Prefectura Alba admite că primarul Pleșa nu a respectat procedurile legale, dar spune că nu poate lua măsuri cât timp consilierii locali au acceptat, prin vot

În ultima ședință de Consiliu Local, din data de 29 iunie, Primarul Gabriel Pleșa a introdus pe ordinea de zi un proiect de HCL, numărul 55, cu câteva minute înainte de începerea ședinței. Proiectul viza aprobarea unor indicatori tehnico-economici cu privire la procesul de demolare al blocului G2 (Turturica), de construcție a unei parcări în locul lui și de expropriere a cetățenilor care mai dețin proprietăți în imobil.

Despre tot acest proiect al primarului Pleșa, cu o vădită componentă rasistă, prin care se dorește mutarea unor familii de țigani din zonă, sub pretextul construirii unei parcări, am mai tot scris noi. În special despre faptul că, în ciuda unui eventual proces normal, de achiziție a proprietăților prin negociere, edilul Pleșa preferă exproprierea, proces în urma căruia se va crea un precedent extrem de periculos, în sensul că orice imobil va putea fi dărâmat, sub pretextul nevoii de a construi locuri de parcare. În plus, cei expropriați ar urma să primească niște sume ridicole drept despăgubiri, conform evaluării efectuate de Primărie, bani cu care nu-și vor putea achiziționa o altă locuință în nici o zonă a orașului.

Am sesizat Prefectura Alba, cu privire la nerespectarea procedurilor legale privind inițierea dezbaterea proiectelor de HCL, în sensul că acesta nu a fost transmis consilierilor cu 5 zile înainte, conform legii, și nici nu a fost prezentat, dezbătut sau discutat drept un proiect cu caracter de urgență, astfel încât să poată fi introdus pe lista suplimentară. Nici nu avea cum să fie o chestiune de urgență, fiind vorba de aprobarea unor indicatori tehnico-economic, în sensul stabilirii unei sume pentru întregul proiect, respectiv 15 milioane lei.

Iată ce zice Prefectura:

„Potrivit prevederilor art. 135, alin (8) din Codul Administrativ, „suplimentarea ordinii de zi se aprobă numai pentru proiecte urgente, cu majoritate simplă”.

Consilierii locali care au votat proiectul și aprobat hotărârea sunt în măsură să aprecieze caracterul urgent al proiectului de hotărâre la care faceți vorbire în sesizarea dvs. Autoritatea deliberativă (Consiliul Local) are competența de a aprecia atât asupra urgenței, cât și asupra oportunității luării unor măsuri, dispunând de o marjă de apreciere.

Împrejurarea că materialele nu au fost puse la dispoziția consilierilor locali cu 5 zile înainte de data ședinței reprezintă o chestiune ce putea fi invocată doar de consilieri, aceștia având la dispoziție formularea unei solicitări de amânare a dezbaterii proiectelor pentru o ședință viitoare.

Ori, manifestându-și convingerea prin vot, se prezumă că au avut timpul necesar studierii problemelor aflate pe ordinea de zi. Modul de aducere la cunoștința consilierilor și timpul necesar studiului nu poate face obiectul cenzurii tutelei prefectului sau a instanței de contencios administrativ”.

Cu alte cuvinte, dacă distinșii consilieri au votat, n-are cine ce face. Un proiect de HCL a fost introdus cu 5 minute înainte de ședință, timp care este, aparent, suficient pentru consilieri ca să-l citească și studieze, ca să-și formeze o opinie în baza căreia să voteze. Că de votat au votat și proiectul. Pe repede înainte, fără să dezbată ceva, că doar avuseseră cele 5 minute să studieze și știau tot.

Iată răspunsul complet al Prefecturii Alba:

raspunsprefectura
5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile