Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia este împuternicit să aducă la cunoștința publicului următoarele:
La data de 28 mai 2024, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Alba Iulia, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, au efectuat cinci percheziţii în scopul identificării unor persoane bănuite de săvârşirea unor fapte de înşelăciune prin metoda accidentul.
Trei dintre percheziţii au fost desfăşurate într-un penitenciar, una la o locuinţă din Cisnădie, jud. Sibiu și una la o locuinţă din Ştei, jud. Bihor.
Din cercetări a rezultat că trei bărbaţi, încarceraţi în penitenciar, ar fi apelat persoane în vârstă, din mun. Alba Iulia, atribuindu-și calitatea de personal medical și ar fi solicitat sume importante de bani necesare pentru tratamentul medical al unor rude ale apelaților, care ar fi fost victime ale unor accidente.
Prin intermediul unei persoane aflată în libertate, ar fi reușit, la data de 7 aprilie 2024, să obțină suma de 20.000 lei, 1000 euro și 30 grame de aur, care au fost ridicate de un complice care s-a prezentat la ușa victimei.
Folosindu-se de același mod de operare, aceștia ar fi încercat, la data de 17 aprilie 2024, să inducă în eroare o altă persoană în vârstă din Alba Iulia.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe telefoane mobile și mai multe cartele telefonice (inclusiv din camerele de detenție).
Precizăm că aceste activități sunt etape procesuale reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului şi prevenirea săvârşii unor alte infracţiuni, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.