centru”, a precizat – in momentul semnarii acestui prim contract aferent PR Centru din Regiune – domnul Simion Cretu, Director general ADR Centru.
Informatii de background
Resursele europene nerambursabile urmaresc cresterea gradului de participare la nivelul educatiei timpurii si a invatamantului obligatoriu, in acest caz specific a celui anteprescolar. Proiectul contribuie la imbunatatirea accesului la servicii favorabile incluziunii si de calitate in educatie, formare si invatare pe tot parcursul vietii prin dezvoltarea infrastructurii accesibile, inclusiv prin promovarea rezilientei pentru educatia si formarea la distanta si online propus in cadrul Programului ”Regiunii Centru” pentru perioada 2021-2027, pe Prioritatea 6 – ”O Regiune educata”. Se asigura in acest fel infrastructura necesara unui proces educational calitativ si atractiv in zona rurala, menit sa contribuie la cresterea ratei de participare la toate nivelurile de educatie, la reducerea abandonului scolar si a parasirii timpurii a scolii, la o rata mai mare de participare la invatamantul obligatoriu si la cresterea ratei de tranzitie spre niveluri superioare de educatie.
Prin proiect, se va construi o cresa in suprafata construita de 800mp, cu parter si etaj – desfasurata la aproape 970mp, pe un teren in suprafata de peste 4100mp, situat in imediata vecinatate a centrului localitatii. Acest spatiu educational, cu 5 incaperi pentru grupele de studiu si cu spatiile functionale adiacente, va fi realizat in conformitate cu cerintele actuale in domeniu pentru a permite accesul la 78 de copii sub 3 ani, cu precadere grupurile care se afla in risc sporit de abandon scolar si de parasire timpurie a scolii, precum si persoanele cu dizabilitati care vor beneficia de infrastructura nou construita. In noua cresa vor functiona cate 5 grupe de anteprescolari: doua grupe mari cu cate 20 de copii, o grupa mijlocie cu cate 20 de copii si doua grupe mici cu cate 9 copii. Imobilul nou construit va fi dotat cu obiecte de inventar si respectiv mijloace fixe necesare desfasurarii in conditii optime a activitatii didactice. Lista de dotari, fara a fi exhaustiva, include: un cabinet medical, patuturi, cadite rectangulare, mese pentru infasat, saltele pentru infasat, scaunele reglabile, masute, dulapuri si banci vestiare, precum si multe jucarii. Curtea imobilului, in suprafata disponibila de peste 3000mp va fi amenajata cu spatii verzi pentru recreere, alei pentru plimbare si un spatiu delimitat de pavaj din covor cauciucat, prevazut cu dotari pentru joaca, inclusiv a copiilor cu deficiente.