Premieră în județul Alba: Teste RT-PCR pentru detectarea virusurilor gripale sezoniere

DSP Alba implementează, în premieră pentru județ, un nou tip de teste Real Time PCR (teste de laborator) pentru detectarea virusurilor gripale sezoniere. Noile teste vor fi prelucrate în Laboratorul de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică din cadrul DSP Alba și vor stabili un diagnostic clar și diferențiat, facilitând astfel un tratament medicamentos corect pentru pacient. Virusurile gripale ce vor putea fi detectate prin teste RT-PCR sunt Influenza A, Influenza B și RSV (Virus respirator sincițial).

Pacienții se pot prezenta începând de marți, 13 decembrie 2022, direct la punctul de recoltare (container) situat în parcarea Policlinicii de pe str. Mușețelului nr. 2 (în intervalul orar 8.00 – 12.00). Recoltarea probelor se poate face și de către medicii de familie sau în spitale, acesta fiind trimise ulterior la Laboratorul DSP Alba.

Costul unui test RT-PCR gripal va fi de 190 de lei. Nefiind incluse în vreun program național de testare asemenea testelor COVID, testele RT-PCR gripale NU pot fi realizate gratuit pe bază de trimitere.

”Implementăm acest nou sistem de detectare a virusurilor gripale ca o necesitate, având în vedere explozia de cazuri de boli preponderent respiratorii produse de virusuri ce se manifestă din plin în acest sezon. Este extrem de important, în stabilirea unui tratament corect, să știm dacă avem de-a face cu un virus gripal sau nu, dacă prescriem sau nu antibiotic. Până acum, în județ se realizau doar teste rapide pentru detectarea virusurilor gripale, știut fiind că acuratețea unui test rapid nu poate fi aceeași cu a unui test de laborator. Pentru confirmare, testele erau trimise spre prelucrare la Institutul Cantacuzino din București. Vom scuti timp prețios în stabilirea unui diagnostic și deci a unui tratament adecvat”, Alexandru SINEA, director

BIROUL DE PRESĂ AL DSP ALBA

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile