Numărul bibliotecilor şcolare a scăzut cu 500, în ultimii doi ani. Accesul la bibliotecă, încă inegal

În ultimii doi ani, numărul bibliotecilor şcolare a scăzut constant, de la 6.545 în 2019, la 6.050 în 2022, în vreme ce numărul copiilor care au împrumutat cel puţin o carte şcolară s-a diminuat şi el cu peste 450.000. Organizaţia Salvaţi Copiii şi Libris continuă proiectul de dotare a şcolilor din ţară cu un fond de carte complex, care să permită accesul tuturor copiilor la lectură şi la cunoaştere.

Conform statisticilor Asociaţiei Editorilor din România (AER), România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de carte, cu o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de euro înregistrată de edituri, în vreme ce Germania, de pildă, are cea mai mare piaţă de carte din Europa, care înregistrează vânzări anuale de circa 9 miliarde de euro.

“Lectura este esenţială în anii de formare, pentru că este un instrument prin care copiii învaţă natural, încep să cunoască lumea în sens larg, să înţeleagă natura umană, emoţiile, prin intermediul poveştilor, ceea ce contribuie decisiv la formarea empatiei sociale. Accesul inegal la carte, la bibliotecă este un factor de discriminare în România”, a spus Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

“Considerăm că orice investiţie în cultură trebuie să se întoarcă în educaţie şi acesta este motivul pentru care o parte din profitul nostru este alocat proiectului CarteTeca. Cărţile reprezintă una dintre cele mai importante legături ale copiilor cu educaţia, deschid calea către cunoaştere, iar la nivelul întregii ţări ştim că există o mulţime de cadre didactice, şi nu numai, care inspiră şi aduc mai aproape copiii de lectură. Acestea merită recunoaşterea eforturilor depuse, precum şi un sprijin activ prin oferirea mijloacelor necesare pentru a susţine educaţia cu ajutorul cărţilor”, a precizat Laura Ţeposu, CEO Libris.

*** CarteTeca: carte pentru toţi copiii

În doar două săptămâni, 460 de instituţii, din fiecare judeţ al ţării, s-au înscris în cea de-a patra ediţie a CarteTeca, concurs naţional lansat de Libris şi sprijinit de Salvaţi Copiii, prin care unităţi de învăţământ din toată ţara câştigă cărţi pentru biblioteca proprie. Fondul de carte alocat acestei ediţii a fost în valoare de 280.000 de lei şi a fost destinat dotării a 53 de biblioteci şcolare.

*** Câştigătorii ediţiei
În evaluarea aplicaţiilor s-a ţinut cont de numărul de elevi înscrişi în unitatea de învăţământ beneficiară, de fondul de carte prezent al bibliotecii, de frecvenţa şi volumul cu care se împrumută cărţi. Lista celor 45 de câştigători aleşi de juriu este disponibilă pe https://www.libris.ro/carteteca/castigatorii, iar lista câştigătorilor aleşi prin votul publicului pe https://www.libris.ro/carteteca/participantiVotulPublicului.

Volumele donate de Libris bibliotecilor şcolilor câştigătoare sunt noi, actuale şi atractive, titluri celebre şi interesante, poveşti cu care copiii şi adolescenţii empatizează şi pe care doresc să le descopere dincolo de lecturile din programa şcolară.

Una dintre cele 8 şcoli câştigătoare la categoria Votul publicului este Şcoala Gimnazială Federico GarcĂ­a Lorca, din sectorul 3 al capitalei. Cei 1.053 de elevi cu vârste între 6-16 ani sunt câştigătorii, având acces la cărţile care au completat fondul de carte al bibliotecii şcolii (volume în valoare de 10.000 de lei).

În total, cele 4 ediţii ale proiectului CarteTeca cumulează 658.000 lei, sumă folosită în beneficiul a 202 unităţi de învăţământ şi a peste 100.000 de elevi din toată ţara. Peste 14.700 de cărţi au fost donate în primele trei ediţii.

*** Despre LIBRIS
Afacere 100% românească, Libris a intrat pe piaţa de carte în 1991, cu librăria Şt. O. Iosif din Braşov. În 2009, apare Libris.ro care, în 13 ani de existenţă în online, a devenit nume de referinţă pe segmentul de librării, livrând comenzi către 1,6 milioane de clienţi din întreaga lume. În toţi aceşti ani, Libris şi-a asumat activ un rol de susţinător al lecturii şi a derulat campanii numeroase în acest sens.

Din 2019, Libris a demarat proiectul CarteTeca, prin care îşi propune ca în 5 ani să ajungă în peste 350 de unităţi de învăţământ, cu donaţii de volume actuale, care să-i atragă pe copii şi adolescenţi către lectură.

*** Despre Organizaţia Salvaţi Copiii
De 32 de ani, Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza şi complexitatea proiectelor la nivel naţional fac din organizaţie o instituţie socială esenţială, al cărei rol este medierea între societate şi autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvaţi Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluţii concrete pentru protejarea şi sprijinirea copiilor vulnerabili, şi a militat, în acelaşi timp, pentru o colaborare viabilă cu autorităţile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvaţi Copiii şi-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităţilor publice, în aşa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor.

Totodată, organizaţia a reuşit să creeze reţele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilităţii sociale a companiilor şi a societăţii, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. Peste 2.900.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Notificare
guest

0 Comments
Raspunsuri in text
Vezi toate comentariile