Premieră națională la Spitalul Blaj: operație de revascularizare hibridă la nivel carotidian

Săptămâna trecută, la Spitalul Municipal Blaj, o echipă condusă de doctorul Mihai Nemeți, medic primar chirurgie vasculară, a realizat o operație complexă, în premieră națională! Este vorba despre revascularizarea hibridă la nivel carotidian, la un pacient în vârstă de 50 de ani, care a suferit, în urmă cu doi ani, un accident vascular cerebral și care risca o recidivă. Evoluția postoperatorie a fost favorabilă, iar pacientul a fost deja externat.

Despre această operație efectuată în premieră națională, deosebit de complexă, ne oferă amănunte doctorul Mihai Nemeți, medic primar chirurgie vasculară:

„Săptămâna trecută am realizat la Blaj o operație de o complexitate ridicată, revascularizare hibridă la nivel carotidian. Din ce am citit până acum, nu s-a mai făcut o astfel de operație în țara noastră. Am reușit să îmbinăm două proceduri distincte, cea chirurgicală și cea endovasculară. Cele două artere carotide reprezintă sursele esențiale de vascularizare ale creierului, iar artera carotida stângă, cea pe care am tratat-o săptămâna trecută, pornește din aortă, vasul de cel mai mare calibru al organismului, care pleacă direct din inimă și, la nivelul gâtului, carotida comună se bifurcă în carotida internă și carotida externă, artera carotida internă vascularizand creierul.”

„Pacientul pe care l-am operat avea două leziuni separate, una la originea carotidei comune, în torace, inaccesibilă chirurgical, iar cea de a doua la nivelul gâtului, accesibilă din punct de vedere chirurgical. Noi am tratat leziunea de la nivel cervical, am tratat stenoza, am curățat respectivul vas și l-am suturat la loc, iar la vedere am reușit, prin intermediul unor dispozitive, să introducem, în sensul invers de curgere al sângelui, prin porțiunea de carotidă operată, un stent în carotida comună, de la nivelul toracelui, acolo unde ea practic se desprinde din aortă. Astfel am îmbinat ambele proceduri la nivel carotidian.”

 „Dacă la nivelul membrelor inferioare această operație este una curentă, la nivel carotidian nu s-a mai făcut la noi în țară, din câte am citit. Am avut această idee deoarece dacă am fi rezolvat această problemă doar din punct de vedere chirurgical, stenoza de la nivelul carotidei comune, inaccesibilă chirurgical, rămânea acolo și ar fi putut evolua. A fost un caz aparte, un pacient în vârstă de 50 de ani, polivascular, cu afectare la mai multe nivele, din punct de vedere al arterosclerozei, care a dus, în urmă cu doi ani, la producerea accidentului vascular cerebral. Atunci, pacientul și-a revenit, dar având cele două leziuni (stenoze), risca să facă din nou un accident vascular cerebral și ar fi putut să rămână cu un handicap major, ireversibil, pe tot parcursul vieții.”

 „Intervenția a durat în jur de trei ore, a fost o mobilizare demnă de lăudat a mai multor specialități – chirurgia vasculară, cardiologie intervențională și anestezie/terapie intensivă – cu rezultate finale deosebite. Pacientul a fost externat în condiții de maximă siguranță, fără alte probleme medicale, a stat un pic mai mult în spital pentru că am dorit să îl ținem sub observație și nu am vrut să riscăm, fiind prima astfel de intervenție.”

 „Din echipa medicală care a reușit această operație au făcut parte doamna doctor Ioana Balog, medic specialist chirurgie cardiovasculară, domnul doctor Iulian Demean, medic specialist terapie intensivă, iar un ajutor semnificativ a venit din partea domnului doctor Horațiu Comșa, medic primar cardiolog, cu competențe în cardiologie intervențională, care are un contract de colaborare cu Spitalul Municipal Blaj, dânsul activând la Cluj, la Spitalul de recuperare. Vreau să le mulțumesc asistentelor medicale pentru efortul depus si implicare: colectivul de asistente de la Laboratorul de Angiografie, Blocul Operator, Anestezie/Terapie intensivă și Compartimentul de Chirurgie Vasculară. A fost un efort comun, ne bucură faptul că angiograful reușește să coaguleze atâtea specialități, cu rezultate remarcabile pentru pacienți.”

În luna aprilie, doctorul Mihai Nemeți și echipa sa au reușit, în premieră pentru Spitalul Municipal Blaj, să realizeze prima revascularizare a membrelor inferioare printr-o tehnică hibridă. A fost o intervenție pentru revascularizare a segmentelor arteriale blocate, în care s-au folosit, în același timp, atât metoda clasică chirugicală, cât și tehnica endovasculară minim invazivă. Prin această tehnică hibridă, piciorul unei paciente în vârstă de 82 de ani a fost salvat de al amputare. A transmis Primarul Municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile