Pe aripile revoltei

HBO Max a retras Pe aripile vântului! Cenzură!

Stai, că nu l-a retras, doar l-a scos temporar și o să-l pună la loc, cu niște explicații ale contextului istoric.

Tot cenzură e!

UKTV a retras un episod al serialului britanic Fawlty Towers! Cenzură!

Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee și Aventurile lui Huckleberry Finn de Mark Twain au fost interzise în școlile și librăriile din unele state americane! Cenzură!

Asta s-a întâmplat acum câțiva ani…

Tot cenzură e!

Ok. Platformele alea sunt private. Pot decide să retragă și să taie ce vor ei din filme, în funcție de politica pe care vor s-o urmeze, de publicul și mesajul pe care-l consideră ele mai important la un anumit moment dat. Singurii cu care pot avea probleme sunt deținătorii drepturilor de autor. Nu ne convine gestul lor? E simplu. Ne dezabonăm. Dacă a doua zi după faza cu retrasul, HBO Max sau UKTV s-ar fi trezit că 30% dintre abonamente au fost anulate, pe cât punem pariu că și-ar fi schimbat brusc opțiunile? Probabil că ar fi făcut-o și la 10% (UKTV a făcut-o deja). Sau cum ar fi fost ca, a doua zi, să vuiască știrile cu „S-au epuizat stocurile de Pe aripile vântului, atât cartea, cât și filmul, iar cei care dețin drepturile de publicare au precomenzi de sute de mii de exemplare”? Ei, nu, că noi oricum nu vrem nici să citim cartea, nici să vedem filmul. Și, cum adică, putem cumpăra filme și cărți? Există opțiunea asta? Noi știam doar de descărcări mai mult sau mai puțin legale și de accesarea serviciilor unor platforme.

Bun. Privatul ca privatul, dar ce facem cu statul? Cu școlile alea din SUA (că librăriile sunt tot private, deci intră la paragraful anterior)? Aici problema e mai complexă, însă mă rezum la a aminti că a fost interzis și evoluționismul, iar la noi e interzisă și educația sexuală, în secolul XXI. Bine, faptul că „și altul face” nu e un argument. Am vrut doar să punctez că există multe motive de eventuală revoltă, nu doar cel cu cărțile sus-amintite. Dar ia să ne gândim cum ar fi fost ca, în semn de protest, lumea din orașele acelea să fi cumpărat la greu cele două cărți? Să înființeze cluburi cu numele lor, să facă întâlniri unde să le prezinte, grupuri în mediul online, filmări, lecturi publice, fan fiction ‒ adăugați ce mai vreți voi, că în ziua de azi avem tone de posibilități să facem celebru un subiect?

Dar nu. Ne plângem de „dictatura minorității”, care e vocală și „stabilește agenda mondială”. Nu e nevoie de război. Repet: ar putea să strige oricâți împotriva unui lucru sau altul. Dacă vânzările lucrului împotriva căruia strigă vor crește vertiginos, s-ar putea să nu le iasă ce au vrut. Companiile sunt atente la imaginile cu care se asociază, dar sunt și mai atente la ce le aduce bani și ce le provoacă pierderi.

Ca idee generală, motivația pentru retragerea filmului Pe aripile vântului a fost aceea că subiectul volumul ecranizat reprezintă o propagandă sudistă, în care încearcă să se arate că persoanele de culoare (închisă, de unde apelativul „negri”, spre deosebire de cei la care e mai deschisă, de unde apelativul „albi”) nu erau tratate așa de rău pe cât se spune. HBO Max dorește ca filmul să fie prezentat în contextul acelor vremuri, astfel încât spectatorii să nu-și facă o idee greșită. Să zicem că e o inițiativă lăudabilă, de culturalizare a unor oameni care înghit pe nemestecate filmele, considerând că ele nu sunt ficțiune, ci realități istorice. Totuși, aștept „punerea în context” a filmelor americane din anii ’80, unde să se explice că motivul pentru care majoritatea eroilor negativi erau ruși se datora propagandei Războiului Rece. Și „punerea în context” a tuturor filmelor și serialelor ce tratează subiecte istorice și-și permit să adapteze realitatea vremurilor trecute (atât cât e ea cunoscută), după propria lor plăcere. Inclusiv menționarea faptului că introducerea anumitor personaje de culoare în funcții înalte la curțile europene ale Evului Mediu nu reprezintă realitatea, ci doar o încercare actuală de propagandă a diversității.

Să fim corecți până la capăt, nu?

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

1 Comment
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile
ILEANA - ANDREEA DROP
ILEANA - ANDREEA DROP
17 iunie 2020 12:20

Hahhahaa, ce tare ar fi sa vedem explicatiile 🙂