Chiar dacă 2024 este un an extrem de complicat, nu-i totuși un motiv să-ți refuzi micile plăceri ale vieții de edil. Cel puțin asta pare să fie logica în care edilul Pleșa și-a început noua aventură în vechiul său partid, PNL.
În timp ce se lucrează pentru proiectul de buget, în teorie, și ar trebui găsite soluții pentru sumedenia de probleme pe care le are orașul – încă nu e clar cât anume din lucrările de mobilitate s-au finalizat – undeva sub 70%, zic surse din Primărie – dar mai ales de unde vor fi găsite sumele necesare pentru a finaliza lucrările – vorbim de milioane de euro pe care Primăria ar trebui să-i scoată de undeva, în condițiile în care niște noi împrumuturi nu mai sunt o variantă viabilă, căci am cam atins pragul maxim de îndatorare, după ce anul trecut au fost accesate împrumuturi de vreo 20 de milioane de euro, ei bine, în toată această situație roz, primarul Pleșa a decis să plece într-o mică delegație.
Patru oameni, primarul Pleșa, consilierul local Cornel Sandu și două doamne, angajate în instituție, s-ar fi deplasat la Biograd na Moru, orășel de coastă în Croația, înfrățit cu Alba Iulia. Că așa e bine și frumos să începi anul, la peste 10 grade, într-o mică și cochetă excursie în interes de serviciu.

Răstimp, o altă ceată de angajați ai primăriei ar fi plecat pe undeva prin Norvegia (?!) – mă rog, undeva într-o țară nordică, zic surse din instituție, că ei n-ar face publice astfel de informații nici să-i picuri cu ceară – într-un fel de vizită de lucru în cadrul unuia dintre proiectele alea cu finanțare externă, cele care nu produc mai nimic decât salarii pentru niște unii din primărie și o contabilitate în care să poată fi bifat că s-a făcut. Căci, dacă nu știați, există două tipuri de proiecte cu bani europeni derulate în Primărie. Rețeta e veche și pusă în schemă de vechea administrație. Sunt, în primul rând, proiectele mari, vizibile, și în urma cărora rămâne ceva, precum renovarea Cetății sau proiectele de mobilitate, de exemplu. Mai apoi, mai sunt acele proiecte ciupercă, în urma cărora rămân hârtii și salarii plătite, sporuri și bonusuri. Practic, vechea administrația a implementat sistemul ăsta ca să poată aduce niște oameni bunicei pe proiecte și să aibă de unde le da niște salarii comparabile cu cele pe care le-ar fi luat în privat. Și să lucreze serios la proiectele mari, în urma cărora rămâne ceva, în timp ce își completează veniturile din aceste proiecte sinecură, în urma cărora nu rămâne nimic. Evident, proiectele ciupercă aveau, și încă au, marele avantaj de a putea acomoda, pe lângă oamenii care chiar lucrau pe proiectele serioase, și o groază de sinecurișiti, am tot scris despre ei. Ei bine, noua administrație, condusă de onorabilul dottore Pleșa, n-a prea adus nimic nou în materie de proiecte mari, căci nici pe cele rămase de la vechea administrație n-a fost în stare să le închidă cum trebuie, însă proiectele ciupercă s-au înmulțit și au mers înainte, bine-merci. Cum merg și angajații instituției în fel și fel de deplasări, excursii în interes de serviciu, pe bani publici, că așa e în tenis.