Percheziții domiciliare în județul Alba, în cadrul unui dosar penal ce vizează săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, împreună cu polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sprijiniți de polițiști din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au efectuat în cursul zilei de 06.03.2024 două percheziții domiciliare în județul Alba, în cadrul unui dosar penal ce vizează săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată (inclusiv comiterea unei infracțiuni de spălare de bani, pentru care cercetările sunt efectuate in rem), în domeniul comerțului auto și cu utilaje industriale.

În fapt, din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, în perioada 2020-2021, inculpatul T. a indus în eroare trei societăți comerciale (una dintre ele având sediul social în Malaysia), prin aceea că, în temeiul unor convenții materializate în contracte de asociere în participațiune și de mandat, a încasat de la acestea suma totală de 531.792 lei și 31.500 euro prin multiple operațiuni de transferuri bancare, în schimbul achiziționării la licitație a unor vehicule și utilaje industriale de pe teritoriul României și Spaniei, de la societăți aflate în lichidare, iar după încasarea banilor nu a efectuat niciun demers pentru executarea obligațiilor asumate prin convenție.

Pentru credibilitate, inculpatul a falsificat și trimis persoanei vătămate cu naționalitate malaysiană o presupusă notificare primită de la o casă de insolvență din jud. Alba, care ar fi avut calitatea de lichidator judiciar al unui debitor din Spania, ale cărui bunuri –  printre care și cele două echipamente industriale de care era interesată persoana vătămată – ar fi fost adjudecate de către inculpat.

În cauză, procurorul a instituit măsura popririi asigurătorii asupra conturilor bancare ale inculpatului, prejudiciul estimat în cauză fiind de peste 531.000 lei și 31.500 euro.

Totodată, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a pus în mişcare acțiunea penală împotriva inculpatului, iar apoi a luat față de acesta măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, inculpatul fiind anterior reținut de organele de poliție pe o durată de 24 de ore.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom oferi detalii suplimentare.

Precizăm că aceste activități sunt etape procesuale reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului şi prevenirea săvârşii unor alte infracţiuni, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile