PNL vs USR, faza pe congrese. Scor 1-0

Nimic în politica noastră nu-i bun. E doar mai puțin rău. Și poate că, totuși, există și chestii care-s mai bune decât altele, nu doar mai puțin rele. Spre exemplu, USR-PLUS a reușit să dea clasă celor de la PNL în materie de organizat un congres. Online, cu votul direct al tuturor membrilor, fără să ignore pandemie sau reguli sanitare. Ba chiar și mult mai decent în exprimare, dacă se poate zice așa, însă aici intervine din nou chestiunea comparației, căci ce au făcut cei din PNL, în materie de lătrat și circ mediatic, e o absolută mizerie. Că, altfel, toată democrația aia internă de la USR-PLUS nu-i tocmai vreun model de corectitudine. Și la ei s-au făcut presiuni, s-au negociat posturi dar, mai ales – că aici e buba – s-au fluturat promisiuni cu posturi și resurse de la bugetul de stat, adică din banii publici.

Și, cu toate astea, e imposibil să nu constați decența alegerilor interne din USR-PLUS. Din nou, în comparație cu tărăboiul mizerabil, cu urinatul pe lege, cu nesimțirea, tupeul, durerea la bască a celor de la PNL, care s-au strâns 5.000 de capete furajate într-un singur loc, în timp ce locul ăla era în scenariu roșu. Mizerabil!

Nu știu dacă ideea celor de la USR-PLUS, cu votul direct al tuturor membrilor, e cea mai bună. Până la urmă democrația fix asta presupune, delegarea unor atribuții. Că poate membrul USR sau PLUS din Șpălnaca ori Poșaga nu-i capabil să decidă singur cine-i mai bun de președinte sau vicepreședinte pe un anume domeniu. Motiv pentru care îl și deleagă pe un altul, mai priceput și în care are încredere, să aleagă în numele lui.

Pe de altă parte, e clar că nici modelul cu delegați nu-i unul perfect, căci în cele mai multe cazuri ștabii locali livrează 100% din voturi, că ei decid cine va face parte din delegație, ceea ce nu-i tocmai ok, în condițiile în care e clar că într-un partid, cu atât mai mult unul democratic, nu există unanimități. Adică, sistemul de „winner takes it all” nu-i neapărat unul corect.

Cu toate astea, pentru simplul fapt că și-au organizat congresul cum l-au organizat, USR-PLUS a dat o lecție tuturor. Nu prin prisma votului tuturor membrilor, cât prin faptul că au arătat că sunt în 2021 și că internetul funcționează. Că nu e nevoie de o prezență fizică, într-o sală mare, cu mulți oameni precum la circ, bașca nerespectând reguli și legi, ca să alegi o conducere. Sigur, poate că cei din PNL n-au descoperit încă internetul, whatsapp-ul și alte aplicații care te ajută să comunici. Cu toate astea, există de ani buni, de foarte mulți ani, o idee năstrușnică, a votului prin corespondență. A votului trimis prin poștă, fizic, cu zile sau săptămâni înainte. A fost chiar pus în practică la ultimele alegeri. Și, cu toate astea, PNL în frunte cu Iohannis, care nu mai e de mult președintele românilor ci doar un tătucă de partid, au preferat să facă un circ cu 5.000 de participanți. Rar mi-a fost dat să văd mai multă nesimțire, mai mult tupeu, mai multă durere la bască față de lege și bun simț.

Mie greu să fac un asemenea calcul, însă tind să cred că ce-au făcut PNL și Iohannis la acest congres depășește suma aroganței lui Năstase, a mesianismului lui Iliescu, a prostiei Veoricăi, a golănelii lui Băsescu, a imposturii lui Ponta și chiar a tupeului lui Dragnea.

5 1 Vot
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile