Penele de vulpe la pălărie. Procurorii vor să-l scoată pe Pleșa basma curată (II)

După aproape doi ani de cercetări și investigații asidue, angajații cei speciali ai statului român, procurori – poliție economică, au decis să pună batistuța pe țambal în cazul dosarului ce-l viza pe numitul Pleșa Codru Gabriel, primar al Municipiului Alba Iulia.

Pe scurt, prin 2021, Pleșa Gabriel folosea banii primăriei ca să-și promoveze postările de pe pagina personală de Facebook. Am scris, la vremea respectivă, apoi am sesizat organele competente, și a urmat o cercetare, anchetă, dosar, peste care organele statului au decis să pună batistuța.

V-am povestit, în urmă cu două zile, întregul film al evenimentelor, într-un text pe care-l găsiți AICI.

Ei bine, să vă povestim acum și modul în care organele competente au ajuns la concluzia că trebuie clasat respectivul dosar, în ciuda faptului că ilegalitatea comisă este cât se poate de clară și evidentă. De altfel, am și contestat respectiva ordonanță de clasare, și o să vă povestim mai jos și motivele.

Flavius Buta, surogat de Gabriel Pleșa

 

„Analizând actele dosarului, se reține următoarea stare de fapt”, scrie subliniat în ceea ce se dorește a fi motivarea deciziei de clasare.

„Din procesul verbal de investigații întocmit de organele de poliție a reieșit că pagina GABRIEL PLEȘA a fost creată pe rețeaua de socializare Facebook în data de 17.12.2019, fiind folosită pentru mediatizarea acțiunilor și activităților p care numitul PLEȘA CODRU GABRIEL le desfășoară în calitate de primar al municipiului Alba Iulia, fiind administrată de suspectul BUTA FLAVIU CRISTIAN”.

Cu alte cuvinte, pe Facebook Pleșa nu e Pleșa, ci e Buta deghizat în Pleșa. Ceea ce, hai, nu e musai vreo noutate, că nu-i Pleșa nici primul și nici ultimul politician care face play-back comunicațional. Cu toate că aici apare o nuanță, în sensul că un politician care postează/comunică ceva scris/compus de altcineva, asumă acea postare, acel mesaj ca fiind al lui. Pleșa, însă, asumă doar când îi convine. Cum apar probleme, sub autobus cu Buta, că el e de vină. Adică, spre exemplu, dacă Buta, în timp ce folosește rețeaua de comunicare în numele lui Pleșa, scrie niște aberații, pentru care cineva îl dă în judecată pe Pleșa, e Buta pasibil de pedeapsă sau Pleșa, cel are asumă cele spuse/scrise?

Cine este Buta Flaviu Cristian

Pentru că ne place să vedem și partea plină a paharului, trebuie să menționăm că organele competente au obținut, în urma acelor cercetări asidue, ce au durat aproape doi ani, și niște date relevante. Nu atât pentru anchetă, cât pentru ideea de transparență pe care o tot proclamă administrația Pleșa, deși ea nu există. Mai exact, din cercetarea organelor aflăm fișa postului lui Flaviu Buta. Acesta „își desfășoară activitatea de consilier la Cabinetul Primarului din aparatul de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia având, printre altele, următoarele atribuții: asigură promovarea Municipiului Alba Iulia; asigură relația cu presa și coordonează departamentul de comunicare; supervizează activitatea departamentului de informare presă, comunicare și relații publice (n.r. el asigură, deci face, tot el coordonează și tot el supervizează!!); supervizează activitatea departamentului de evenimente publice, comunicare și turism; reprezintă, prin delegare, primarul Municipiului Alba Iulia la activități specifice, precum și la întâlnirile cu reprezentanții instituțiilor cu atribuții similare; coordonează, temporar sau permanent, structuri sau activități din interiorul instituției, la solicitarea primarului (n.r. adică, dacă-i cere Pleșa, ar putea coordona, să zicem, departamentul juridic?!); participă la implementarea proiectelor Municipiului Alba Iulia; identifică și întreține relații cu partenerii în scopul pregătirii și implementării în comun a proiectelor”.

Trecând peste aceste atribuții nu laxe, ci care i-ar permite lui Buta, dacă i-ar cere Pleșa,  să coordoneze până și Programul Spațial al Primăriei Alba Iulia, dacă ar exista unul, e cât se poate de clar că această fișă a postului NU PREVEDE că Buta trebuie să se ocupe de imaginea personală a edilului, de pagina personală de Facebook a acestuia ori de campaniile sale de imagine, branding și notorietate, de activități desfășurate în afara programului și care nu sunt prevăzute în fișa postului de primar.

Totul se leagă, când e cusut cu ață albă

 

„În exercitarea atribuțiilor menționare în precedent, suspectul BUTA FLAVIU CRISTIAN, prin referatul de necesitate întocmit în data de 29.03.2021, a solicitat deschiderea unui cont bancar, fiind astfel deschis contul (…..)ce a fost alimentat ulterior cu suma de 20.000 de lei, la care a fost atașat un card bancar ce a rămas în gestionarea sa. Deschiderea contului bancar și alimentarea acestuia în cursul anului 2021 a fost motivată de necesitatea efectuării de plăți online ca urmare a derulării unor campanii de promovare, utilizând canalele social media de comunicare, a evenimentelor/activităților organizate de către Primăria Municipiului Alba Iulia, pentru creșterea vizibilității municipiului Alba Iulia, în principal pe FACEBOOK”.

Adică, așa cum spun chiar organele abilitate, ca urmare a cercetării, era vorba de evenimente și activități organizate de Primărie, nicidecum de acțiuni sau luări de poziții publice ale politicianului Pleșa Gabriel. Spre exemplu, Buta a plătit, cu acel card, promovarea unei postări în care Pleșa ne anunța că va participa la o emisiune la un post de TV, și ne ruga să-l urmărim, alte postări în care ne ura „Sărbători binecuvântate” ori alte postări care nu erau nici evenimente și nici acțiuni organizate de Primărie.

Mai apoi, e o chestiune ce ține de date și măcăne rău. Adică, pe 29 martie Buta întocmește respectivul referat. Cine-l aprobă? Păi, ordonanța nu spune, cu toate că, fiind șeful direct, cel mai probabil Pleșa. Dar ordonanța nu spune, că ar însemna că Pleșa ȘTIA despre ce vrea să facă Buta, pe ce vrea să cheltuie banii. Or, clar știa.

Tot pe 29 martie, că era o zi teribilă de luni, „reprezentanții Direcției cheltuieli din cadrul primăriei au întocmit angajament bugetar, propunere de angajare a cheltuielii în limita creditelor bugetare și ordonanța de plată, pentru aceasta fiind avut în vedere referatul de necesitate întocmite de suspectul BUTA FLAVIU CRISTIAN, înregistrat cu  nr. 34849/29.03.2021”

În 29 martie face Buta referat, care e și aprobat de cineva, tot în 29 martie fac și cei de la Direcția Cheltuieli angajamente bugetare și propuneri. Iar pe 1 aprilie 2021, Buta postează deja primul dintre mesajele asumate de Pleșa, ceva cu „Cu sufletele curate și pline de speranță…”, pentru care, în data de 5 aprilie, se și fac primele plăți. Deci, din 29 martie și până în 5 aprilie au loc toate, cu viteza luminii, referat, aprobare, alte referate, alte aprobări, cerere către bancă, înființare cont, emitere card, totul pe repede înainte. WOW, să mai zici că nu se mișcă administrația locală cu viteză!

 

Minunata logică a organelor abilitate

Ei bine, după toată ancheta asta, după toată munca asiduă, din care altfel a rezultat clar ilegalitatea, abuzul, deturnarea de fonduri și delapidarea, organele statului au zis că e totul în regulă și au propus clasarea.

Pentru că „.. prin respectivele postări s-au făcut publice acțiunile și activitățile pe care numitul Pleșa Codru Gabriel le-a desfășurat în calitate de primar al municipiului Alba Iulia, acestea vizând comunicarea  derulării unor campanii de promovarea orașului, precum și transmitere unor mesaje către public cu ocazia unor sărbători religioase, iar plata nu s-a realizat în interesul persoanei fizice Gabriel Pleșa”.

Noaptea minții, este? Adică, există o pagină de Facebook a primăriei, a municipiului Alba Iulia, care rămâne a municipiului, indiferent de cine e primar, dar ei plăteau promovări pe pagina personală a lui Pleșa.

Urările de sărbători, conform legii, se fac de instituție, în numele instituției, nu de persoana fizică ce ocupă, temporar, un post. Dar, zic organele, e ok!

Pleșa Codru Gabriel ne invita să-l urmărim la un post TV, iar asta, în accepțiunea organelor, se circumscrie fișei postului de primar!

Faptul că pagina personală a lui Pleșa a beneficiat de o mai mare vizibilitate, a adunat mai mulți urmăritori, zic organele statului, nu este în beneficiul persoanei fizice Gabriel Pleșa. Că, ce să vezi, când pleacă din postul de primar, pleacă și reach-ul, și urmăritorii și tot. Wow, just wow!

Practic, dacă e să ne luăm după organele statului, Pleșa poate mâine, în calitate de primar, că e primar, nu?!, să vândă murături pe pagina sa, icoane sfințite cu apă din Ampoi, să posteze orice, și să plătească promovarea din banii orașului, că e ok, se circumscrie activității de primar, că doar e primar! Băinenebă!

Bașca, faptul că, după momentul în care am scris primul articol, primarul, adică Buta gen, n-a mai promovat nici o postare pe pagina personală Pleșa Gabriel e o dovadă în plus că totul a fost corect și legal, nu? Doar că s-au oprit din legalitate că se săturaseră, fix după ce am scris, să tot facă lucrurile corect și legal.

Sigur, așteptăm cu nerăbdare să vedem decizia în cazul contestației. Una care, sperăm, va fi fost acceptată, cu toate că, dacă e să o zicem p-aia dreaptă, ordonanța de clasare și-a cam atins scopul, în sensul că ancheta a durat aproape doi ani!!!! Iar o eventuală și probabilă redeschidere a dosarului nu va avea cum să rezulte cu o trimitere rapidă în judecată, nu înainte de alegeri, orișicum. Frumos, nu?

4.3 6 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile