Primarul Gheorghe Damian, după vizita ministrului Educației la Ciugud: Am cerut o finanțare mai mare pentru învățământul din rural ca să nu moară școala și grădinița de la țară

Ministrul Educației, Ligia Deca, a vizitat, luni, grădinița smart de la Ciugud, unitate de învățământ construită printr-un proiect în valoare de 1,6 milioane de euro (fonduri europene și de la bugetul local). Grădinița îmbină tehnologii moderne, care permit reducerea consumului de energie, dar și crearea unui confort optim pentru copiii care frecventează unitatea. Astfel, întreaga clădire este controlată pe baza unor softuri, cu ajutorul unor senzori și prin scenarii prestabilite.

Ligia Deca a vizitat grupele grădiniței și a primit un mic tablou din hârtie reciclată, produsă de copiii de la Ciugud din vechile lor caiete sau fișe de lucru, ca un manifest pentru protejarea naturii. La final, ministrul a avut o discuție despre situația învățământului din mediul rural cu primarul Gheorghe Damian și cu reprezentanții Școlii Gimnaziale Ciugud, în subordinea căreia se află grădinița.

„Am avut o discuție constructivă cu doamna Ligia Deca, ministrul Educației, și mă bucur că ne-a vizitat comunitatea. Este primul ministru al Educației care vine la Ciugud, deși am lansat invitația tuturor miniștrilor care au deținut acest portofoliu în ultimii ani. Am abordat problema care îi doare pe toți colegii mei din mediul rural: finanțarea educației de la sate. Fără menajamente, i-am spus doamnei ministru că trebuie să lupte pentru un buget mai mare la Educație și trebuie să convingă Guvernul României că școala de la țară are nevoie de politici publice coerente și de susținere financiară mult mai mare, fiind singura șansă pentru viitorul satului românesc. Școala de la țară nu trebuie închisă și nu trebuie lăsată să moară, dacă nu vrem ca în 50 de ani să avem majoritatea satelor pustii. Noi am înțeles asta și la Ciugud educația este prioritară, astfel încât investim constant pentru viitorul copiilor noștri. I-am spus doamnei ministru că nu încetăm să visăm, iar cele mai frumoase visuri ale noastre sunt două proiecte urgente: o nouă școală, al cărei proiect este în evaluare pe PNRR și a trecut de prima etapă, și o creșă în zona industrială. Sunt proiecte pe care locuitorii din satele Ciugudului și le doresc, iar împreună vom reuși să le implementăm”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

Grădinița cu Program Prelungit Ciugud este o investiție importantă derulată de Primăria Comunei Ciugud, în valoare de aproximativ 1,6 milioane de euro. Suma necesară construirii unității de învățământ preșcolar a fost alocată din două surse: printr-un proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (500.000 de euro), respectiv din bugetul local (aproximativ 1,1 milioane de euro). În 2019, la Ciugud a fost deschisă și prima școală smart din mediul rural din România, școală care în prezent este deja neîncăpătoare. Astfel, administrația locală din Ciugud are în plan construirea unei noi școli smart verzi (zero consum de energie) printr-un proiect depus pe Planul Național de Redresare și Reziliență, care a trecut deja de prima etapă de evaluare.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile