Politicienii, PNRR și pescuitul de crescătorie

De o vreme încoace, nu trece zi să nu văd câte un primar cum se laudă cu ce proiecte a mai „câștigat” în cadrul PNRR. Ceea ce, desigur, e bine. E chiar foarte bine.

Mă amuză, însă, atitudinea asta de mare sculă, pe care fiecare trepăduș de primar o afișează atunci când începe să înșiruie cifre și proiecte. Ai zice că tocmai a descoperit apa caldă și mersul pe jos, nu alta.

În fapt, proiectele astea „câștigate” în PNRR sunt ceva absolut banal. Complet BANAL! Și asta o dovedește faptul că până și ultimul primar, al ultimei comune de la dracu din praznic, a „câștigat” finanțări. Pentru simplul motiv că PNRR-ul ăsta așa e gândit, să fie simplu și pentru toată lumea. Nu e o competiție în sine, nu e vreun concurs în care trebuie să ai specialiști de geniu, să inovezi, să faci ceva ce doar la tine în bătătură ar putea fi făcut și doar de către tine. Sunt niște ghiduri simple, cu condiții simple și finanțări date pentru chestiuni extrem de banale, oricui. Nu discutăm de concepte complicate, de condiții draconice, de planuri complexe de sustenabilitate, de procese complexe care să facă dintr-un proiect PNRR o piatră grea. Vorbim despre izolat termic niște blocuri, despre reparații la o școală, despre toate chestiile alea pe care administrațiile locale și primarii ar fi trebuit să le facă din surse proprii, dintr-un management bugetar eficient, din planificare și din gestionat resursele în mod chibzuit.

Noi, însă, ne-am obișnuit cu edili care freacă menta și habar n-au pe ce lume trăiesc, dar ridică degetul mic atunci când sug din paharul cu picior, pe la te miri ce sindrofie, înfofoliți în steagul tricolor, de zici că din ei s-a născut moartea pasiunii. Orice amărâtă de lucrare pe care o fac e prezentată drept investiție, orice peticeală o mare realizare.

Cam ăsta e statu-quo-ul în care a apărut acest PNRR, prin intermediul căruia fiecare papagalean politic a devenit, peste noapte, mare specialist și atrăgător de fonduri.

Așadar, e foarte bine că se „câștigă finanțări’ din PNRR. Ar fi de-a dreptul tragic să nu se.

Pe de altă parte, să te lauzi că ai „câștigat” finanțări în cadrul PNRR e ca și cum te-ai lăuda că ai prins pește la o crescătorie.

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile