Peste 500 elevi și profesori din 12 licee din Regiunea Centru au răspuns la European Friendship Challenge

Cu neîncredere inițial, dar apoi cu multă bucurie, cu entuziasm și, la sfârșit, cu păreri de rău că s-au ter-minat pre repede provocările, un număr de peste 500 elevi și profesori din 12 licee din Regiunea Centru au răspuns la European Friendship Challenge. Ineditul eveniment a adus laolaltă echipe de câte 4 elevi, prieteni și colegi, care au participat la o scurtă competiție interactivă în școli, au rezolvat quiz-uri, au răs-puns la întrebări pe teme europene, și-au convins prietenii să recicleze, au cântat Imnul Europei și multe altele. Activitatea, organizată de Europe Direct Regiunea Centru, cu susținerea structurii gazdă ADR Cen-tru, în parteneriat cu Asociația Emanoil din Alba Iulia, a cucerit toți participanții, elevi de liceu, care s-au simțit extraordinar alături de colegi.

Cu sprijinul Inspectoratelor Școlare Județene, pe parcursul lunii noiembrie echipa Europe Direct Regiunea Cen-tru, alături de voluntarii de la Asociația Emanoil, au fost pe ,,drum‘‘ și au mobilizat aproape 500 de elevi și peste 50 de profesori să afle mai multe despre programele europene dedicate lor, despre sursele de informare la care au acces, despre valorile și principiile europene, dar și detalii despre soluțiile de protecție a mediului, care se pot aplica pentru contracararea deteriorării calității vieții. Evenimentul, tip caravană, a propus participanților o activita-te interactivă, pe tematică europeană, la care au participat tineri din toate cele șase județe, Alba, Brașov, Covas-na, Harghita, Mureș și Sibiu, în cadrul unităților de învățământ propuse de Inspectoratele Școlare. Activitatea s-a desfășurat în contextul sărbătoririi Anului European al Tineretului, an în care tinerilor li s-a cerut să își facă auzită vocea, să se implice pentru a putea determina o schimbare a viitorului lor.

”Din dorința de a fi mai aproape de elevi, de a le transmite informații europene corecte și complete, am optat pen-tru acest tip de activitate. În cei peste 9 ani de implementare a proiectului Europe Direct am conștientizat că tre-buie să ajungem la tineri cu activități interactive, dinamice, în care trebuie să își găsească o motivație. Știm că am reușit să ne facem înțeleși dacă informațiile transmise au un format vizual, dacă își folosesc telefonul să caute detalii, dacă pot să se implice alături de prieteni, dar mai ales dacă le dăm o șansă pentru a se exprima. Activita-tea European Frienship Challenge a fost o provocare la ieșirea din zona de confort, pentru testarea cunoștințelor și abilitatea de a lucra în echipă, care sigur a ajutat la comunicare dintre tineri, dar și la diseminarea informațiilor europene în rândul familiei și a prietenilor. Cu toate că evenimentul s-a desfășurat în timpul liber al participanților, am avut bucuria să constatăm că toate echipele înscrise, dar și profesorii care i-au supravegheat au răspuns provocărilor din cadrul acestei activități. Pe noi aceste rezultate ne conving că avem cel puțin 500 de cetățeni care vor acționa mai bine pentru protecția mediului și pentru a transmite mesaje despre Uniunea Europeană, persoane care pot aprecia corect impactul resurselor europene folosite pentru dezvoltarea noastră,” a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

În cadrul unităților de învățământ din Regiune, cei înscriși la această activitate interactivă pe tematică europeană, grupați în echipe de câte 4 membri, au avut diferite provocări și sarcini de rezolvat în perimetrul școlii, cu puncte de verificare a îndeplinirii acestora și cu mici recompense. Sub supravegherea cadrelor didactice, timp de 60 de minute, toți participanții au avut libertatea de a veni cu idei, materiale sau soluții cât mai interesante, care să răs-pundă solicitărilor lansate în provocări.

La finalul activităților, nivelul de informații cu privire la practicile ecologice, posibilitățile de reducere a risipei ener-getice, dar și privind oportunitățile programelor de tineret au fost mai bine înțelese de toți participanții. Aceștia au primit din partea organizatorului câte un kit de materiale de participare și materiale informative, iar echipa cu cele mai multe răspunsuri corecte și cel mai bun timp a fost premiată suplimentar cu obiecte promoționale.

Lista unităților școlare care au acceptat provocările acestei activități include: Colegiul Tehnic ”I.D.Lăzărescu” Cu-gir și Liceul Teoretic Teiuș din județul Alba, Colegiul Național ”Radu Negru” Făgăraș și Liceul ”Ștefan Octavian Iosif” Rupea din județul Brașov, Liceul Teologic Reformat „dr. Csiha Kálmán” Târgu Secuiesc și Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” Covasna din județul Covasna, Liceul Tehnologic “Zimmethausen” Borsec și Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Toplița din județul Harghita, Colegiul Național “Mircea Eliade” Sighișoara și Liceul Tehnologic nr. 1, Luduș din județul Mureș, Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian” Agnita și Liceul Teoretic ”Axente Sever” Mediaș din județul Sibiu.

Un număr mare de elevi a răspuns pozitiv provocărilor prieteniei europene, la prima sa ediție, din activitatea EU Challenge. În ciuda faptului că evenimentul s-a desfășurat în weekend, entuziasmul elevilor a fost copleșitor atât pentru organizatori dar și pentru profesori, un aspect mai rar întâlnit, după cum au spus chiar cadrele didactice. Elevii au avut ocazia să îmbine și să testeze activitățile intelectuale cu cele fizice, să își exerseze abilitățile digita-le, plecând fiecare dintre ei cu mai multe cunoștințe despre UE, în cadrul unor activități foarte stimulante. Au dis-cutat despre valorile europene, și-au sunat prietenii ca să-i convingă să recicleze, au dansat alături de profesori și au învățat să fie atenți la cerințele provocărilor, au transmis mesaje președintelui Comisiei Europene și au propus soluții de reducere a impactului activităților poluante.

La finalul evenimentului, toate aceste activități au fost înregistrate pe platforma dedicată tinerilor, realizată de Comisia Europeană, https://youth.europa.eu/year-of-youth_ro.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile