Penele de vulpe la pălărie. Procurorii vor să-l scoată pe Pleșa basma curată

Suntem în anul 2021.

Gabriel Pleșa, deși primar de aproape un an de zile, e încă prizonier al propriilor obiceiuri electorale. Promite, promite și iar promite, de parcă alegerile tocmai încheiate bat iar la ușă. Mai mult plecat în fel și fel de deplasări și delegații, edilul e însă extrem de activ online. Incapabil să iasă din logica de campanie, omul continuă să-și promoveze postările de pe pagina personală de facebook. Primarul vine pe strada ta, urări de bine cu ocazia diverselor sărbători, alte postări menite a-i crește notorietatea și a-i aduce capital electoral și de imagine – una chiar cu „vă rog să mă urmăriți la ora.. la postul tv…” poartă acolada „sponsored”. Ceea ce n-ar fi fost neapărat o problemă, dacă banii cu care au fost plătite promovările respectivelor postări ar fi fost banii lui Pleșa. Sau, hai, ai partidului. Pleșa nu devenise, însă, doar Primar, ci STĂPÂN al Primăriei, cu angajați și buget cu tot. Astfel că postările edilului – de pe pagina personală! – erau semnalate de către Facebook cu „Paid for by Primăria Alba Iulia”. Mai exact, mai pe scurt și absolut irefutabil, bugetul public era folosit de Gabriel Pleșa în scop și folos personal.

După ce am identificat câteva din postările primarului, care n-aveau legătură cu activitatea de primar, conform fișei postului, de pe pagina lui personală, plătite cu bani publici, am scris și publicat un text. În găsiți aici.

Trăind într-un oraș și județ în care ai șanse mai mari să câștigi la loto, de două ori la rând, decât să vezi autoritățile că se autosesizează la o problemă / ilegalitate prezentată public, am purces la a sesiza noi autoritățile competente.

 

În 26 ianuarie 2022 am depus un denunț la Pachetul de pe lângă Tribunalul Alba, înregistrat drept dosar penal cu numărul 38/P/2022, ce îl viza pe primarul Gabriel Pleșa și avea ca obiect comiterea infracțiunii de deturnare de fonduri, prevăzută de art. 307, alin. (1) din Codul Penal.

La scurtă vreme după înregistrarea dosarului, am fost contactat de un domn de la Poliție, secția Economică, și invitat să discutăm despre faptele sesizate. Am fost acolo, am explicat, totul a decurs foarte amiabil și ok. Practic, le dădusem mură în gură infracțiunea, cu dovezi și tot ce aveau nevoie. Ba chiar am oferit și explicații, pentru a le ușura o eventuală cercetare suplimentară, căci ei – organele de cercetare – au acces la o sumedenie de documente și acte din Primărie care, altfel, n-au caracter public. Practic, Procuratura și Poliția, pornind de la faptele sesizate, ar fi putut extinde cercetarea și găsi, eventual, alte fapte de natură penală.

După această întâlnire, care a avut loc în primăvara anului 2022, pauză. Organele statului cercetau, pasămite. Și cercetau. Și cercetau. Și investigau. Și cercetau. Și pauză!

Anul e 2023. Luna decembrie, data de 27. Sună interfonul și se anunță poștașul, care se prezintă la ușă cu un plic purtând pecetea Ministerului Public. Ia, hai, bucurie de final de an, m-o fi dat vreun firifizon politic în judecată – mi-am zis, în primă fază. N-a fost să fie.

Aveam să constat, după ce am deschis plicul, că primisem o Ordonanță de clasare a dosarului penal deschis în urma denunțului din ianuarie 2022. Aproape doi ani, zi de zi, noapte de noapte, au muncit și cercetat organele competente ale statului român, pentru a ajunge la concluzia că dosarul trebuie clasat. Cu toate că, așa cum am explicat mai sus, fapta era clară ca lumina zilei, evidentă și fără urmă de îndoială: banii publici au fost cheltuiți pentru a promova postări de pe pagina personală de facebook a primarului Pleșa Codru Gabriel. Un primar care, pur întâmplător și absolut fără nici o legătură cu ordonanța de clasare, tocmai trecuse de la USR la PNL, cu puțin timp înainte ca organele să îmi comunice decizia de clasare. Mă rog, anunțase public că și-a pus, în sfârșit, PNL la pălăria de primar. Evident, nu există nici o legătură între aceste două chestiuni, ordonanța de clasare și reconvertirea lui Pleșa la penelism, nici nu știu de ce am specificat chestia asta. Îhî!

Am citit textul Ordonanței, așa cum citește Iohannis programul unei noi vizite oficiale într-o țară exotică, cu atenție și îngrijorare, după care am râs. L-am citit și împreună cu avocații și am râs cu toții.

Pe scurt, și o să transcriu doar momentele esențiale, ordonanța zice așa:

01.03.2022 – s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză privind săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri

21.07.2022 – s-a dispus schimbarea încadrării juridice din deturnare de fonduri în delapidare în formă continuată

17.08.2022 – este declinată competența de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia

10.04.2022 – organul de cercetare penală al poliției judiciare a dispus prin ordonanță efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul BUTA FLAVIU CRISTIAN (n.r. consilierul personal al primarului) pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare în formă continuată, pentru 18 acte materiale, măsura fiind ulterior confirmată, prin ordonanța procurorului din Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în data de 10.07.2023

13.11.2023 – organele de poliție au propus procurorului renunțarea la urmărirea penală față de suspect.

Practic, au stat ei și au cercetat vreo doi ani, organele competente, au ajuns la concluzia că Flaviu Cristian Buta e responsabil de postările de pe contul personal al primarului Gabriel Pleșa și că, ce să vezi, e totul ok, deci trebuie renunțat la urmărirea penală.

Va urma

P.S. O să vă zicem, într-un text următor, probabil mâine, și minunata poveste a anchetei organelor competente, ce au făcut și cum au ajuns ei să spună, după doi ani grei de cercetări, că e totul în regulă, că nu s-a încălcat legea, că nu există prejudiciu, ba chiar e minunat, bravo Primăria, felicitări Pleșa/Buta, țineți-o tot așa! Precum și ce credem noi că n-au făcut bine sau n-au făcut deloc. Că, de altfel, am și depus o contestație împotriva Ordonanței de clasare. Pentru că, ce să vezi, chiar dacă ne-au trimis-o între Crăciun și Revelion, cu termen de contestare de 20 de zile, am reușit, împreună cu avocații, să ne încadrăm în termen. Așadar, distracția continuă.

5 6 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile